Arkkipiispa Mäkinen: Ihmisiä ei saa erotella talouden ja aseman mukaan hoivapalveluissa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Arkkipiispa Mäkinen: Ihmisiä ei saa erotella talouden ja aseman mukaan hoivapalveluissa

11.7.2016 17:38

Ihmisten eriarvoistuminen hoivapalveluissa on poliittinen kysymys, sanoo arkkipiispa Kari Mäkinen. Hän avasi kirkon ja Suomen sosiaali ja terveys ry:n hoivakeskustelun Porissa SuomiAreena-tapahtumassa.

Arkkipiispan mukaan kiristyvässä taloustilanteessa on pidettävä kiinni siitä, että keskinäisen huolenpidon järjestelmä ei ala erotella ihmisiä talouden ja aseman perusteella.

Poliittisilla päätöksillä ja yhteiskunnallisilla ratkaisuilla on Mäkisen mukaan vaikutusta myös siihen, miten avun tarpeessa oleva kohdataan hoivatilanteessa.

– Mitä enemmän palveluista ja niiden parissa tehtävästä työstä puhutaan talouden, tehokkuuden ja säästöjen kielellä, sitä enemmän hoitosuoritteet tehdään nopeasti ja tehokkaasti ja sitä vähemmän on tilaa kahden ihmisen kohtaamiselle, arkkipiispa kertoo kirkon tiedotteessa.

Mäkinen muistutti, että elämää ei ole vain kaiken aktiivisen, tehokkaan ja toimeliaan keskellä. Arkkipiispan mukaan elämä on yhtä täyttä, yhtä todellista ja yhtä arvokasta myös tilanteessa, jossa aktiivinen toiminta ei enää ole mahdollista.

– On hyvä pohtia, mitä nämä tilanteet voisivat opettaa meille elämän hauraudesta, murtumisesta, kolhiintumisesta ja luopumisesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: