Suomalaiset epäilevät ulkomaista omistusta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Suomalaiset epäilevät ulkomaista omistusta

11.7.2016 0:15

Suomalaiset suhtautuvat epäluuloisesti ulkomaalaisomisteisia yrityksiä kohtaan. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan 69 prosenttia tuntee epäluottamusta ulkomaisessa omistuksessa olevia yrityksiä kohtaan, kun vain neljännes luottaa niihin.

Suomalaisen työn liiton toimitusjohtaja Tero Lausala on yllättynyt matalasta luottamuksesta. Hän epäilee, että Nokian myynti Microsoftille ja sitä myötä jatkuneet yt-kierrokset vaikuttavat ihmisten kielteisiin asenteisiin.

Samalla tilanne on Lausalan mukaan ristiriitainen. Hyvistä ulkomaalaisomistajista hän mainitsee Meyer Werftin Turun telakan, Valtran ja Bayerin. Lisäksi suomalaiset asioivat kuluttajina mielellään ulkomaalaisomisteisissa vaatetusliikkeissä ja Lidlissä.

Lausala muistuttaa, että ulkomaalaisomisteiset yritykset ovat merkittävä työllistäjä. Niiden palveluksessa on 20 prosenttia työntekijöistä.

Suurinta luottamusta suomalaiset tuntevat perhe- ja mikroyrityksiä kohtaan, joihin luottaa yli neljä viidestä. Myös osuuskunnat nauttivat luottamusta kolmelta neljäsosalta kansasta.

Lausalan mukaan tämä on odotettu tulos, sillä viimeisen kymmenen vuoden aikana työpaikkojen kasvu on ollut pääsääntöisesti pienten ja keskisuurten yritysten varassa.

Huonossa huudossa kotimaisten yritysten joukossa ovat pörssiyritykset, joita kohtaan 60 prosenttia kansalaisista tuntee epäluottamusta ja vain kolmannes luottamusta.

Lausalan mukaan suuret osingot ja ahneus ovat sävyttäneet uutisointia pörssiyhtiöistä.

Omistajuudella on suomalaisten mielestä väliä. Yli kolme neljästä on sitä mieltä, että omistajuudella on merkitystä kotipaikkakunnan elinvoimaisuuteen. Elinvoimaisuuden kannalta tärkeimpinä pidetään perheyrityksiä ja muita yksityisesti omistettuja yrityksiä.

Omistajuuden motiiveissa korostuvat itsensä toteuttaminen ja itsensä työllistäminen, rikastuminen ja kunnianhimo. Omistajuudessa kansalaiset arvostavat työpaikkojen säilymistä ja verojen maksamista Suomeen. Erityisesti palveluyritysten odotetaan luovan uusia työpaikkoja.

Kyselyn ovat tilanneet MTK, Perheyritysten liitto, SOK, Suomalaisen työn liitto ja Teosto. Internetpaneelin vastasi tuhat 15–79-vuotiasta henkilöä 8.–13. kesäkuuta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: