Meppi Pietikäinen: Vaaleja lisää yhteen – jo ruuhkavuonna 2019 - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Meppi Pietikäinen: Vaaleja lisää yhteen – jo ruuhkavuonna 2019

11.7.2016 7:00

Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok.) yhdistäisi lisää vaaleja Suomessa. Erityisen ajankohtaista tämä olisi jo vuonna 2019. Silloin keväälle on tulossa politiikassa tungos. Eduskunta- ja eurovaalit käydään kuukauden välein ja lisäksi samaan aikaan pitää käydä hallitusneuvottelut. Kansanedustajat valitaan huhtikuussa 2019 ja europarlamentaarikot huhti- tai kesäkuussa 2019.

Hallitus päätti äskettäin eduskuntapuolueiden puoluesihteerien ehdotuksesta, että 2018 presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen yhteydessä pidetään maakuntavaalit.

– Nyt kun pää on saatu auki, niin olisi syytä katsoa muidenkin vaalien yhdistämistä, Pietikäinen sanoo.

Pietikäisen mukaan on vaikea uskoa, että kansalaisilla riittää 2019 keväällä mielenkiintoa molempien vaalien ja vaalikampanjoiden sekä hallitusneuvottelujen seuraamiseen. Käytännössä puolueiden puheenjohtajan kävisivät hallitusneuvotteluja ja osallistuisivat eurovaalipaneeleihin yhtä aikaa.

Pietikäisen mielestä eurovaalien ja eduskuntavaalien yhdistämistä puoltaisi myös se, että molemmissa vaaleissa keskustellaan paljolti samoista teemoista. Hän uskoo myös, että vaalien yhdistäminen nostaisi äänestysintoa europarlamenttivaaleissa. Myös rahaa säästyisi puolueilta, ehdokkailta ja vaalijärjestelmältä.

Vaalien yhdistämisestä olisi Pietikäisen mielestä myös se etu, että ehdokkaiden pomppiminen vaalista toiseen loppuisi.

– On äänestäjien kannalta kestämätöntä, että kerätään äänet ja lunastetaan paikka ja sitten valikoidaan minne mennään, Pietikäinen painottaa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: