Sähkötupakan höyrystä ikävä seuraus – voi tulla käyttäjälle kalliiksi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sähkötupakan höyrystä ikävä seuraus – voi tulla käyttäjälle kalliiksi

Spekin turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto muistuttaa, että sähkötupakan höyry voi sisältää yhdisteitä, kuten nikotiinia, glyseriinia, glykolia, mentoli- ja aromiaineita, joihin palohälytin voi reagoida.

3.7.2016 9:36

Sähkötupakan höyrystä johtuvat aiheettomat palohälytykset näyttävät olevan voimakkaassa kasvussa Suomessa. Tämä paljastuu pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilasto Prontosta.

Tänä vuonna sähkötupakan savua muistuttavan höyryn aiheuttamia erheellisiä palohälytyksiä on tilastoitu jo 68 kappaletta (29. kesäkuuta mennessä).

Viime vuonna sähkötupakasta aiheutuvia hälytyksiä raportoitiin yhteensä 85 kappaletta, joista kaksi oli varsinaisia pelastustehtäviä.

Kustannuksia aiheuttajalle

Pelastusopiston suunnittelija Johannes Ketolan mukaan on mahdollista, että aiheettomista paloilmoituksista koituu kustannuksia hälytyksen aiheuttajalle.

– Kohteen haltija, eli esimerkiksi hotelli, on velvollinen pitämään huolta siitä, ettei tule erheellisiä palohälytyksiä. Koko maassa on käytössä järjestelmä, että jos erheellisiä paloilmoituksia tulee toistuvasti, siitä laitetaan lasku, Ketola kertoo.

Tämä tarkoittaa, että kolmannesta erheellisestä paloilmoituksesta pelastuslaitos laittaa laskun riippumatta syystä ja aiheuttajasta.

Lasku voi olla noin 700–800 euroa.

Ei eritellä raporteissa

Ketola kertoo, että sähkötupakan aiheuttamia hälytyksiä voi olla jopa enemmän, sillä sähkötupakkaa ei eritellä aiheuttajaksi. Se voidaan raporteista seuloa vain, jos pelastustoiminnan johtaja on kirjannut raporttiin sanallisesti ”sähkötupakka”.

Lähes kaikki hälytykset ovat tulleet automaattisista paloilmoittimista.

– Tänä vuonna tulleista tapauksista ainoastaan kolme on tullut muuta kautta kuin automaattisen paloilmoittimen hälyttäminä, Ketola kertoo.

Palovaroitin reagoi yhdisteisiin

Suomen pelastusalan keskusjärjestön (SPEK) turvallisuusasiantuntija Lauri Lehto muistuttaa, että sähkötupakan höyry voi sisältää erilaisia yhdisteitä, joihin palohälytin voi reagoida.

– Se ei ole pelkkää vesihöyryä. Mallista riippuen, savuilmaisimet voivat olla herkkiä pelkälle vesihöyryllekin, Lehto kertoo.

Lehdon mukaan älyilmoittimet yleistyvät ja kehittyneen teknologian myötä erheellisten palohälytysten määrä on yleisesti ottaen laskenut.

– Kentällä on kuitenkin hyvin erityyppisiä ilmaisimia, jotka reagoivat eri tavoin. Ihmisen toiminta, kuten tupakointi, vaikuttaa myös erhehälytyksiin. Siksikään sähkötupakoinnin suhteen ei pitäisi olla erivapauksia, Lehto kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: