Risikko uskoo turvapaikanhakijoiden määrän tasaantuvan - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Risikko uskoo turvapaikanhakijoiden määrän tasaantuvan

3.7.2016 5:00

Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä pysyy ainakin lähiajat ennallaan, arvioi sisäministeri Paula Risikko (kok.). Suomeen tulee nykyisin alle sata turvapaikanhakijaa viikossa. Viime syksynä viikkomäärä oli enimmillään tuhansia.

– Ennustan, sen mitä nyt pystyy ennustamaan, että tämä nykyinen tilanne säilyisi ainakin jonkin ajan.

Suomessa on laitettu vireille tänä vuonna kaikkiaan noin 3 300 turvapaikkahakemusta. Eniten tulijoita on Irakista ja Afganistanista. Syyrialaishakijoiden määrä on yhä varsin alhainen eli alle kymmenen prosenttia. Risikko ei usko, että maahanpyrkijöiden tulo täysin tyrehtyisi.

– Kun näkee ulkomailta näitä järkyttäviä uppoavia ja kaatuvia veneitä, joissa pieniä tenavia menehtyy, niin eihän tämä missään nimessä loppu ole.

Viime vuonna laitettiin vireille yli 32 000 turvapaikkahakemusta.

– Tavoitteena on hallittu maahanmuuttopolitiikka.

Risikko sanoo, että viime syksystä opittiin paljon ja työtä on yhä edessä, vaikka hakijamäärät ovat pienentyneet.

– Eihän tässä tietenkään ole hanskat pudonneet käsistä, vaan tilannetta seurataan koko ajan.

Riittävä toimeentulo

Perheenyhdistämisen kriteereitä on Suomessa vastikään kiristetty niin sanotun riittävän toimeentulon vaatimuksen soveltamisen suhteen. Käytännössä toimeentulovaatimus tarkoittaa, että esimerkiksi kahden aikuisen ja kahden lapsen perheen yhteenlaskettujen käytössä olevien varojen pitää olla noin 2 600 euroa kuukaudessa.

Risikko sanoo, että asiassa ovat usein menneet puurot ja vellit sekaisin. Toimeentulorajoihin ei ole nyt tehty muutoksia, vaan joukko, johon rajoja sovelletaan, on laajentunut.

Hän muistuttaa, että itse asia ei ole uusi, vaan toimeentuloedellytys itsessään on ollut voimassa jo toistakymmentä vuotta ja että Suomen linja on yhdenmukainen muiden Pohjoismaiden kanssa.

– Pitää muistaa, että yksilöllisesti nämä kaikki aina katsotaan. Ja jos esimerkiksi lapsen etu vaatii määrättyjä asioita, totta kai ne huomioidaan.

Karkean arvion mukaan joka kolmas turvapaikanhakija saa jäädä Suomeen. Kotouttamisasiat kuuluvat oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) vastuulle.

Maahanmuuttoviraston sivut

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: