Korruptiotyöryhmä ehdottaa: Suomeen tarvitaan sähköinen ilmiantokanava - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Korruptiotyöryhmä ehdottaa: Suomeen tarvitaan sähköinen ilmiantokanava

17.6.2016 12:17

Oikeusministeriön asettama työryhmä ehdottaa, että Suomeen perustettaisiin sähköinen kanava, jonka kautta voisi tehdä ilmiannon korruptiosta.

Korruptioepäilyistä ilmoittavilla henkilöillä on tärkeä rooli korruption torjunnassa ja ennaltaehkäisyssä, työryhmä painottaa.

Siksi havainnot kaikentyyppisestä korruptoivasta toiminnasta pitäisi pystyä ilmoittamaan nimettömänä tai luottamuksellisesti työpaikan sisällä tai ulkopuoliselle taholle.

Ryhmä uskoo, että ilmiantokanava sekä ilmiantajan suojelu ehkäisisivät korruptiota sekä kasvattaisivat kiinnijäämisriskiä.

Työryhmän mielestä korruptiosta tulisi ensisijaisesti ilmoittaa työpaikan sisällä.

Työpaikalla tulisi tällöin olla ilmoitusten vastaanottamiseen, käsittelyyn ja tutkintaan sekä ilmoittajien suojeluun riittävä osaaminen.

Selkeä kanava puuttuu

Työryhmän arvion mukaan tällä hetkellä Suomessa ei ole selkeitä kanavia, joiden kautta voisi ilmoittaa toiminnasta, jota voidaan pitää korruptiona. Nimettömään tai luottamukselliseen ilmoittamiseen ei myöskään ole riittävästi panostettu.

Ehdotusten taustalla ovat Suomea sitovat kansainväliset velvoitteet, kuten Euroopan neuvoston korruptiota koskeva siviilioikeudellinen yleissopimus, YK:n korruption vastainen yleissopimus ja OECD:n lahjonnan vastainen yleissopimus.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: