Niinistö DN:lle: Natojäsenyyttä voidaan hakea jos tilanne vaikeutuu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Niinistö DN:lle: Natojäsenyyttä voidaan hakea jos tilanne vaikeutuu

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielestä Suomi ei voi sulkea pois mahdollista Nato-jäsenyyttä.

17.6.2016 10:11

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Dagens Nyheterin haastattelussa että Suomi voi hakea Naton jäsenyyttä, jos turvallisuuspoliittinen tilanne heikkenee voimakkaasti. Niinistö sanoo lehdelle, että kaikkeen on oltava valmiina, vaikka nyt ei ole tarvetta hakemukseen.

– Emme voi sulkea pois mahdollisuutta hakea Naton jäsenyyttä. Se olisi vakava virhe, koska se on meille turvallisuuspoliittinen väline. Venäjä tietää, että meillä on tämä väline käytössämme.

– Nyt kehitämme kumppanuuttamme ja yhteensopivuuttamme Naton kanssa niin pitkälle kuin mahdollista. Jos näemme selkeän heikennyksen turvallisuustilanteessa ja omassa tilanteessamme – silloin voimme hakea jäsenyyttä.

Niinistö ottaa heinäkuussa vastaan Venäjän presidentti Vladimir Putinin. Hän perustelee haastattelussa, että Venäjään on pidettävä yhteyksiä jotta ymmärretään, miten venäläiset ajattelevat.

Tämä on Niinistön mukaan tärkeää muillekin kuin suomalaisille. Presidentti sanoo huomanneensa, että sekä Venäjän että länsimaiden johtajat haluavat käyttää häntä viestien välittäjänä.

– Sitä olen tehnyt. Myöhemmin olen huomannut, että sillä on ollut merkitystä. En aio tärkeillä ja sanoa tarkemmin miten, mutta sanon vain, että myös Yhdysvalloissa tiedetään Putinin haluavan tällaisia yhteyksiä.

Niinistön mukaan lähes kaikki EU-johtajat pitävät dialogia Venäjän kanssa tärkeänä. Viesti on ollut sama myös Baltian mailta.

– Nykyään kun tapaan Putinia hän ei enää pidä pitkiä yleisluontoisia selostuksia, joissa hän perustelee Venäjän toimia. Hän menee syvemmälle yksityiskohtiin, Niinistö kertoo.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi uutistoimisto Sputnikin mukaan Pietarin talousfoorumin yhteydessä, etteivät Venäjän vastaiset sanktiot ole Putinin Suomen-vierailun asialistalla.

– Venäjä ei perinteisesti ota pakotteita esille. Venäjä ei ole ollut tässä tilanteessa aloitteellinen, Peskov sanoi.

Niinistö ennakoi, että tapaamisessa puhutaan varmasti Ukrainan tilanteesta ja Minskin sopimuksesta.

Dagens Nyheter

Uutistoimisto Sputnik

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: