Hallitus täsmensi Suomen Nato-linjaa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallitus täsmensi Suomen Nato-linjaa

17.6.2016 12:57

Hallitus täsmentää Suomen linjaa sotilasliitto Natosta tuoreessa ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossaan. Selonteon mukaan ”Suomi pitää yllä mahdollisuutta hakea jäsenyyttä Natossa seuraten tarkasti turvallisuusympäristönsä muutosta”.

Hallitus hyväksyi selonteon tänään valtioneuvoston istunnossa. Noin 30-sivuinen paperi on luettavissa ulkoministeriön verkkosivuilta.

Suomi toteuttaa selonteon mukaan laajaa ja kehittyvää kumppanuutta Naton kanssa. Suomi osallistuu jatkossakin Naton harjoituksiin ja koulutustoimintaan omista lähtökohdistaan, asiakirjassa todetaan.

– Suomelle on tärkeää Naton avoimien ovien politiikan jatkuminen eli että Naton jäsenyys säilyy avoimena kaikille Euroopan valtioille, joilla on kyky ja edellytykset edistää Naton perussopimuksen tavoitteita.

Vuodelta 2012 peräisin oleva linjaus kuului, että ”Suomi on sotilasliittoon kuulumaton maa, joka harjoittaa yhteistyötä Pohjois-Atlantin liiton kanssa sekä ylläpitää mahdollisuutta hakea Nato-jäsenyyttä”.

Suomen pitkään toistettu linja on, että mahdollisuus hakea sotilasliitto Naton jäseneksi pidetään auki. Mahdollisuuden aukipitäminen on turvallisuuspoliittinen päätös sinänsä, koska sen on arvioitu toimivan pidäkkeenä Venäjän suuntaan.

Yhteisen tilannekuvan muodostaminen oli puolueille tiettävästi helppoa. Itämeren turvallisuustilanne on selonteon mukaan heikentynyt, ja selkeästi todetaan, että jännittynyt tilanne on seurausta Venäjän toiminnasta. Venäjä on rikkonut kansainvälistä oikeutta valtaamalla Ukrainalle kuuluvan Krimin ja synnyttämällä konfliktin Itä-Ukrainassa.

– On syntynyt negatiivinen kierre, jonka vaikutuksesta jännite Itämeren alueella on kasvanut ja sotilaallinen toiminta lisääntynyt.

Sotilaallista voimankäyttöä Suomea vastaan tai sillä uhkaamista ei voida selonteon mukaan sulkea pois.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: