Uudistuksessa karmea kömmähdys? Seksirikollinen voisi kuljettaa lapsia taksilla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Uudistuksessa karmea kömmähdys? Seksirikollinen voisi kuljettaa lapsia taksilla

Liikennekaariuudistuksen luonnoksessa esitetään, ettei rikosrekisteriotteella näkyisi teot, joista on annettu sakkorangaistus.

20.5.2016 16:29

Sakkotuomion seksuaalirikoksesta saanut henkilö voisi toimia lasten taksinkuljettajana, jos hallituksen esittämä liikennekaariuudistus menee sellaisenaan läpi.

Hallituksen lausuntokierroksella olevassa liikennekaariluonnoksessa esitetään uutta pykälää, jossa rikosrekisteriotteella eivät näkyisi teot, joista on annettu sakkorangaistus.

Oikeusrekisterikeskuksen johtaja Ritva-Liisa Raatikainen toteaa, että seksuaalirikoksista saatetaan antaa ehdollisen tai ehdottoman rangaistuksen sijaan myös sakkotuomio.

– Esityksessä taksinkuljettajien rikosrekisteriotteeseen ei liitettäisi sakkotuomioita, kuten lasten kanssa työskentelevillä, Raatikainen toteaa.

Oikeusrekisterikeskus on kiinnittänyt lausunnossaan huomiota myös muihin puutteisiin, jotka koskevan esitystä taksinkuljettajista.

Luonnoksen mukaan lyhyisiin alle kolmen kuukauden työ- tai virkasuhteisiin vaadittaisiin rikosrekisteriote. Nykyinen laki ei edellytä otetta niiltä, jotka työskentelevät lasten kanssa näin lyhyen ajan.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan ehdot saattavat asettaa taksinkuljettajat eriarvoiseen asemaan muiden alojen työntekijöiden kanssa, jos rikostaustaote ulotetaan koskemaan lyhyitä työsuhteita.

Liikennekaaressa ehdotettu taksinkuljettajan sopivuuden määrittely tuottaa ongelmia.

Tähän saakka taksinkuljettajana toimimisen sopivuuden tai sopimattomuuden arviointi on edellyttänyt viranomaisen arviota. Jatkossa sopivuuden tarkistaisi työnantaja, jolle ei kuitenkaan jäisi samanlaista harkintaa kuin nykyisin rikostaustan selvittämislain osalta on mahdollista.

Raatikaisen mukaan esimerkiksi huumetuomio nuoruuden hairahduksesta, ei välttämättä ole estänyt henkilöä toimimasta myöhemmin lasten parissa, jos työnantaja on arvioinut henkilön sopivaksi.

Oikeusrekisterikeskuksen mukaan sopivuuden tarkastelussa teot olisi yksilöitävä niin, ettei tarvittaisi erillistä arviointia.

– Lakiesitykseen pitäisi miettiä tarkkaan, mitkä tekijät osoittaisivat taksinkuljettajan sopimattomaksi.

Jatkuvan valvonnan vaatimus koetaan pulmalliseksi. Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan tarkistamisesta ei tunne jatkuvaa valvontaa. Esityksessä henkilöltä voitaisiin vaatia rekisteriote myös työsuhteen kestäessä, kun se tavallisesti esitetään työsuhteen alussa.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: