Lentäjät syyttävät lentoyhtiöitä miehistön alimitoituksesta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lentäjät syyttävät lentoyhtiöitä miehistön alimitoituksesta

Miehistöpula on pakottanut Norwegianin perumaan lentojaan. Lentäjien mukaan yhtiö on arvioinut väärin todellisen henkilöstötarpeen.

9.4.2016 11:45

Lentoyhtiöt nuukailevat ja aikailevat varalentäjien pestaamisessa, moittivat lentäjät.

– Lentoyhtiöt ovat viime aikoina lisänneet liikennettä aika nopealla aikataululla, mutta miehistötarpeen suunnittelu on laahannut perässä. Uusien varamiesten rekrytointi ja koulutus on aloitettu liian myöhään, sanoo lentokapteeni Ilkka Luode Norwegianin lentäjäyhdistyksestä tämän päivän Lännen Median lehdissä.

Varamiesjärjestelmän petettyä lentäjien sairauslomat ovat johtaneet lentojen peruuntumisiin ensin Finnairin tytäryhtiöllä Norralla ja äskettäin Norwegianilla.

Suomen Lentäjäliiton varapuheenjohtaja Sami Simonen arvelee, että lentoyhtiöt palkkaavat ylimääräisiä lentäjiä liian varovaisesti eivätkä ole varautuneet ajoissa liikenteen kasvuun, uusiin reitteihin ja uusiin koneisiin.

Lentoyhtiöt torjuvat väitteet lentohenkilöstön aliresursoinnista.

– Viime viikkojen lentäjävaje on johtunut eri tekijöistä ja niiden yhteisvaikutuksesta, kuten sairaustapauksista, teknisistä kysymyksistä sekä muiden reittien myöhästymisten vaikutuksista Suomeen, Norwegianin viestintäpäällikkö Charlotte Holmbergh Jacobsson sanoo.

– Uusia peruutuksia välttääksemme olemme järjestäneet korvaavaa kalustoa ja miehistöä wet lease -sopimuksilla (koneen vuokraus henkilöstöineen).

Finnairin viestintäjohtaja Päivyt Tallqvist kertoo, että yhtiön varamiesjärjestelmä on toiminut kiitettävästi ja että Finnairin lentojen peruuntumiset miehistöpulan vuoksi ovat olleet hyvin harvinaisia.

– Norran alkuvuoden miehistöpula johtui ennakoimattomasta määrästä sairauspoissaoloja, joita normaali varamiesjärjestelmä ei pystynyt paikkaamaan, sekä siitä, että Norralta siirtyi samaan aikaan lentäjiä Finnairille. Talven flunssa-aallon jälkeen tilanne on tasaantunut.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: