Hallitus: 4 miljardin säästötavoite toteutuu - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Hallitus: 4 miljardin säästötavoite toteutuu

Hallitus esitteli kehyslinjauksiaan kello 21 alkaneessa tiedotustilaisuudessa. Kuvassa valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ja ulkoministeri Timo Soini (ps.).

5.4.2016 22:14

Hallitus on sopinut noin 400 miljoonan euron uusista säästöistä. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan hallituksen tavoite 4 miljardin euron säästöistä tällä hallituskaudella on saatu näin vahvalle pohjalle.

Uusista sopeutuksista kohdistuu kuntiin 130 miljoonaa euroa, kehitysyhteistyöhön 25 miljoonaa, perusväylänpitoon 25 – 35 miljoonaa ja sairauspäivärahaan 22 miljoonaa. Valtaosa uusista toimista on tarkoitus tehdä korvaavina indeksijäädytyksinä. Makeisveron poisto korvataan polttoaineveron nostolla. Keskimääräiselle henkilöautoilijalle tämä tarkoittaa hallituksen mukaan 30 – 35 euron lisämenoa vuodessa.

Hallitus joutui sopimaan uusista säästöistä, koska osa jo sovituista säästöistä ei ole toteutunut. Tiistaina pidetty kehysriihi oli ensimmäinen iso tarkastelupiste hallitusneuvotteluissa viime keväänä sovituille toimille. Kehysriihessä hallitus sopi julkisen talouden kehyksistä vuosille 2017蜢 – 2020.

– Tässä on usean päivän väännön jälkeen saatu kehyslinjaukset kasaan. Olen tyytyväinen toimintakykyyn, jonka hallitus on itsestään jälleen kaivanut, Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa, jonka alku venyi iltayhdeksään.

Sipilän mukaan velkaantumistahti eli velan suhde bruttokansantuotteeseen ei enää kasva hallituskauden lopulla nyt tehtyjen päätösten myötä.

Hallituksen huomio tästä eteenpäin on Sipilän mukaan työllisyyttä lisäävissä toimissa. Työllisyysaste on nyt 68 prosentissa ja tavoite on 72 prosentissa. Tähän liittyen tarkoituksena on esitellä ensi viikolla yrittäjyyspaketti. Myös työttömyysturvan vastikkeellisuutta lisätään ja työttömien velvollisuutta ottaa työtä vastaan tiukennetaan.

Valtiovarainministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan koulutuksesta ja tutkimuksesta ei leikata enempää. Niihin tehdään sen sijaan panostuksia vähän yli 100 miljoonan euron verran.

Ulkoministeri Timo Soini (ps.) puolestaan korosti, ettei hallitus tee leikkauksia sen takia, että maahanmuutosta on koitunut kustannuksia. Soini kertoi olevansa tyytyväinen varsinkin takuueläkkeen korotukseen. Korotus on noin 8 euroa kuukaudessa ja se toteutetaan vuodesta 2018 lähtien.

Sotesta linjauksia

Hallituspuolueiden puheenjohtajat kertoivat sopineensa myös sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen linjauksista. Puoluejohtajat eivät kuitenkaan suostuneet paljastamaan mitään sovituista asioista. Niistä on Sipilän mukaan määrä kertoa keskiviikkoaamuna kello 9.30.

Puoluejohtajat tyytyivät vain kertomaan olevansa tyytyväisiä tehtyihin päätöksiin.

Hallitus sopi kehysriihessä myös panostuksista.

Poliisin toimintamäärärahoja lisätään 5 – 10 miljoonaa euroa vuodessa. Suojelupoliisille annetaan 2 miljoonan euron vuosittainen lisämääräraha.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: