Kevätjäät ovat nyt erittäin petollisia, kaksi hukkui Pirkanmaalla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Kevätjäät ovat nyt erittäin petollisia, kaksi hukkui Pirkanmaalla

Kevätjäät ovat petollisia.

5.4.2016 20:26

Ruoveteläinen iäkäs mies hukkui kävellessään jäällä Jälkiänniemestä kohti Ruoveden satamaa tänään.

Jäät ovat heikentyneet todella nopeasti, sillä vielä viikonloppuna samalla paikalla ajoi pakettiauto, jonka peräkärryssä oli moottorikelkka. Pelastuslaitoksen apuna jäällä liikuttaessa oli pelastuslautta ja ilmatyynyalus.

Jäihin pudonnutta miestä oli lähtenyt pelastamaan rannalla ollut mies, mutta hänkin vajosi useita kertoja jäihin. Auttamaan lähtenyt mies onnistui lopulta pelastautumaan läheiselle saarelle, mistä pelastuslaitos haki hänet.

Mies oli pahoin kylmettynyt, ja oli lähellä, että uhreja olisi ollut kaksi.

Tänään oli synkkä päivä, sillä myös Nokialta löytyi hukkunut uhri. Hän oli lähtenyt jo lauantaina kotoaan pilkkivarusteet mukanaan.

Pirkanmaan pelastuslaitos on hälytetty seitsemän kertaa vesipelastustehtävään tämän vuoden puolella. Pelastuslaitos muistuttaa, että kevätjäät ovat arvoituksellisia.

Asiantuntijoiden mukaan tässä vaiheessa kevättä auringonsäteily tunkeutuu jään sisälle ja irrottaa jääkiteitä toisistaan. Lämpimänä päivänä paksumpikin jää voi pettää. Päältä päin ei aina näe, onko jää haurastunutta vai ei.

Kevätjäät ovat petollista myös siksi, että kireä pakkasyö pystyy jäädyttämään hauraan jään kestäväksi, koska yöpakkanen saa jääkiteet jäätymään takaisin tosiinsa kiinni. Aamupäivän aikana jää kantaa mahdollisesti aika hyvin, mutta iltapäivällä sään lämmetessä jää haurastuu uudestaan. Vuorokauden aikana vaihtelut ovat hyvinkin suuria.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: