Sote-neuvotteluissa väännetään yksityisten yritysten asemasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Sote-neuvotteluissa väännetään yksityisten yritysten asemasta

5.4.2016 14:19

Yksityisten yritysten ja julkisen sektorin välinen työnjako on hiertänyt neuvotteluita sosiaali- ja terveysuudistuksesta. Hallitukselta on odotettu jo tänään väliaikatietoa sote-uudistuksen etenemisestä, mutta vielä on epäselvää, joutuvatko puolueet sittenkin käymään vielä neuvotteluita.

Varsinkin perussuomalaiset ja kokoomus ovat tiettävästi olleet eri linjoilla siitä, minkälainen rooli yksityisille yrityksille annetaan uudistuksessa ja kuinka vahva julkisen sektorin rooli on.

Keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ovat tänään viimeistelleet lähivuosien talouslinjoja kehysriihessä. Hallituksen on määrä kertoa illalla julkisen talouden suunnitelmastaan vuosille 2017–2020.

Kehysriihestä on odotettu tietoa varsinkin sote-alueiden rahoituksesta. Hallituksen syksyisen päätöksen mukaan maakuntien rahoitus tulisi ensivaiheessa valtion kautta. Tällä hallituskaudella ei todennäköisesti ehditä ottaa käyttöön keskustan tavoittelemaa maakuntaveroa, mutta sen valmistelusta voidaan tehdä jonkinlainen linjaus.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu siirtyy vuoden 2019 alusta kunnilta 18 maakunnalle. Lisäksi viisi yliopistosairaaloiden yhteydessä toimivaa erikoisvastuualuetta koordinoisivat erikoissairaanhoidon tehtäviä.

Säästöissä kurottavaa?

Aiemmin tihkuneiden tietojen mukaan hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus vääntävät vielä kättä siitä, kuinka isoja lisäsäästöjä on tarpeen tehdä. Hallitus on sopinut, että julkista taloutta vahvistetaan yhteensä 4 miljardilla eurolla tämän hallituskauden aikana.

Hallituksen ministerit käyvät iltapäivällä kertomassa eduskuntaryhmilleen neuvottelujen kulusta. Kehysriihen alkaessa aamulla ministerit eivät kommentoineet neuvottelutilannetta. Neuvottelijoita odotti pääministerin virka-asunnon Kesärannan edustalla opiskelijoiden mielenilmaus.

Hallitus on viime vuoden aikana perunut muun muassa makeisten ja jäätelön veron sekä luopunut suunnitelmasta yhdistää eläkeläisten asumistuki yleiseen asumistukeen. Samalla marraskuussa kerrottiin, että hallitus puolittaa lääkemenoista tavoittelemansa säästöt. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) kertoi tuolloin STT:lle, että korvaavia säästöjä etsitään kohteista, jotka eivät kohdistu eläkeläisiin tai muihin pienituloisiin tai vaikuta ihmisten arkielämään. Hallitusohjelman mukaan korvaavat säästöt pitää löytää samalta hallinnonalalta kuin perutut säästöt.

Isoin aukko tavoiteltuihin julkisen talouden sopeutustoimiin on kuitenkin tullut siitä, että inflaatio on painunut lähelle nollaa. Päätös tiettyjen sosiaalietuuksien indeksijäädytyksistä ei tuota niin paljon säästöjä kuin on laskettu.

Indeksileikkauksen sulaminen nakertaa säästötavoitetta 300 miljoonan edestä. Lisäksi säästötavoitteesta kerrotaan huvenneen 100 miljoonaa, kun kunnat eivät ole toteuttaneet niille mahdollistettuja säästöjä.

Kehysriihestä hallitukselta odotetaan myös päätöksiä kasvupanostuksista. Esille nousee näin ainakin Raide-Jokeri, joka kulkisi Helsingin Itäkeskuksesta Espooseen.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: