Superin mukaan lähihoitajia korvataan työpaikoilla hoiva-avustajilla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Superin mukaan lähihoitajia korvataan työpaikoilla hoiva-avustajilla

5.4.2016 3:00

Työ- ja elinkeinoministeriö jatkaa hoiva-avustajien koulutusta, vaikka ammattiliitto Superin mukaan vähemmän koulutetut ja pienempipalkkaiset hoiva-avustajat korvaavat lähihoitajia työpaikoilla.

– Jos työpaikalle otetaan hoiva-avustaja, se näkyy lähihoitajien määrän vähenemisenä. Joka muuta puhuu, puhuu puuta heinää tai jopa valehtelee, Superin puheenjohtaja Silja Paavola jyrähtää.

Hänen mukaansa yksityisistä hoivakodeista löytyy esimerkkejä siitä, että viiden lähihoitajan sijaan ollut kohta töissä neljä lähihoitajaa ja yksi hoiva-avustaja.

Hoiva-avustajilla ei ole lääkkeiden anto-oikeutta, eivätkä he voi olla yksin vastuussa potilaista esimerkiksi yövuorossa.

– Tänä päivänä hoidettavissa entistä enemmän todella sairaita ihmisiä, jolloin hoitajalla täytyy olla tietoa taudin kulusta ja muun muassa lääkityksestä. Siksi lähihoitajien korvaaminen vähemmän koulutetuilla työntekijöillä on kestämätöntä toimintaa, Paavola toteaa.

Hoiva-avustajaksi opiskelee tällä hetkellä noin 120 henkilöä. Opinnot aloittaneita on runsaan viiden vuoden aikana ollut yhteensä noin 1800 henkeä.

Työ- ja elinkeinoministeriön neuvottelevan virkamiehen Markku Virtasen mukaan hoiva-avustajan koulutus on ministeriön näkökulmasta edelleen tarpeellinen.

Samaa mieltä on Sosiaalialan työnantajien toimitusjohtaja Tuomas Mänttäri. Hänen mukaansa hoiva-avustajia pitäisi kouluttaa nykyistä enemmän.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: