Yhteisvastuuvarat nuorille Suomessa ja Ugandassa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Yhteisvastuuvarat nuorille Suomessa ja Ugandassa

Yhteisvastuukeräyksellä tuetaan tänä vuonna muun muassa partioharrastusta.

7.2.2016 21:27

Yhteisvastuukeräyksellä torjutaan tänä vuonna nuorten syrjäytymistä. Suomessa tuki ohjataan Suomen Partiolaisille köyhistä perheistä tulevien partioharrastuksen tukemiseen sekä vammaisten Sisupartiotoimintaan.

Ugandassa Yhteisvastuu tukee nuorten ammattikoulutusta ja toimeentuloa. Länsi-Ugandaan, Rwamwanjan pakolaisleirille, on rakenteilla ammattikoulu, johon valitaan opiskelijoiksi kaikkein heikoimmassa asemassa olevia pakolais- ja ugandalaisnuoria.

Koulussa voi opiskella mekaniikkaa sekä rakennus-, hotelli- ja maatalousalaa. Avun vie perille Kirkon Ulkomaanapu.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti puheen Yhteisvastuukeräyksen avaamiseksi sunnuntaina. Hän puhui siitä, kuinka nuoret ovat kysyttäessä kertoneet kavereiden puutteen aiheuttavan syrjäytymistä.

– Parhaimmillaan harrastus tuo mukanaan yhteisön, jossa kasvaa aikuiseksi ja josta löytää elinikäisiä ystäviä. Partio korostaa vastuun ottamista itsestä, toisista ihmisistä, yhteiskunnasta ja ympäristöstä. Ne ovat arvoja ja tavoitteita, jotka sopivat kaikille ja kaikkialle, aikaa ja paikkaa katsomatta, Niinistö totesi.

Hän lisäsi, että Suomessa on jopa kymmeniätuhansia syrjäytyneitä nuoria. Yhteiskunnasta sivuun jääminen ei tapahdu hetkessä, vaan se on usein vuosia vievä, salakavalakin kehitys.

– Syrjäytyneistä puhutaan usein kasvottomana massana, kerrataan kuinka heistä jokainen maksaa yhteiskunnalle yli miljoona euroa. Silti kaikilla näistä nuorista on oma, erityinen taustansa ja tarinansa. Jokainen heistä on arvokas ja lähes jokaisella olisi annettavaa ja saatavaa opiskelussa, harrastuksissa, työelämässä – yhteisissä asioissa, jotka hyvään elämään kuuluvat. Toki ei meillä maanakaan ole varaa menettää yhtään ihmistä, joka pelastettavissa olisi, Niinistö sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: