HS: VTT:n johto peitteli epäiltyä tiedevilppiä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

HS: VTT:n johto peitteli epäiltyä tiedevilppiä

7.2.2016 18:33

Teknologian tutkimuskeskus VTT:n johto tiesi tutkimusryhmänsä epäillystä tiedevilpistä, mutta peitteli sitä. Helsingin Sanomien mukaan tutkimusprofessori Matej Oresicin alaiset epäilivät häntä tiedevilpistä.

VTT kertoi joulukuussa valmistumassa olleesta tutkimuksesta, jonka mukaan ykköstyypin diabeteksen voisi havaita vuosia ennen taudin puhkeamista. Oresicin tutkimusryhmä kuitenkin epäili, että tuloksia oli vääristelty.

VTT teki selvityksen tutkimusryhmän toiminnasta. Myöhemmin VTT kuitenkin salasi selvityksen.

– VTT oli mokannut tai peitellyt asian, pannut papereita kassakaappiin, eikä selvitys johtanut mihinkään, Helsingin yliopiston emerituskansleri Kari Raivio sanoo.

Hänen mukaansa Suomessa on puutteelliset mahdollisuudet valvoa tieteen etiikkaa ja estää tiedevilppiä. Oresic ei enää työskentele VTT:ssä.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) vaatii blogissaan, että VTT:n on selvitettävä tapaus avoimesti. Grahn-Laasosen mukaan tiedeyhteisön on luotava mekanismit, joissa vilppiepäilyt havaitaan tehokkaasti, tutkitaan puolueettomasti ja epäkohtiin puututaan.

– On pohdittava, onko nykyinen, vahvaan luottamukseen perustuva järjestelmä riittävä ja ovatko vilppiepäilyihin puuttumisen keinot riittäviä. Pyydän tutkimuksen eettiseltä neuvottelukunnalta, Suomen Akatemialta, yliopistoilta ja tutkimuslaitoksilta näkemyksiä tästä ja olen valmis tiedeyhteisön aloitteesta ja yhteistyössä heidän kanssaan tarvittaessa viemään ripeästi eteenpäin vahvistavia toimia, Grahn-Laasonen kirjoittaa.

Ministeri muistuttaa, että suomalaiset luottavat tiedeyhteisöön.

– Tämän luottamuksen säilyttäminen ja vahvistaminen on tiedeyhteisön tärkeä tehtävä, ja siksi jatkuva eettinen keskustelu on välttämätöntä.

Uusi selvitys

VTT tiedotti sunnuntaina iltapäivällä avaavansa tapauksen uudelleen selvitettäväksi. Teknologian tutkimuskeskuksen mukaan kyseessä on ensimmäinen ja ainoa todella vakava VTT:n tutkimuksen luotettavuuteen liittyvä epäilys.

– Kun tapaus nousi esiin, olimme välittömästi yhteydessä Tutkimuseettiseen neuvottelukuntaan (TENK) ja samana päivänä aloitettiin tutkinta, VTT:n tieteellinen johtaja Anne-Christine Ritschkoff kertoo.

Ritschkoffin mukaan tutkinnassa ei kyetty todistamaan selkeää tutkimuksellista vilppiä. VTT jatkoi myöhemmin tutkintaa eettisen laadun varmistamiseksi myös ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Tapausta selvitettiin kahden ulkopuolisen tutkimusfirman kanssa, mutta todisteita selkeästä vilpistä ei tuolloinkaan löydetty, VTT kertoo.

Ainoa osoitettu vilppi oli tutkimuksen tulosten liioittelu, johon VTT vakuuttaa suhtautuvansa hyvin vakavasti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: