Joulukortit ovat jo myöhässä, kun postin lakko tulee – Loppuviikosta postitettava kirje saattaa olla perillä vasta ensi vuonna - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Joulukortit ovat jo myöhässä, kun postin lakko tulee – Loppuviikosta postitettava kirje saattaa olla perillä vasta ensi vuonna

Neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat tukevassa juntturassa. Lakko on alkamassa ensi maanantaina. Alkaessaan lakko voi kestää kaksi viikkoa.

Kirjepostin palautuminen normaaliksi kestää Postin mukaan mahdollisen työtaistelun jälkeen pitempään kuin pakettipostin.

7.11.2019 10:47 | Päivitetty 7.11.2019 13:08

Tämän viikon lopulla postitettava kirje saattaa pahimmassa tapauksessa olla perillä vasta ensi vuoden puolella, arvioi Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja.

Näin voi Ainasojan mukaan käydä, kun Posti- ja logistiikka-alan unionin PAU:n lakko toteutuu ensi viikolla.

– Pahimmillaan lakon päättymishetkestä lähetys voi olla perillä vasta viikkojen päästä, jos lakot ovat kestäneet ilmoitetut kaksi viikkoa. Alueelliset erot tulevat olemaan kuitenkin suuria ja osa lähetyksistä voi mennä ihan normaalissa aikataulussa, arvioi Ainasoja.

Palvelualojen työnantajien Paltan ja PAU:n neuvottelut Postin työehtosopimuksesta ovat tukevassa juntturassa. Eväät sopimuksen syntymiselle ovat ainakin toistaiseksi olleet vähissä ja työtaistelutoimet uhkaavat.

Neuvotteluja jatketaan valtakunnansovittelijan johdolla torstaina.

PAU on ilmoittanut, että postin- jakelu, käsittely ja kuljetus ovat lakossa kaksi viikkoa, jollei työehtosopimusneuvotteluissa ja pakettilajittelijoiden tilanteesta päästä työnantajan kanssa sopuun. Lakko on alkamassa ensi maanantaina.

Kirjepostin palautuminen normaaliksi kestää Ainasojan mukaan mahdollisen työtaistelun jälkeen pitempään kuin pakettipostin. Joulupostin kiivain vaihe on vain viikkojen päässä.

Ainasojan mukaan Postin tavoitteena on hoitaa jouluposti mahdollisimman hyvin. Hänen mukaansa joulukortteja ja joulupaketteja uskaltaa postittaa.

Ainasoja uskoo pakettijakelun ehtivän toipua ennen joulua, vaikka mahdollinen lakko kestäisi kaksi viikkoa.

Joulukorttien osalta on Ainasojan mukaan erittäin tärkeätä, että joulukortit laitetaan normaalistikin jaossa oleviin joulutervehdysten punaisiin postituskuoriin.

– Kuoren käyttö joulukorttien lähetyksessä auttaa meidän prosessiamme hyvin paljon. Kuoria käyttämällä joulukorteilla on mittava mahdollisuus olla perillä hyvissä ajoin ennen joulua, Ainasoja sanoo.

Usein retoriikka on kovaa työtaistelujen alla ja esimerkiksi arviot työtaistelujen vaikutuksista voivat olla reippaita.

Ainasoja sanoo mahdollisen Postin työtaistelun vaikutuksien olevan väistämättä isoja.

– Se tulee olemaan vaikea paikka, sitä ei voi missään tapauksessa kiistää, Ainasoja sanoo.

Varautuminen työtaisteluun pitkällä

Ainasojan mukaan postin varautuminen mahdolliseen työtaisteluun on pitkällä.

Työtaistelun aikana paperinen posti vähenee merkittävästi. Postia kulkee myös työtaistelun aikana, mutta Ainasojan mukaan määriä on mahdoton arvioida.

– Kun on ollut tällaisia työtaistelutilanteita, kaikki eivät ole siihen osallistuneet. Kyllä meillä on henkilökuntaa töissä, tosin huomattavasti vähemmän kuin normaalisti, Ainasoja sanoo.

Lehtien varhaisjakelua hoitaa moni toimija, eikä varhaisjakelu ole postinkaan osalta työtaistelun piirissä. Ainasojan mukaan vaikutuksia lehtien varhaisjakeluunkin voi kuitenkin olla niillä alueilla, joilla postin perusjakelutuotteita jaetaan yhdessä sanomalehtien kanssa.

Näitä on muutama alue Suomessa ja nämä meidän pitää käydä vielä läpi”, Ainasoja sanoo.

Aikakauslehtiä jaetaan postin päiväkannossa, jossa jaetaan myös sanomalehtiä. Ainasojan mukaan nämä lehdet jäävät lähtökohtaisesti jakamatta.

– Jos toimipaikkaan ei tule henkilökuntaa laisinkaan, silloin jakaminen on aika mahdotonta, Ainasoja sanoo.

Postin vuokratyövoiman käyttö mahdollisen työtaisteluin aikana on kirvoittanut jo etukäteen keskustelua. Ainasojan mukaan Posti on sitoutunut siihen, ettei se ylitä aiemmin ilmoittamiaan määriä yhtiön vuokratyövoiman määrästä.

– Meidän henkilöstöstämme on koko ajan noin 10 prosenttia tilapäistyövoimaa, Ainasoja sanoo.

Posti keskellä rakennemuutosta

Posti on keskellä rajua rakennemuutosta. Työehtosopimusneuvottelujen keskeinen kysymys on työnantajan tavoite lisätä Postin toiminnan joustavuutta korvaamalla nykyiset PAU:n työehtosopimuksen määräykset soveltuvin osin Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelua koskevan työehtosopimuksen määräyksillä.

PAU:n puheenjohtajan Heidi Nieminen sanoi viime viikolla, että neuvotteluissa ollaan työantajan vaatimusten osalta umpisolmussa ja hyvin kaukana toisista.

– Työantaja on pitänyt vaatimuksestaan kiinni, että meidän työehtosopimuksesta pitäisi repiä kaikki sivut ja korvata ne sillä halvemman ja heikomman työehtosopimuksen määräyksillä. Eli niin palkka kuin kaikki muutkin työsuhteen ehdot oltaisiin heikentämässä, Nieminen sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut