WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

WWF Suomi vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin – "lihan määrää pitää vähentää merkittävästi ilmaston hyväksi"

WWF:n ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää pääasiassa kasviksia, kotimaista kalaa, korkeintaan yksi lasi maitoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa ja punaista lihaa ainoastaan ja korkeintaan kerran viikossa.

30118

26.3.2019 8:53

Ilmastonmuutoksen torjuminen vaatii pikaisia muutoksia suomalaisten ruokavalintoihin, WWF Suomi painottaa. Sen mukaan ruuan suurimmat ilmastopäästöt syntyvät eläinperäisen ruuan tuotannosta.

– Jotta maapallon keskilämpötilan nousu voidaan rajata 1,5 asteeseen, ruokavaliomme on muututtava pääosin kasvisperäiseksi, sanoo WWF:n pääsihteeri Liisa Rohweder tiedotteessa.

WWF:n uusi ruokasuositus perustuu arvostetun tiedejulkaisun Eat-Lancetin planetaariseen ruokavalioon. Suositus takaisi terveellisen ruokavalion maapallon kasvavalle väestölle, hillitsisi ilmastonmuutosta ja turvaisi luonnon monimuotoisuuden. Ilmastoystävällisessä ja luonnon kannalta kestävässä ruokavaliossa syödään punaista lihaa korkeintaan kerran viikossa.

WWF:n suosittelema ilmastoystävällinen ruokavalio sisältää pääasiassa kasviksia, kotimaista kestävästi pyydettyä kalaa, korkeintaan lasi maitoa tai muutama siivu juustoa päivässä, broileria muutaman kerran viikossa, korkeintaan kerran viikossa punaista lihaa ja korkeintaan kuusi kananmunaa kuukaudessa.

Lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla

Vaikka kasvisruoka on ollut viime aikoina paljon esillä, suomalaisten lihankulutus on lisääntynyt lähes 20 prosenttia 2000-luvulla. WWF painottaa, että lihan määrää suomalaisten lautasilla pitäisikin vähentää merkittävästi.

– Eläinperäisen ruuan tuotanto on lisääntynyt niin paljon, että se itsessään uhkaa ruokaturvaa. Liharuuan tuottamiseen tarvitaan noin nelinkertainen maa-ala verrattuna kasvisravinnon tuottamiseen, sanoo WWF:n johtava ruoka-asiantuntija Annukka Valkeapää.

WWF:n mukaan suomalaisten lihankulutuksen vähentämiseksi tarvitaan kuluttajavalintojen lisäksi yritysten, teollisuuden ja poliitikkojen päätöksiä.

– Lihankulutuksemme taustalla on yhteiskunnallisia päätöksiä, kuten maatalouden tukipolitiikka. Tukipolitiikan takia esimerkiksi lehmänmaito maksaa vähemmän kuin kasviperäinen maito, vaikka lehmänmaidon tuottaminen vaatii paljon enemmän resursseja ja sen ympäristövaikutukset ovat moninkertaiset verrattuna kasviperäisiin maitoihin. Jotta kasvisperäinen ruokavalio lisääntyy, sen pitää olla suomalaisille halpaa, helppoa, herkullista ja hyväksyttävää, Valkeapää sanoo.

WWF:n mukaan ruuantuotanto on tällä hetkellä maailmanlaajuisesti yksi suurimmista yksittäisistä kasvihuonekaasujen aiheuttajista: ruoka muodostaa viidenneksen hiilijalanjäljestämme.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut