Sairaalasta löytyi sädesientä Tampereella - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lännen Media: Sairaalasta löytyi sädesientä Tampereella – Ainakin 48 työntekijän ja useiden potilaiden epäillään saaneen oireita sisäilmasta

Julkisesta terveydenhuollosta on paljastunut uusia kosteusongelmia. Tampereen yliopistollisen sairaalan kahdesta eri rakennuksesta löydettiin viime keväänä mikrobikasvustoa. Sairaalan kiinteistöjohtaja sanoo, että hän ei ole tietoinen sädesienilöydöksistä.

Tampereen yliopistollisen sairaalan B-rakennuksesta on löytynyt mikrobikasvustoa.

9.8.2019 6:00

Runsasta sädesienikasvua rakenteissa ja epäily, jonka mukaan kymmenet työntekijät ovat saaneet terveydellisiä oireita sisäilmasta. Lännen Median saamista asiakirjoista käy ilmi, että Tampereen yliopistollisen sairaalan (Taysin) A- ja B-rakennuksissa paljastui keväällä vakavia kosteusvaurioita.

Sädesienet luokitellaan kosteusvauriomikrobeiksi, koska ne kasvavat vain kosteissa olosuhteissa. Hengitysliiton mukaan sädesienet aiheuttavat sisäilmaongelman, mikäli ne synnyttävät kasvuston rakenteisiin ja niiden aineenvaihduntatuotteet pääsevät sisäilmaan.

Asiapaperien perusteella ainakin 48 työntekijän epäillään saaneen terveydellisiä oireita sisäilmasta, kun he ovat työskennelleet muun muassa A- ja B-rakennuksissa.

Täsmällistä sisäilmaoireilijoiden määrää ei tiedetä, koska Taysin työterveydestä vastaavan Pirten kirjauskäytännöissä on ollut alkuvuoteen 2019 saakka puutteita. Pirten johtoryhmälle on kerrottu myös useista tapauksista, joissa työntekijöiden lisäksi myös sairaalan potilaiden epäillään saaneen oireita sisäilmasta.

”Runsasta kasvua”

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri tilasi rakennusten kuntotutkimukset A-Insinööreiltä. Huhtikuussa laaditussa raportissa selvitettiin Taysin A-rakennuksen sisätautien poliklinikan tilannetta. Raportin mukaan poliklinikalla on esiintynyt kattovuotoja noin seitsemän vuoden ajan.

”Välipohjan liikuntasauman valupaperissa todettiin runsasta sädesienikasvua,” tutkijat kirjoittavat raportissa. Tutkimuksissa todettiin A1-osastolla seitsemässä eri kohdassa mikrobiperäistä hajua.

Asiapaperissa todetaan, että rakenteiden kosteusvauriot ovat vanhoja.

”On kuitenkin huomioitava, että myös kuivunut mikrobikasvusto voi aiheuttaa terveyshaittoja. Tästä syystä myös vanhat, kuivuneet mikrobivauriot on korjattava samoin periaattein kuin tuoreet vauriot”, raportissa todetaan.

Tiloista löytyi kosteusvaurioindikaattoreita kuten Streptomyces eli sädesieni ja Aspergillus versicolor, joka viittaa vakavaan homevaurioon. A-rakennuksessa sijaitsee sisätautien poliklinikan lisäksi esimerkiksi leikkausosastoja, mutta kaikkien tilojen tilannetta ei ole toistaiseksi tutkittu.

Myös Taysin B-rakennuksen läpäisevästä pystyhormista löytyi mikrobikasvustoa. Mineraalivillasta otetussa näytteessä todettiin sädesientä ja sieni-itiöitä. B-rakennuksessa on muun muassa sairaalan allergiakeskuksen toimintoja ja keuhkosairauksien poliklinikka, mutta rakennuksen tiloista on tutkittu vain osa.

Iho-oireita ja väsymystä

Millaisia oireita henkilöstön epäillään saaneen? Työterveyslaitoksen huhtikuussa laatimassa yhteenvedossa keskitytään Taysin B-rakennuksen gastrokirurgian yksikköön. Työntekijät kokivat yksikössä esimerkiksi silmien ja nenän ärtymistä, käsien iho-oireita sekä väsymystä. Työterveyslaitos pitää oireilua tavanomaisesta poikkeavana.

Sisäilmaongelmat ovat jatkuneet vuosia. Esimerkiksi synnytysvuodeosaston henkilöstö kertoi jo vuonna 2017 työterveyden kyselyssä oireilustaan. Kyselyn johtopäätöksissä tulosten kerrotaan viittaavan ”sisäilmasto-ongelmaan” ja rakennukseen suositellaan jatkotutkimuksia.

Taysin kiinteistöjohtaja Petri Laurikka kertoo, että hän ei ole tietoinen sädesienilöydöksistä. Onko sairaalan henkilöstö saanut oireita A- ja B-rakennuksissa (sisäilmasta)?

– En osaa valitettavasti vastata tuohonkaan kysymykseen.

Ovatko potilaat saaneet oireita sisäilmasta?

– En ole kuullut sellaisesta. Potilaat ovat (sairaalassa) lyhyitä jaksoja, Laurikka sanoo. Hänen mukaan parhaillaan tehdään kunto- ja rakennusselvitystä B-rakennuksesta.

Sertifioitu rakennusterveysasiantuntija, asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö sanoo, että Taysin tilojen kunto pitäisi kartoittaa laajasti vaurioituneissa rakennuksissa.

– Kuulostaa aika pahalta, että tiloissa on sisäilmaan liittyviä tiedostettuja vaurioita. Ne osoittavat, että sairaalan rakenteissa on jotain vialla.

– On kokolailla onnetonta, että asioita jätetään selvittämättä, eikä potilaille ole ilmoitettu tiloissa olevista vaurioista, Rämö sanoo.

Toimitus ei tavoittanut PSHP:n johtajaa Rauno Ihalaista.

Kuulostaa aika pahalta, että tiloissa on sisäilmaan liittyviä tiedostettuja vaurioita.
Hannele Rämö
rakennusterveysasiantuntija

Sairaalat

Sisäilmaongelmia on havaittu aiemmin muissakin sairaaloissa kuten esimerkiksi Turun yliopistollisessa sairaalassa. Helsingissä vakavat homeongelmat pakottivat sulkemaan kätilöopiston vuonna 2018.

Yle uutisoi viime syksynä kätilöiden vaativan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriltä (HUSilta) lähes miljoonan euron korvauksia terveytensä menettämisestä työpaikalla. HUS on kiistänyt viivytelleensä homeongelman hoidossa.

Pirkanmaan sairaanhoitopiirissä hoidetaan vuosittain noin 210 000 eri potilasta. Vuodeosastoilla hoidetaan vuosittain noin 90 000 ja poliklinikoilla noin 400 000 potilasta. Pirkanmaan sairaanhoitopiiri on 23 jäsenkunnan omistama kuntayhtymä.

Sairaanhoitopiirin jäsenkuntia ovat Akaa, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämsä, Kangasala, Kihniö, Kuhmoinen, Lempäälä, Mänttä-Vilppula, Nokia, Orivesi, Parkano, Pirkkala, Pälkäne, Ruovesi, Sastamala, Tampere, Urjala, Valkeakoski, Vesilahti, Virrat, Ylöjärvi. Pirkanmaan sairaanhoitopiirin alueella asuu yhteensä yli puoli miljoonaa asukasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: