Pääministeri Antti Rinne jätti eropyyntönsä tasavallan presidentille - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pääministeri Antti Rinne jätti eronpyyntönsä tasavallan presidentille – Seuraajaksi arvailtu Marin palasi Suomeen valmiina pääministeriksi, myös Lindtman käytettävissä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö otti vastaan pääministeri Antti rinteen eronpyynnön tiistaina Mäntyniemessä.

3.12.2019 12:43 | Päivitetty 3.12.2019 13:16

Pääministeri Antti Rinne (sd.) on jättänyt eronpyyntönsä tasavallan presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Niinistö otti eronpyynnön vastaan ja pyysi, että valtioneuvosto voisi jatkaa toimitusministeriönä.

Rinne ja Niinistö kiittivät toisiaan hyvästä yhteistyöstä viime kuukausien aikana.

Rinne tuli Mäntyniemeen suoraan sdp:n eduskuntaryhmän kokouksesta.

– Lähden käymään tuolla Mäntyniemessä. Vien kirjeen, sanoi Rinne ennen poistumistaan eduskunnasta kohti Mäntyniemeä.

Pääministeri pyysi eroa tasavallan presidentiltä jo ennen eduskunnan välikysymyskeskustelua, jonka oli tarkoitus alkaa tänään kello 14.

Pääministeri Rinne tapasi tiistaiaamuna keskustan johtoa Valtioneuvoston linnassa. Tapaamisen jälkeen keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni kertoi, ettei puolueen eduskuntaryhmällä tai puoluehallituksella ole luottamusta pääministeriin.

Matkalla keskustan eduskuntaryhmän kokoukseen Kulmuni sanoi, että keskusta on toistanut samaa viestiä jo kolme päivää ja Rinteelle ja sdp:lle on annettu kirjallinen vastaus epäkohdista.

Suomeen palannut Marin "ei väistä vastuuta"

Demarien ensimmäinen varapuheenjohtaja, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin saapui Suomeen Brysselistä kesken EU:n televiestintäkokouksen, jossa hänen oli määrä toimia puheenjohtajana.

Marinia pidetään sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmanin ohella vahvimpana ehdokkaana Antti Rinteen seuraajaksi Suomen pääministerinä.

Lentokentällä Marin kertoi, että sdp:n puoluejohto on keskustellut suoraan ja yksituumaisesti siitä, miten toimitaan, jos pääministeri joutuu pyytämään eroa

– Mikäli meillä puoluevaltuusto ja puolue ovat sitä mieltä, en väistä vastuuta tässä vaikeassa tilanteessa.

Toimittajajoukko tarkensi, tarkoittaako Marin sitä, että hän voisi olla Suomen seuraava pääministeri.

– Jos tilanne menee tähän, niin en väistä vastuuta.

Marinin mukaan näistä kysymyksistä tiedotetaan aikanaan. Hän piti tilannetta valitettavana ja erittäin harmillisena, kuten hän uskoi muidenkin puolueessa ajattelevan.

Myös Lindtman käytettävissä pääministeriksi

Sdp:n eduskuntaryhmän kokouksen jälkeen myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kertoi, että on käytettävissä pääministeriksi.

– Suomi-laiva on saatava vakaaksi. Jos puolue kysyy, en kieltäydy, Lindtman sanoi.

Lindtmanin mukaan sdp:n eduskuntaryhmä ei vaatinut Rinteen eroa, vaan on ollut koko ajan tukena.

Suomen Kuvalehti kertoi maanantaina, että Rinne olisi valmis pakon edessä eroamaan pääministerin tehtävästä ja nostamaan Sanna Marinin pääministeriksi. Lehden mukaan Rinne kertoi maanantaina puoluetovereilleen, että hän jatkaisi sdp:n puheenjohtajana ainakin kesäkuun puoluekokoukseen saakka.

Iltalehden tietojen mukaan SDP:n puoluevaltuusto valitsisi uuden pääministeriehdokkaan kokouksessaan ensi viikolla 12. joulukuuta. SDP:n sääntöjen mukaan pääministeriehdokkaan valitsee nimenomaan puoluevaltuusto.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: