Näin vuokra-asunto kannattaa tarkistaa vuokralaisen vaihtuessa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Vuokralainen aiheutti yli kymppitonnin vahingon, jonka vuokranantaja joutuu korvaamaan – Näin vuokra-asunto kannattaa tarkistaa vuokralaisen vaihtuessa

Vuokranantajan pitäisi tarkistaa asunto aina, kun vuokralainen vaihtuu.

Astianpesukoneen liitännästä vuotanut vesi vahingoitti myös kahta muuta asuntoa. Kuvituskuva.

16.8.2020 12:19

Kerrostaloasuntoaan Jyväskylässä vuokraava osakas joutuu maksamaan taloyhtiölle yli 11 000 euron edestä vesivahingon korjauskustannuksia.

Vaasan hovioikeuden kesäkuussa antama tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan sille voi hakea valituslupaa korkeimmasta oikeudesta.

Riidassa on kyse asunnon tulppaamattomasta astianpesukoneliitännästä, joka oli vuotanut ja vahingoittanut myös kahta muuta huoneistoa.

Tiedossa ei ole, minkä vuokralaisen aikana tulppaus oli poistettu.

Vuokranantajaosakas joutuu vahinkojen korvaajaksi, koska tämä oli hovioikeuden mukaan toiminut huolimattomasti osakkaana ja laiminlyönyt kunnossapitovastuunsa.

Hovioikeus katsoo, että vuokranantajan olisi pitänyt tarkistaa asunnon kunto vuokralaisen vaihtuessa.

Tavallisesti vuokranantaja ei vastaa taloyhtiölle vuokralaisensa aiheuttamasta vahingosta, ellei hän ole itse ollut huolimaton. Vuokranantaja ei siten ole vastuussa esimerkiksi siitä, että vuokralainen nukahtaa suihkuun.

Tämä perustuu korkeimman oikeuden vuonna 2016 antamaan ratkaisuun.

Asunto-osakeyhtiölaki kuitenkin edellyttää, että osakas pitää huoneistonsa kunnossa siten, ettei taloyhtiölle aiheudu vahinkoa.

Miten tarkkaan ja kuinka usein vuokranantajan täytyy asunto tarkistaa, jotta voi osoittaa toimineensa huolellisesti?

Tähän ei hovioikeus eikä laki ota yksityiskohtaisesti kantaa. Siispä soitetaan asianajaja Tiina Koskinen-Tammelle, joka on erikoistunut muun muassa kosteusvaurioita koskeviin riitoihin.

Hänen mukaansa vuokra-asunnon kunto on tarkistettava silloin, kun vuokralainen vaihtuu.

– Jos vuokranantajalla ei ole tiedossa mitään vuokralaisen huolimattomuuteen tai vahinkoon viittaavaa, asuntoa ei tarvitse erityisesti tarkistaa vuokrakauden aikana.

Koskinen-Tammen mielestä asunnon silmämääräisen havainnoinnin pitäisi riittää huolelliseksi toiminnaksi.

Huolella kannattaa katsoa paikat, joissa on riski laajoille vahingoille. Tällaisia ovat esimerkiksi märkätilat ja keittiö.

– Ei osakkaan tarvitse olla mikään ammattilainen eikä osata käyttää erityisiä tarkastuslaitteita, Koskinen-Tammi sanoo.

– Hovioikeuden ratkaisun perusteella vaikuttaa kuitenkin siltä, että kaappiin pitää katsoa, jos siellä on putkia ja astianpesukoneliitäntöjä. Itse katsoisin, onko missään mitään jälkiä tai onko jostain valunut jotain.

Suomen Vuokranantajien toiminnanjohtaja Sanna Hughes pitää hovioikeuden ratkaisua haastavana.

– Vuokranantajan huolellisuuskynnys on ratkaisussa asetettu aika korkealle. On mahdoton vielä sanoa, jääkö päätös lopulliseksi, Hughes sanoo.

Hänestä asunnon tarkistaminen on silti tärkeää sekä vuokrasuhteen alussa että lopussa.

– Kannattaa tarkistaa vesipisteet, että niissä ei ole mitään vuotoja, ja jos on astianpesukone tai pyykinpesukone, niiden liitännät.

Hughes kehottaa myös varmistamaan, ettei jääkaappi-pakastin ole vuotanut, kun kylmälaitetta on sulatettu.

– Jos on vain sähköt otettu pois eikä huolehdittu sulatuksesta asianmukaisesti, siinä voi äkkiä syntyä vesivahinko.

Kylpyhuoneesta Hughes katsoisi yleisen kunnon ja varmistaisi, etteivät vesikalusteet vuoda eikä vedeneristeessä, kuten muovimatossa, ole puutteita.

Jos vuokralainen huomaa asunnossa puutteita, hänellä on velvollisuus ilmoittaa niistä vuokranantajalle. Hughesin mukaan vuokranantajan pitäisi voida luottaa vuokralaiseen.

– Minusta se [että vuokranantaja luottaa vuokralaisen kertomaan] ei ole huolimatonta toimintaa, mutta asunnon tarkastaminen on joka tapauksessa järkevää.

Omaa selustaansa voi varmistaa käyttämällä asennustöissä asentajaa.

– Jos ammattilainen on käynyt asentamassa tai irrottamassa pesukoneen, vuokralainen ja vuokranantaja voivat osoittaa toimineensa huolellisesti. Ammattilainen tietää myös, mitä pitää tulpata.

Suomen Vuokranantajat suosittelee jäsenistöään käymään asunnossa esimerkiksi kerran vuodessa. Käynnistä on sovittava vuokralaisen kanssa.

– Erityisesti kylpyhuoneen kuntoa on hyvä seurailla. Siten voi varmistua, että omasta omaisuudesta pidetään hyvää huolta.

Hughes painottaa, ettei käynti asunnossa vuosittain ole kuitenkaan edellytys eikä se vaikuta vuokranantajan huolelliseen toimintaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: