Hallitus kertoo aamulla rajapäätöksistään - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Uudet matkustusrajoitukset: Monien maiden rajavalvonta palautetaan, mutta arkiliikennettä Ruotsiin ja Norjaan helpotetaan

Ministerit Maria Ohisalo ja Timo Harakka tiedottivat keskiviikkoaamuna Suomen matkustusrajoituksiin tehtävistä päivityksistä. Monien maiden sisä- ja ulkorajavalvonta palautetaan, mutta paikallisten asukkaiden liikkumista Ruotsin ja Norjan välillä koetetaan helpottaa. Suomen hallituksella ei ole toimivaltuuksia katkaista koronatartuntasiltaa Suomen ja Pohjois-Makedonian välillä.

Maria Ohisalo (vihr.) Ja Timo Harakka (sd.) tiedottivat keskiviikkoaamuna rajapäätöksistä.­

19.8.2020 8:37

Helsinki

Hallitus kertoi rajapäätöksistään kello kahdeksalta järjestetyssä tiedotustilaisuudessa. Ennakkoon odotettiin, että tuoreista rajapäätöksistä olisi kerrottu jo tiistaina.

Tiedotustilaisuuteen osallistuivat sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.). Lisäksi paikalla olivat myös muun muassa Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin, sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) edustajat.

Näin rajoitukset muuttuvat

Sisärajavalvonta palautetaan Suomen ja Islannin, Kreikan, Maltan, Saksan, Norjan ja Tanskan väliseen liikenteeseen.

Liikenne sallitaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisen maarajan rajanylityspaikoilla paikallisten rajayhteisöjen välillä, vaikka Ruotsi ja Norja ylittävät ilmaantuvuusluvun raja-arvon 8.

Italian, Liettuan, Slovakian ja Viron 14 päivän ilmaantuvuusluku ylittää raja-arvon 8, mutta oli tarkasteluhetkellä 15. elokuuta alle 10. Sisärajavalvontaa ei tämän vuoksi palauteta uudelleen Suomen ja näiden maiden väliseen liikenteeseen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset palautetaan Irlannista, Kyprokselta ja San Marinosta Suomeen saapuvalle liikenteelle. Myös Japanista Suomeen saapuvalle liikenteelle rajoitukset palaavat, kun saapuja on Japanin asukas.

Ohisalo totesi, että päätökset matkustusrajoituksien palauttamisesta ovat erittäin raskaita. Sisärajavalvonnan piirissä ovat jatkossa esimerkiksi sekä Saksa että Ruotsi, jotka ovat molemmat läheisiä kumppanimaita ja erittäin tärkeitä vientimaita Suomelle.

– Haluankin korostaa, että työmatkustus, perhesyyt ja muut perustellut syyt mahdollistavat edelleenkin matkustamisen Suomeen niistä maista, joissa sisärajavalvonta on voimassa.

Kaikki rajapäätökset tulevat voimaan 24. elokuuta.

Skopjen-lennoissa kangertelua

Hallituksen neuvotteluissa Turun ja Skopjen välisistä lennoista ilmeni, ettei Suomen hallituksella ole toimivaltaa lopettaa tartuntasiltaa Suomen ja Pohjois-Makedonian välillä.

– Toimivaltainen viranomainen on Traficom, joka tarvitsee päätöstä varten lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta ja mahdollisesti myös sosiaali- ja terveysministeriöltä, Harakka toteaa.

– Nykyinen lainsäädäntö ei tässäkään tapauksessa ole varautunut koronaepidemian tapaiseen tilanteeseen, Harakka totesi ja arvioi, että lainsäädäntö tulee vaatimaan muutoksia.

Pohjois-Makedonian Skopjesta Turkuun saapuneiden lentojen matkustajilla on todettu jo ainakin 43 koronavirustartuntaa. Viimeksi lauantaina Turkuun saapuneen Skopjen-lennon 115 matkustajasta 12:lla todettiin tartunta. Koronaepidemian tilanne on Balkanin niemimaalla tällä hetkellä Euroopan huonoimpia.

Suora lähetys on päättynyt. Seurasimme tiedotustilaisuutta tekstimuotoisena seurantana:

8.29: Kaikki rajapäätökset astuvat voimaan maanantaina 24. elokuuta. Tiedotustilaisuus päättyy.

8.26: Hallitus haluaa helpottaa Suomen raja-alueiden elämää, sillä lähikauppa tai harrastukset voivat monella olla rajan Ruotsin tai Norjan puolella. Asukasluvut raja-alueilla ovat pienet, sanoo Ohisalo. Hallitus haluaa helpottaa normaalia elämää alueilla, joissa osa arjesta sijoittuu rajojen toiselle puolelle.

8.24: – Tämän lainsäädännön ja näiden toimenpiteiden viesti on se, että näihin riskimaihin ei pidä matkustaa, Harakka sanoo. Maista palaaminen johtaa testaamisiin, karanteeniin ja seurauksiin. Myös Ohisalo sanoo, että kun tilanne on hyvä Suomessa, turvallisinta on tällä hetkellä pysyä Suomessa.

8.22: Valtioneuvosto tiedottaa, että Italian, Liettuan, Slovakian ja Viron 14 päivän ilmaantuvuusluku ylittää raja-arvon 8, mutta on tarkasteluhetkellä (15.8.2020) alle 10. Sisärajavalvontaa ei tämän vuoksi palauteta uudelleen Suomen ja näiden maiden väliseen liikenteeseen.

8.21: Ministeri Harakan mukaan Skopjen-lennoilla on täysi kontrolli ja täysi testaus. Kaikki koneet ovat täyden testauksen alaisia. Harakan mukaan tautilähteen juurille on päästy päin vastoin nopeasti.

8.18: Exit-strategiassa pyritään pitämään yhteiskunta auki, mutta samanaikaisesti pitämään tartuntojen määrä kurissa. Ohisalo vastaa, että linjan ylläpitäminen ei ole helppoa, minkä vuoksi keskusteluun käytetään paljon aikaa.

8.16: Mitä käytännössä tehdään, jotta yhteisöjen Ruotsin ja Norjan helpottuisi? Rajan saa ylittää vain rajavalvontapaikoilla, kun tavallisesti rajan saa ylittää muualtakin, Ohisalo vastaa. Muutos helpottaisi esimerkiksi saamelaisten elämää aluella.

8.13: Päätös Skopjen-lentojen lopettamisesta tehdään viranomaistasolla, sanoo Timo Harakka (sd.). Päätöksen tekevät Traficom ja Liikenne- ja viestintäministeriö. Lainsäädäntö edellyttää kuitenkin muutoksia, joilla hallituksen periaatepäätös lentoyhteyden katkaisemisesta olisi mahdollinen.

Tavoitteena on kuitenkin se, että 29. elokuuta saapuvaa Skopjen-lentoa ei enää tule Suomeen.

8.08: Tilanne on monen maan osalta kehittynyt huonompaan suuntaan, sanoo Maria Ohisalo (vihr.). Sidsärajavalvonta palautetaan Norjasta, Tanskasta, Islannista, Kreikasta ja Maltalta matkustaville. Ulkorajavalvonta palaa Irlantiin, San Marinoon ja Kyprokselle sekä Japanin asukkaille Japanista Suomeen palaavassa liikenteessä.

Saksa ja Ruotsi ovat edelleen rajoitusten piirissä.

Ruotsin ja Norjan maarajoille tulee muutos, joka helpottaa alueen asukkaiden elämää. Liikenne sallitaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan välisillä rajoilla paikallisten rajayhteisöjen välillä, mikä mahdollistaa liikenteen alueella niille, joilla on säännöllisesti tarve käydä rajan yli Ruotsin tai Norjan puolella.

Euroopan unionin komissio on korostanut jäsenvaltioiden yhtäläistä kohtelua epidemiatilanteessa, valtioneuvosto tiedottaa.

8.07: Tiedotustilaisuus alkaa.

Skopjen-lentojen lopettamista valmistellaan

Hallitus aloitti asiaa koskevat neuvottelut Helsingin Säätytalolla viiden aikaan tiistaina, ja kokous venyi pitkälle iltaan. STT:n tietojen mukaan neuvotteluissa käytiin myös perusteellisesti läpi epidemiatilannetta sekä käsiteltiin koronatestauksen tilaa.

Ministeri Harakka kertoi jo aiemmin tiistaina, että Traficom valmistelee Skopjen-lentojen lopettamista virkapäätöksenä.

Harakan mukaan Traficom kertoo asiasta itsenäisesti saatuaan valmistelun tehtyä. Harakan mukaan päätöksen tekemistä varten on selvitetty useita mahdollisuuksia. Myös oikeuskansleri Tuomas Pöystiä on kuultu asiasta.

–  On todettu, että Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilla on toimivalta sillä edellytyksellä, että se saa sosiaali- ja terveydenhuollon viranomaisilta ja mahdollisesti myös rajaviranomaisilta lausunnon, jonka pohjalta voi edetä. Tämä työ on nyt täydessä käynnissä, Harakka sanoi.

Harakka ilmoitti maanantaina tuovansa hallituksen neuvotteluun esityksen siitä, että Turun ja Skopjen väliset lennot katkaistaisiin väliaikaisesti. Hänen mukaansa viimeinen lento voisi saapua lauantaina 29. elokuuta.

Maanantaihin mennessä Pohjois-Makedonian pääkaupungista Skopjesta Suomeen tulleista matkustajista 41:llä on todettu koronatartunta.

Ohisalo: Euroopan tiukin säännös

Sisäministeri Ohisalo kertoi saapuessaan tiistain kokoukseen, että hallitus pitää kiinni aiemmasta rajasta matkustusrajoitusten määrittelylle. Matkustamisen riskirajana on käytetty 8–10:tä koronatapausta 100  000 asukasta kohden kahden viikon aikana.

–  Muistutan, että tämä on Euroopan tiukin säännös. Edelleen Suomen tautitilanne on Euroopan parhaita, ja olemme tehneet aika tiukkoja toimia, Ohisalo sanoi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?