Lämpöennätykset rikkoutuivat tammikuussa - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Lämpöennätykset paukkuivat tammikuussa suuressa osassa Suomea – Satakunnassakin pakkanen oli harvinaista

Tällainen talvimaisema ikuistettiin Honkajoella tammikuussa. Samankaltaista keliä oli laajalti koko maakunnassa.

1.2.2020 13:04

Tammikuu 2020 oli ennätyksellisen leuto aina Oulun korkeudelle saakka, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Ennätyksellisillä alueilla oli yleisesti 7‒8 astetta tavanomaista leudompaa. Vertailujaksona on käytetty vuosien 1981‒2010 keskiarvoa.

– Tammikuun keskilämpötila vastasi monilla alueilla tyypillisiä maalis-huhtikuun vaihteen olosuhteita, kertoo meteorologi Pauli Jokinen.

Koko maan keskilämpötila ylsi tammikuussa toiselle sijalle. Lämpimin tammikuu oli vuonna 1925, jolloin lauha sää ylsi myös Lappiin. Vertailukelpoisia koko maan tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta.

Keskilämpötilaennätysten ohella rikkoutuivat myös korkeimmat tammikuussa havaitut paikkakuntakohtaiset lämpötilat. Näin kävi 16 pitkäikäisellä havaintoasemalla maan etelä- ja keskiosassa.

Ennätykset rikkoutuivat kahtena eri päivänä: 15. tammikuuta maan eteläosassa ja 21. tammikuuta myös maan keskiosassa.

Tammikuun ylin lämpötila, 9,2 astetta, mitattiin 21. päivänä kolmella paikkakunnalla: Jomalassa, Turussa ja Kruunupyyssä.

Kuukauden alin lämpötila, -38,8 astetta, mitattiin Utsjoen Kevojärvellä sekä kuun 27. että 28. päivänä.

Satakunnan säännöllisistä mittausasemista Porissa, Raumalla, Kokemäellä ja Niinisalossa vain pohjoisimmassa eli Niinisalossa oli tammikuussa päiviä, jolloin lämpötila ei noussut ollenkaan plussan puolelle. Näin kävi kolmena päivänä niukasti.

Tammikuun korkein lämpötila + 8,5 astetta mitattiin Satakunnassa 15. tammikuuta sekä Porin lentoasemalla että Kokemäen Tulkkilassa.

Vuorokauden kylmin lukema tammikuussa oli Niinisalon - 8,6 astetta, joka mitattiin 5.1.

Sadettakin tammikuussa saatiin tavanomaista enemmän. Manner-Suomen sademäärät olivat lännessä ja pohjoisessa 1,5-2 kertaisia tavanomaiseen verrattuna.

Näin suuret sademäärät ovat monin paikoin harvinaisia. Ne toistuvat keskimäärin kerran 10 vuodessa tai harvemmin.

Melko tavanomaisiin sademääriin jäätiin lounaissaaristossa sekä maan itäosassa.

Alustavien tietojen mukaan kuukauden suurin sademäärä, 88,9 millimetriä, mitattiin Ikaalisissa. Pienin sademäärä oli tammikuussa puolestaan 20,9 millimetriä, joka mitattiin Lappeenrannassa.

Lumitilanne oli tammikuussa hyvin kaksijakoinen: maan etelä- ja keskiosassa lunta oli pitkään harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän, Lapissa taas paikoin ennätyksellisen paljon.

Lapin keskiosassa lunta oli kuukauden päättyessä paikoin jopa 110 senttimetriä, kun taas etelä- ja länsirannikko olivat edelleen pääosin lumettomia.

Satakunnan mittauspisteistä ei mainittavia lumensyvyyslukemia juuri kertynyt. Tammikuun viimeisen päivän lukema Niinisalosta on sentään 13 senttimetriä, kuukauden korkein.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut