Hallituspuolueiden johto kokoontuu kriisikokoukseen - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Toimittaja odotti hallituksen kriisikokouksen osallistujia turhaan Kesärannassa – kokous järjestettiinkin muualla

Viiden hallituspuolueen johto kokoontuu sunnuntaina illalla pohtimaan keskinäisiä välejään ja pohtimaan vastauksia tiistain välikysymyskeskusteluun.

Viiden hallituspuolueen puheenjohtajilla riittää illalla keskusteltavaa pääministerin virka-asunnossa Kesärannassa.

1.12.2019 19:43 | Päivitetty 1.12.2019 22:11

Runsaslukuinen media odotti sunnuntai-iltana hallituspuolueiden johtoa kriisikokoustamaan pääministerin virka-asunnolle Kesärantaan Helsingin Meilahdessa. Hallituslähteistä ei missään vaiheessa oltu vahvistettu kokouksen pitopaikkaa, ja sunnuntai-iltana yhdeksän aikoihin kävi ilmi, että kokousta ei järjestetä Kesärannassa.

Tietoa oikean kokouspaikan sijainnista ei ole vieläkään kerrottu.

Runsaslukuinen muu media seurasi tapahtumia suorissa lähetyksissä turhaan paikan päällä Kesärannassa.

Kokouksen pitämisajankohdasta oli pitkään epäselvyyttä, sillä pääministeri Rinne kertoi aluksi vain, että viisikko tapaa jossain välissä ennen tiistain välikysymyskeskustelua. Sittemmin ajankohdaksi täsmentyi sunnuntai-ilta.

Aikaisemmin päivällä puheenjohtajat eivät pystyneet tapaamaan, sillä osa heistä on ollut maakuntamatkoilla: esimerkiksi pääministeri Rinne on kiertänyt viikonlopun Pohjois-Suomessa muun muassa Ranualla ja Rovaniemellä, keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni puolestaan oli vielä sunnuntai-iltapäivänä puolueen kahvilatapahtumassa Lahdessa.

Odotettu selvitys

Illan kokouksessa Rinteen odotetaan antavan hallituskumppaneilleen seikkaperäisen selvityksen omasta ja perjantaina eroamaan joutuneen omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) toiminnasta Postin työehtosopimuskiistassa ja siihen liittyneessä postilakossa.

Hallituspuolueista sekä keskusta että vihreät ovat julkisesti vaatineet Rinteeltä lisätietoja tapahtuneesta.

On myös arveltu, että kokouksessa keskustellaan Rinteen mahdollisuuksista ylipäätään jatkaa pääministerinä vai sopivatko puolueet, että Rinne eroaa ja nykyinen hallitus jatkaa uuden pääministerin johdolla ilman ylimääräisiä eduskuntavaaleja.

Jos hallituspuolueet päätyvät jatkamaan hallitustaivalta Rinteen johdolla, seuraavaksi kriisikokouksessa pohditaan miten hallitus aikoo vastata opposition välikysymykseen tiistaina eduskunnassa.

Kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin yhteisessä välikysymyksessä toivotaan selvyyttä muun muassa siihen, onko hallitus puuttunut Postin työehtosopimusneuvotteluihin ja ovatko ministerit Rinne ja Paatero puhuneet totta eduskunnan edessä.

Välikysymys on opposition järein keino yrittää kaataa hallitus.

Perussuomalaiset ei osallistunut välikysymykseen, vaan puolue olisi halunnut Rinteeltä postisotkusta pääministerin ilmoituksen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on kuitenkin ilmoittanut puolueen äänestävän keskiviikon välikysymysäänestyksessä muiden oppositiopuolueiden tavoin hallituksen luottamusta vastaan.

Kesärannassa keskusteltaneen sunnuntai-iltana myös hallituksen sisäisistä työskentelytavoista ja poliittisista linjauksista. Ainakin keskustan Kulmuni vaati lauantaina neuvottelua hallituksen yhteisestä työmarkkinalinjauksesta.

– Hallituksen pitää keskustella yhteisestä linjasta työmarkkina-asioissa, on vaikea työmarkkinakierros edessä. Omistajaohjauksen linjan on oltava uskottava, Kulmuni totesi.

Myös vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo on kaivannut selkeyttä hallituksen työmarkkinanäkemyksiin.

– Se on yhtäältä omistajaohjauspolitiikkaa ja toisaalta laajempaa yhteiskuntapolitiikkaa, Ohisalo sanoi lauantaina.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut