Pääministeri Antti Rinne tulistui Ylen toimittajalle: ”Tämä kysymys on asenteellinen ja väärä” - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Pääministeri Rinne näpäytti Ylen toimittajaa: ”Tämä kysymys on asenteellinen ja väärä”

Antti Rinne (sd) on tiukan paikan edessä sunnuntaina, kun hän kohtaa muut hallituspuolueiden edustajat Helsingissä. Aiemmin päivällä hän on ollut vielä Lapissa.

Pääministeri Antti Rinne on ollut kohun keskellä viime päivät. Kuva torstailta.

1.12.2019 17:54 | Päivitetty 1.12.2019 18:03

Yle lähetti sunnuntaina iltapäivällä suorana lähetyksenä, kun kohun keskellä oleva pääministeri Antti Rinne (sd) vieraili Rovaniemellä SDP:n ministerikiertueella. Alussa Rinne piti pitkän monologin muutamasta aiheesta, muun muassa ilmastonmuutoksesta.

Kiinnostavaksi lähetys kuitenkin kävi, kun pääministeri vastasi Ylelle pahasti kriisiytyneestä hallitustilanteesta. Sunnuntai-iltana on paljon pelissä, kun hallituspuolueet kokoontuvat puimaan tilannetta. Ylen toimittaja kysyi Rinteeltä ensimmäisenä, mitä pääministeri odottaa tapaamiselta. Rinne vastasi, että Postin tilanne käydään läpi. Tarkoitus on myös käsitellä tulevaa välikysymystä ja siihen vastaamista.

Seuraavaksi Ylen toimittaja kysyi, ”aikooko Rinne vähentää puuttumista työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin”. Tästä Rinne ei pitänyt vaan kertoi toimittajalle suoran mielipiteen kysymyksestä.

– Minä... Tämä kysymys on hyvin asenteellinen ja minun mielestäni väärä, Rinne vastasi.

– En ole puuttunut työmarkkinajärjestöjen välisiin neuvotteluihin millään tavalla. PAU ja Palta ovat neuvotelleet alansa työehtosopimuksesta ja se on kulkenut sovittelijaprosessin kautta. Mutta omistajaohjauksessa on puututtu tähän Postin ja PAU:n väliseen riitaan siitä 700 ihmisen omasta tahdosta riippumatta tapahtuneesta siirrosta toiseen yhtiöön ja palkkojen alentamiseen sitä kautta. Siitä on neuvoteltu. Tähän on omistajaohjaus puuttunut tähän tilanteen korjaamisen. Minä olen kertonut omistajaohjaukselle kantani siitä, että mielestäni tällä tavalla ei pidä toimia, että ihmisiä siirretään tahtomattaan heikomman työehtosopimuksen piiriin.

Lopuksi Ylen toimittaja kysyi, onko Rinne harkinnut eroa hallituksen toimintakyvyn pelastamiseksi.

– Hallituksen toimintakyky on ihan täydellinen tällä hetkellä.

Ylen lähetyksessä näkyi myös, kun Rinne vastasi yleisön kysymyksiin. Myös yleisö aloitti Postiin liittyvillä aiheilla. Rinne kertoi tavanneensa Postin silloisen toimitusjohtaja Heikki Malisen jo oppositioaikoinaan. Pääministeri sanoi kuulleensa jo silloin, että Postilla olisi tarvetta työehtojen muuttamiselle.

– Tyrmäsin sen täysin. 100-prosenttisesti valtion omistama yhtiö ei voi tehdä sellaista politiikkaa, jossa heikennetään ihmisten työehtoja, Rinne sanoi.

– Totesin, että SDP:lle ei tule käymään sellainen politiikka.

Rinne kertoi, että kun SDP meni hallitukseen, keskustelua käytiin omistajaohjauksen ja Postin hallituksen välillä ”milloin missäkin kokoonpanossa”. Rinne itse sanoi keskustelleensa ainoastaan omistajaohjauksesta vastanneen ministerin Sirpa Paateron (sd) ja hänen kabinettinsa kanssa. Paatero jätti eroilmoituksensa nyt perjantaina.

– Olen säännönmukaisesti todennut, kertoja oli varmaan 2–3 kappaletta, että tämä hallitus ei tule hyväksymään sopimusten heikentämistä tai siirtämistä. Jostain syystä Posti teki kuitenkin päinvastoin. En tiedä, mikä viesti on välitetty Postin puolelle.

Rinne myös totesi, että tilannetta selvitellään tänä iltana.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut