Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole" - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kommentoi hallituskriisia Ylen Ykkösaamussa lauantaina.

7.12.2019 14:11

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ei näe estettä, etteikö pääministerin tehtävästä eronnut Antti Rinne (sd.) voisi jatkaa ministerinä myös uudessa hallituksessa.

– Minusta se on mahdollista, Vanhanen sanoi.

– Ei hän tässä mikään hylkiö ole, eikä niin pidä todellakaan ajatella. Hän pääministerin tehtävässä sai yhdeltä hallituspuolueelta epäluottamuksen, mutta se ei tarkoita, ettei hänellä voisi olla roolia Suomen politiikassa jatkossa, Vanhanen jatkoi vastaustaan Ylen Ykkösaamun haastattelussa lauantaina.

Ylen haastattelussa Vanhanen totesi myös, että puheet uusista vaaleista hallituskriisin aikana olivat suhteettomia. Hän korosti, että kynnys uusien vaalien järjestämiselle on oltava korkea.

– Jos hallitus kaatuu, eduskuntaryhmillä on velvollisuus neuvotella uusi hallituspohja. Tarvittaisiin todellinen poliittinen kriisi (uusien vaalien järjestämiseksi), ja sellaista tässä ei ollut.

Vanhanen kiisti koston

Kuluneen viikon alussa keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni ja keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen tulivat tv-kameroiden eteen ja kertoivat, että keskustalla on henkilöön kohdistuvaa epäluottamusta. Tämä johti pääministeri Antti Rinteen eronpyyntöön tehtävästään.

Aiemmin Postikohun vuoksi tehtävästään joutui eroamaan myös kunta- ja omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.). Tämä ei kuitenkaan riittänyt, vaan eroilmoituksen joutui jättämään myös pääministeri Rinne.

Hallituskriisissä on nähty viitteitä myös vuoden 2003 tapahtumiin, jolloin silloinen keskustalainen pääministeri Anneli Jäätteenmäki joutui eroamaan tehtävästään Irak-vuotojen vuoksi. Silloin luottamuksen pääministeriin oli menettänyt sdp.

Ylen haastattelussa Vanhanen kiisti, että tämän viikon tapahtumien taustalla olisi kosto.

– Ei ollut, eduskunnan puhemies totesi ykskantaan.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut