Liian moni kärsii yhä rahapelaamisen haitoista – kolmen rahapeliyhteisön yhdistyminen 2017 ei tuonutkaan toivottua tulosta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Liian moni kärsii yhä rahapelaamisen haitoista – kolmen rahapeliyhteisön yhdistyminen 2017 ei tuonutkaan toivottua tulosta

Kahden tuoreen raportin tulokset osoittavat, että rahapelaamisen haitat eivät ole Suomessa vähentyneet. Kun Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus Oy yhdistettiin reilut kaksi vuotta sitten, haittojen piti vähentyä.

26.3.2019 9:00

Liian moni suomalainen kärsii yhä rahapelaamisen kielteisistä seurauksista, todetaan tiistaiaamuna julkaistuissa kahdessa raportissa. Rahapelijärjestelmän uudistus ei siis ole auttanut torjumaan rahapelaamisesta aiheutuvia haittoja toivotulla tavalla.

Kolme suomalaista rahapeliyhteisöä, Fintoto Oy, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus Oy, yhdistettiin vuoden 2017 alussa yhdeksi yhtiöksi, Veikkaus Oy:ksi. Yksi lähtökohdista oli vähentää rahapeleistä aiheutuvia haittoja. Haittojen ehkäisy on EU:n sallima peruste sille, että Veikkauksella on Suomessa valtion ohjaama monopoli rahapeleihin.

Raporttien tulokset osoittavat, että pelihaitat eivät näytä Suomessa kokonaisuudessaan vähentyneen. Toisaalta miehiä, joilla oli rahapeliongelma tai jotka pelasivat vähintään riskitasolla, oli aiempaa vähemmän.

Tulokset ilmenevät kyselystä, jonka teki sosiaali- ja terveysministeriön toimeksiannosta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhteistyössä Tilastokeskuksen, Peliklinikan ja Helsingin yliopiston kanssa. Samaan aikaan julkaistiin peliongelmaisia auttavan palvelun Peluurin vuosiraportti.

– Huolestuttavaa on, että rahapeliongelmia kokevilla haitat näyttäisivät kärjistyvän ja muuttuneen entistä vakavimmiksi, ministeriö toteaa tiedotteessa.

Rahapelaamisesta voi aiheutua haittaa pelaajalle itselleen, tämän läheiselle ja koko yhteiskunnalle. Haitat voivat olla taloudellisia, terveydellisiä, tunnetason haittoja ja ihmissuhteisiin liittyviä, tai näitä kaikkia.

Taloudelliset haitat vaihtelevat käyttörahan vähenemisestä velkakierteeseen. Tavallisimpia terveys- ja tunnetason haittoja ovat masennus, uniongelmat ja katumus. Haitat voivat liittyä opiskeluun ja työhön. Joskus pelaaminen johtaa lasten hoidon laiminlyöntiin ja joskus myös rikolliseen toimintaan.

"Torjumista on jatkettava seuraavalla hallituskaudella"

Sosiaali- ja terveysministeriön mielestä rahapelihaittoja voidaan torjua sekä ehkäisevällä että korjaavalla työllä.

Ehkäisyä voidaan tehostaa muun muassa sääntelyä ja Veikkauksen ohjausta kehittämällä. Rahapelien tarjontaan ja saatavuuteen vaikuttaminen on käytännössä tehokkain tapa ehkäistä haittoja. Näihin kuuluvat esimerkiksi pelituotteita ja niiden jakelua sekä markkinointia ja itse pelaamista koskevat rajoitukset.

Ministeriön mukaan tulokset osoittavat, että rahapelijärjestelmän uudistusta ja haittojen ehkäisyä ja torjumista on jatkettava seuraavalla hallituskaudella.

– Pelihaittojen ehkäisyyn pitää panostaa ja siihen on myös varattava riittävät resurssit, ministeriö painottaa.

Ongelmallista rahapelaamista on vaikea tunnistaa ja hoitoon hakeudutaan usein vasta sitten, kun haitat alkavat olla vakavia.

Viisi prosenttia vastaajista arvioi pelaamisen olevan itselle ongelma, ja oman pelaamisen aiheuttamia haittoja koki joka kymmenes. Läheisen ihmisen pelaamista piti liiallisena 12 prosenttia kyselyyn vastanneista.

Raporteissa arvioitiin rahapeliuudistuksen vaikutuksia rahapelaamiseen, rahapelihaittoihin ja rahapelaamisen markkinointiin liittyviin näkemyksiin vuosina 2016–2017. Väestökyselyyn vastasi 2 624 Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Kymenlaaksossa asuvaa 18 vuotta täyttänyttä henkilöä. Lisäksi Peliklinikalla kerättyihin kyselyihin vastasi molemmissa vaiheissa yli 100 rahapeliongelmaan apua hakenutta asiakasta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut