Useampi abi jäi kiinni huijaamisesta: Koko yo-tutkinto hylätään - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Useampi abi jäi kiinni huijaamisesta: Koko yo-tutkinto hylätään

Mikäli kirjoituksissa jää kiinni vilpistä, kaikki tutkintokerran aineet joutuu kirjoittamaan uudestaan.

Ylioppilaskirjoituksissa jäätiin taas kiinni vilpistä.

15.5.2019 9:20

Monessa suomalaiskodissa on tänään jännät paikat, kun ylioppilaskokeiden tulokset tulevat.

Joillakin on kuitenkin luvassa ankeampi päivä. Tänäkin vuonna ylioppilaskirjoituksissa on tullut ilmi tapauksia, joissa abiturientit ovat yrittäneet huijata tavalla tai toisella.

Ylioppilastutkintolautakunnan mukaan tänä vuonna on hylätty tutkintoja vilppiepäilyjen takia.

– Näitä tapauksia on, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä vahvistaa.

– Emme anna vilppitapauksista tarkempia tietoja. Kyse on yksilön kannalta hyvinkin valitettavasta asiasta emmekä halua jakaa vinkkejä tulevia tapauksia varten.

Mikäli vilpistä jää kiinni, koko tutkintokerta menee hylkyyn, vaikka huijauksesta jäisikin kiinni vain yhdessä kokeessa.

Laissa säädetty

Seuraamukset vilpistä ja tutkintajärjestyksen rikkomisesta on säädetty lailla. Jos kokelas rikkoo ylioppilaskokeen säännöksiä, kaikki tutkintokerran kokeet on lain mukaan hylättävä.

Kännykän tuominen tutkintosaliin voi olla puhdas vahinko, mutta selittelyt eivät auta. Sääntö on tiukka siksi, etteivät abiturientit lähtisi kokeilemaan lunttausonneaan yhdessäkään kokeessa.

Vuoden 2011 keväällä kohua aiheutti se, että kirjoituksissa hylättiin ennätysmäärä tutkintoja vilpin tai tutkintojärjestyksen rikkomisen takia. Hylkäyksiä oli peräti seitsemän.

Yleensä vilppiepäilyjä on 1-2 per kerta. Tämän vuoden tarkemmista määristä ylioppilastutkintolautakunta ei anna tietoja.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos