Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tulkitsee kiky-tuntien muuttuneen muuksi - Kotimaa - Satakunnan Kansa

EK:n Jyri Häkämies ei myönnä kiky-tuntien poistumista: "Kiky vain muuttaa muotoaan"

Kemianteollisuuden neuvottelutulosta ja sopimusta Häkämies pitää mallisuorituksena.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies tulkitsee kiky-tuntien muuttuneen muuksi.

7.2.2020 14:34

Kiky-tunnit poistuvat. Noin otsikoivat lehdet perjantaina uutisiaan kemianalan torstaisesta työehtosopimuksesta.

Kikyä eli kilpailukykysopimusta vuonna 2016 sorvaamassa ollut ja sen säilyttämistä sittemmin kiivaasti puolustanut Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) toimitusjohtaja Jyri Häkämies kirjoittaisi otsikon toisin. Hänen mukaansa kiky-tunnit eivät poistuneet. Ne vain muuttivat muotoaan.

– Juuri nyt työmarkkinoilla näkyy vähän valoa tunnelin päässä. Tällä viittaan nimenomaan kemianalan sopimukseen. Se syntyi luovalla tavalla, Häkämies kommentoi Lännen Medialle.

– Uskon ja toivon, että menettely saa jatkoa muissa neuvotteluissa, mutta ei samanlaisena. Joka alalla on syytä tehdä omat, itse kullekin sopivat ratkaisut.

Häkämiehen mielestä kemianteollisuuden neuvottelutulos on malliesimerkkisuoritus.

– Sopimuksessa on useita elementtejä, joilla yksikkötyökustannuksissa päästään samaan 1,4 prosentin työajan pidennykseen. Kiky-tunnit muuntuvat muuksi.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto konkretisoi asiaa torstaina niin, että kemianalalla tilalle tulee muun muassa kahdeksan tuntia sellaista palkallista koulutusta, jota voidaan antaa työpaikalla.

Jyri Häkämies arvelee, että perjantaina taas saman pöydän ääreen istuneet Paperiliitto ja Metsäteollisuus pyrkivät omalla tahollaan johonkin samansuuntaiseen.

– Sillä tavalla Metsäteollisuuden puolelta on julkisuuteen sanottu. Enempää en lähde heidän tilannettaan kuitenkaan kommentoimaan.

"Pekkaspäiviksi" kutsuttuun työajan lyhennysvapaaseen ei Häkämiehen mukaan ole puututtu. Asia on työntekijäpuolella jossain määrin kielletty puheenaihe.

– Pitää muistaa, että pekkaspäiviä ei ole muualla kuin teollisuudessa. Jos järjestely kattaisi kaikki toimialat, siitä olisi kikyn sijasta varmaankin lähdetty poistamaan kolmea päivää.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut