Ministeri Sanna Marin vaatii keskustelua lyhyemmästä työajasta - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ministeri Sanna Marin ehdotti kuuden tunnin työpäiviä ja loi päivän puheenaiheen – ”Kukahan luopuu tuloistaan vapaaehtoisesti?”

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) nosti lauantaina esiin ehdotuksen nykyistä lyhyemmästä työajasta. Maanantaina ministeri jatkoi aiheen kommentointia Twitterissä.

– Työajan lyhentämisestä voi ja pitää keskustella, ministeri Sanna Marin kirjoittaa maanantaina Twitterissä. ­

19.8.2019 13:27

Tamperelainen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) on jatkanut kommentointiaan lyhyemmästä työajasta maanantaina viestipalvelu Twitterissä.

Tuoreessa tviitissään Marin toteaa, että viimeisen sadan vuoden aikana työaikaa on lyhennetty työn tuottavuuden parantuessa. Tämä on Marinin mukaan nostanut tulotasoa ja kohentanut hyvinvointia.

Tviiteissään Marin vaatii, että keskustelua työajan lyhentämisestä jatkettaisiin.

– Neljän päivän työviikko tai kuuden tunnin työpäivä elämiseen riittävällä palkalla on tänään ehkä utopiaa mutta voi olla tulevaisuudessa totta, Marin kirjoittaa.

Sanna Marinia ei ole toistaiseksi tavoitettu kommentoimaan asiaa.

Ministerin ehdotus käynnisti kommentoinnin

Marin ehdotti neljän päivän työviikkoa ja kuuden tunnin työpäivää viime lauantaina sdp:n 120-vuotisjuhlan paneelikeskustelussa Turussa. Sen jälkeen Marinin ehdotus on herättänyt runsaasti keskustelua ja aihe on noussut maanantaina yhdeksi päivän puheenaiheista.

Muun muassa kokoomuksen sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen kommentoi aihetta sunnuntaina.

– Kahdeksan tunnin työpäivä ja 40 tunnin työviikko ovat olleet hyvä idea maailman sivu.

Satonen on kommentoinut Marinin ehdotusta myös Twitterissä. Tviitissään Satonen nostaa esiin Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tutkimuksen siitä, miten kilpailukykysopimus paransi Suomen kilpailukykyä.

Twitterissä Marinin ehdotukseen on tarttunut myös hiljattain Tampereen yliopistoon työelämäprofessoriksi valittu Matti Apunen. Apunen mainitsee tviitissään Ranskassa 1980-luvulla tehdyn kokeilun lyhyemmästä työviikosta.

– Tutkimusten mukaan eniten siitä kärsivät pienituloiset, Apunen kirjoittaa.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomisti Juhana Brotherus puolestaan kommentoi Marinin ehdotusta Twitterissä kiinnostavaksi. Lisäksi Brotherus pohtii, miten ehdotus vaikuttaisi julkiseen sektoriin ja tulonsiirtoihin.

Lukijoilta ehdotukselle risuja ja ruusuja

Ministeri Marinin ehdotus on herättänyt runsaasti keskustelua myös lukijoissa, jotka ovat verkossa ottaneet aiheeseen kantaa sekä puolesta että vastaan.

–Tämä on turha ehdotus. Ei nykyisilläkään tuloilla tahdota pärjätä, miten sitten vähemmillä työtunneilla. Kuinkahan moni käyttäisi ylimääräiset vapaat perheensä hyväksi, lukija kommentoi Facebookissa.

– Millä Marin luulee perheiden elävän, kun palkasta putoo osa pois? Kustannukset nousevat koko ajan ja palkka pienenee. Ei ole mitään järkeä asiassa.

– Jokainen toivoisi Marinin ideoiden toteutuvan. Näin tulevaisuudessa varmaan tapahtuukin. Työn uusjako on realisimia, mutta kukahan luopuu tuloistaan vapaaehtoisesti? miettii toinen.

Osa kommentoijista puolestaan miettii, miten lyhyempi työaika ja -viikko sopisivat eri aloille.

–Eipä tuo omalle alallekaan sovi. Paikallinen sopiminen olisi paras ratkaisu, eräs kommentoijista ehdottaa.

– Mistäs sairaanhoitajia, opettajia, lastenhoitajia ynnä muita saadaan nopeasti remmiin lisää ja kuka palkat maksaa? Heidän neljän päivän töitään kun ei voi tehdä kahdessa ja puolessa päivässä vaikka ei kahvia joisikaan, toinen kommentoijista jatkaa.

Muutamat kommentoijista nostavat esiin nykyisen työelämän kuormittavuuden, johon lyhyempi työaika voisi tuoda helpotusta.

– Itse olen aina kahdeksan tunnin työpäivän jälkeen niin väsynyt, että en jaksa tehdä mitään muuta. Joten kokopäivätyö tarkoittaa, että koko elämäni olisi vain töitä ja nukkumista.

– Ainakin aivotyö on sellaista, että siitä pitäisi voida palautua nykyistä paljon pidempään. Se on kuormittavaa ja sisällöiltään äärimmäisen vaihtelevaa. Sen suhteen työn tuottavuus luultavasti paranisi Marinin reseptillä. Virheet vähenisivät ja uupumus- ja muut sairauspoissaolot vähenisivät.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?