Sanna Marinilta hurja ehdotus: Neljän päivän työviikko ja kuuden tunnin työpäivä - Kotimaa - Satakunnan Kansa

Ministeri Sanna Marinilta hurja ehdotus: Neljän päivän työviikko ja kuuden tunnin työpäivä: ”Onko kahdeksan tuntia se lopullinen totuus?”

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) toivoo sdp:n ottavan agendalleen nykyistä lyhyemmät työviikot ja työpäivät. Marinin mielestä ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa muuhun elämään. Oppositiosta tuli jo tyrmäys. Arto Satonen (kok.) viittasi Etlan tutkimukseen, jonka mukaan kilpailukykysopimus, jossa muun muassa työaikaa pidennettiin, nosti työllisyyttä ja paransi kilpailukykyä.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) ehdotti työviikon merkittävää lyhentämistä. ­

19.8.2019 8:18

Tamperelainen liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin (sd.) lausui hurjan ehdotuksen sdp:n 120-vuotisjuhlan paneelikeskustelussa Turussa lauantaina.

Marin esitti muutamia konkreettisia asioita, joita hän toivoisi sdp:n ottavan agendalleen ja tulevaisuudessa toteuttavan. Yksi niistä oli selvästi nykyistä lyhyempi työviikko.

– Neljän päivän työviikko, kuuden tunnin työpäivä. Miksi se ei voisi olla se seuraava askel? Onko kahdeksan tuntia se lopullinen totuus? Minun mielestäni ihmiset ansaitsevat enemmän aikaa perheidensä, läheistensä ja harrastustensa sekä muunkin elämän, esimerkiksi sivistyksen parissa. Tämä voisi olla meille se seuraava askel työelämässä, Marin sanoi tamperelaisen poliitikon Kaisa Pennyn (sd.) juontamassa paneelissa, jonka tallenne oli sunnuntaina katsottavissa sdp:n Facebook-sivuilla. Marinin ehdotuksesta kertoi ensin Demokraatti.

Marin totesi puheenvuoronsa alussa, että toivoisi asian olevan todellisuutta jo lähitulevaisuudessa.

Nykyisin työviikko on tavallisesti viisipäiväinen ja työpäivä usein kahdeksantuntinen.

Kritiikkiä oppositiosta

Marinin ehdotus sai jo kritiikkiä oppositiosta. Kokoomuksen sastamalalainen kansanedustaja Arto Satonen tyrmäsi ajatuksen Twitterissä: ”Samaan aikaan ETLA osoittaa, että työajanpidennys on ollut Kikyn tehokkain keino parantaa kilpailukykyä. Kysymys kuuluu, elääkö sdp reaalimaailmassa?

Satonen viittaa Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen tuoreeseen tutkimukseen, jonka mukaan kilpailukykysopimus, jossa muun muassa työaikaa pidennettiin, nosti työllisyyttä ja paransi Suomen kilpailukykyä. Tutkimuksessa todettiin, että työajan pidennyksen osuus työllisyyden parantumisesta oli noin 40 prosenttia. Etlan mukaan työaikamuutos tukee työllisyyttä ja kilpailukykyä silloin, kun se alentaa työvoimakustannuksia tai nostaa tuottavuutta.

Etlan tutkimuksen mukaan suomalaisten tekemät viikkotyötunnit ovat hieman alle tunnin EU-maiden keskiarvoa lyhyemmät.

– Kahdeksan tunnin työpäivä ja 40 tunnin työviikko ovat olleet hyvä idea maailman sivu, Satonen kertoo puhelimessa.

Satonen sanoo, etteivät ihmiset voi tulla toimeen, jos palkkoja pudotetaan samassa suhteessa kuin työaikoja lyhennetään. Satosen mukaan malli voisi toimia ainoastaan, jos palkat pysyisivät samalla tasolla.

– Mutta se nostaisi työnantajan kustannuksia niin valtaviksi, että työn kustannukset tulisivat ihan mahdottomiksi.

Satonen ei lämpene edes asian kokeilulle. Sen sijaan hän sanoo, että työntekijöiden kuukausipalkkojen nostaminen olisi paljon tärkeämpää.

– Se olisi paljon parempi myös sen kannalta, että ihmisillä olisi paljon enemmän ostovoimaa. Sitä kautta kotimarkkinat pitäisivät talouskasvua ja kotimarkkinoiden työllisyyttä yllä.

Sdp juhli 120-vuotista taivaltaan Turussa lauantaina.­

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?