MT: Suomalaisille marjatiloille paha takaisku – Ukrainan suurlähetystöstä tuli viesti, jota kausityöntekijöitä työllistävät tilat eivät olisi halunneet kuulla - Kotimaa - Satakunnan Kansa

MT: Suomalaisille marjatiloille paha takaisku – Ukrainan suurlähetystöstä tuli viesti, jota kausityöntekijöitä työllistävät tilat eivät olisi halunneet kuulla

Marin Catragiu kantoi vadelmapuskia istutettavaksi Kesäpihan marjatilalla Valkeakoskella huhtikuun alussa.­

26.4.2020 19:30

Ukrainan hallitus on päättänyt, ettei se päästä kansalaisiaan lähtemään muihin maihin kausitöihin, kertoo Maaseudun tulevaisuus -lehti.

Lehden mukaan päätös ei koske vain Suomea.

– Suurlähetystöltä tuli juuri tieto, että meidän ensi ja seuraavan viikon lennot eivät pääse lähtemään Ukrainasta Suomeen, kertoi maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio lehdelle.

Viime torstaina Suomeen saapunut lento jää toistaiseksi ainoaksi.

Husu-Kallio on vakuuttunut, ettei Ukrainasta ole tulossa tämän enempää kausityöntekijöitä Suomeen.

Suomeen piti saapua yli tuhat ukrainalaista työntekijää. Ukrainan päätös vaikuttaa satojen suomalaisten maatilojen toimintaan.

Lentoja järjestelleen MTK:n elinkeinojohtajan Marko Mäki-Hakola kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että viljelijöiden pettymys on valtava.

"Jätetään osa marjoista peltoon”

Pälkäneläinen marjayrittäjä Simo Laakso Suttisen tilalta otti uutisen vastaan pettyneenä.

– Meille piti tulla nyt viisi työntekijää Ukrainasta. Tilanne on vaikea, sillä juuri nämä henkilöt osaavat homman ja se auttaisi pääsemään töissä alkuun.

Suttisen tila ratkaisee työvoimavajeen palkkaamalla suomalaisia työntekijöitä.

– Tehdään myös enemmän itse. Olemme saaneet apua tästä lähitienoolta tutuilta ja puolitutuilta. Varmasti lisäämme myös itsepoimintaa ja supistamme tuotantoa. Jos muu ei auta, niin osa marjoista jää kesällä peltoon.

Laakson mukaan ukrainalaisten työntekijöiden puuttuminen vaikuttaa muuhunkin kuin marjanpoimintaan.

– Joudumme myös miettimään, kuinka montaa tilapuotia pystymme myyntiaikana pitämään auki. Vielähän ei ole tiedossa, miten asiakkaat lähtevät liikkeelle. Esimerkiksi Espanjassa asiakkaat eivät ole ostaneet tuoretuotteita entiseen malliin koronaepidemian aikana.

Laakso ei kuitenkaan heitä vielä kirvestä kaivoon.

– Toivon yhä, että asia jollain tavalla korjaantuu. Haluan toki korostaa, että vaikka tämä on pettymys ja aiheuttaa meille ongelmia, ei me tässä tilanteessa yksin olla. Hankalaa on muuallakin.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?