Ampiaisia on nyt poikkeuksellisen paljon, eikä niitä kannata ärsyttää – Etsimme vastaukset 20 kysymykseen ja kerromme, mitä virheitä ei ainakaan kannata tehdä

Ampiaisia on nyt poikkeuksellisen paljon. Asiantuntija neuvoo, miten ampiainen tai koko joukko ampiaisia kannattaa kohdata ja mitä ei ainakaan tule tehdä.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Ampiaisia on nyt poikkeuksellisen paljon, eikä niitä kannata ärsyttää – Etsimme vastaukset 20 kysymykseen ja kerromme, mitä virheitä ei ainakaan kannata tehdä

Ampiaisia ja ampiaispesiä on nyt poikkeuksellisen paljon.

Essi Lehto

Suomessa on tänä kesänä poikkeuksellisen paljon ampiaisia. Kysyimme pistiäisasiantuntijalta eläintieteen dosentilta Ilkka Teräkseltä 20 kysymystä ampiaisista.

1. Miksi ampiaisia on nyt niin paljon?

–Tänä vuonna ilmat ovat olleet lämpimiä, mikä on suosinut ampiaisia. Ne saavat helposti ruokaa, eli muita hyönteisiä ja toukkiensa ravinnoksi. Toukokuu oli hirveän lämmin. Silloin yhteiskunnat pääsivät kasvamaan ihan kunnolla. Jostain syystä ampiaisia on myös ollut parillisina vuosina enemmän kuin parittomina.

Katso videolta, miten ampiaispesä poistetaan:

 

2. Mikä houkuttelee ampiaisia ihmisten luo?

–Kesän vaihtuessa syksyyn pesät alkavat hiipua. Työläisillä ei ole enää velvoitetta kerätä ruokaa toukille, joten niitä tapaa loppukesästä varsinkin makean perässä. Toisin kuin toukat, aikuiset ampiaisethan eivät oikeastaan syö muuta kuin makeita nesteitä, eli esimerkiksi kukkien mettä tai marjojen nestettä.

3. Miksi pihakalusteet ja terassit kiinnostavat ampiaisia?

–Ampiaispesän materiaali on periaatteessa selluloosaa, koska ampiaiset sekoittavat sylkeään puuainekseen. Ne kyllä raapivat materiaalia hirsiseinästä, aidanseipäistä tai vaikka puisista puutarhakalusteista. Piha-ampiaisen pesästä periaatteessa näkee, milloin se on ottanut maalattua ja milloin maalaamatonta puuta.

4. Pistääkö vai pureeko ampiainen?

–Pistää. Periaatteessa ne pystyvät puremaankin, koska niillä on puuaineksen keruuta varten ihan kunnon leuat. Vain kuningattaret ja työläiset pistävät, koska pistin on muuntunut munanasettimesta, joka on vain naarailla.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Ampiaisten määrä ihmisten ruoka-astioiden kimpussa kasvaa todennäköisesti loppukesää kohden, kun työläisten ei enää tarvitse ruokkia kuin itsensä.

Ampiaisten määrä ihmisten ruoka-astioiden kimpussa kasvaa todennäköisesti loppukesää kohden, kun työläisten ei enää tarvitse ruokkia kuin itsensä.

5. Houkutteleeko kukkakuosi tai värikäs vaate ampiaisia?

–Väri tai kukkapaita voi periaatteessa kyllä houkutella, mutta hajusta jo tunnistaa, mikä on oikea kukka ja mikä vain kuva.

6. Entä hajuvesi?

–Varsinkin jos hajuvesi on esimerkiksi ruususta peräisin, se kiinnostaa ampiaisia. Hajuvesi ei itsessään houkuttele pistämään. Ampiainen imee mettä imukärsällään, mutta se voi pistää, jos ihminen alkaa huitoa.

7. Kannattaako ampiaista huitoa?

–Liike voi ärsyttää ampiaista ja se voi kiinnostua enemmän. Ampiaisen reaktio on itsensä tai pesän puolustaminen. Jos pysyy paikallaan, ampiaisella ei ole tarvetta pistää, mutta se vaatii aika hyviä hermoja, että pysyy paikallaan.

8. Entä juosta pakoon?

–Ainakin jos törmää pesään, kannattaa ottaa jalat alleen. Kun yksi pistää, vapautuu tällaista hälytysainetta, joka saa aikaan sen, että muutkin alkavat pistää tai käydä tunkeilijan kimppuun.

9. Voiko ampiainen lähteä seuraamaan?

–Kyllä se jonkin verran voi seurata. Eivät ne kuitenkaan hirveän pitkiä matkoja seuraa. Sanotaan, että 10 metrin päässä voi jo huokaista helpotuksesta.

10. Pitääkö ampiainen makeasta?

–Kyllä. Se etsii nimenomaan omaksi ravinnokseen sokeripitoista nestettä, kuten hunajaa, kukkien mettä, mehua tai mitä esimerkiksi ruokapöydällä nyt sattuu olemaan. Etenkin loppukesästä ne etsivät makeaa, koska niillä ei ole muuta tekemistä kuin etsiä itselleen ravintoa.

11. Mitä jos ampiainen altistuu alkoholille?

–On sellainen kasvi kuin lehtoneidonvaippa, jonka kukissa kehittyy hiivakäymisen takia alkoholia juuri siksi, että ampiaiset tulisivat pölyttämään. On tutkittu, että päästyään tämän meden makuun, ampiaiset käyvät näissä kukissa tiiviisti. Ne kyllä pitävät alkoholista ja pyrkivät saamaan sitä lisää.

–Alkoholi voi vaikuttaa ampiaiseen. Tietysti kosteus vaikuttaa myös, jos vaikka siivet ovat kastuneet lasissa.

12. Mitä seurauksia ampiaisenpistolla voi olla?

–Pistokohta on tietysti tuskainen. Kipua, turvotusta ja kaikennäköistä kihelmöintiä. Pisto on vaarallisempi esimerkiksi kaulan tai kurkun kuin vaikkapa käsivarren kohdalla. Tilanne voi olla hyvin hankala, jos sattuu esimerkiksi hörppäämään oluttölkistä, jossa on ampiainen, ja se pääsee pistämään kurkkuun.

13. Mitä pitää tehdä, jos ampiainen pistää?

–Reaktiot ovat yksilöllisiä. Normaalikuntoisella ärsytys ei kestä kauaa. Jos aiemmin ei ole ollut allergiaa, pistoon voi laittaa viileää turvotuksen estämiseksi. Turvotus laskee ja kipu häipyy noin tunnissa.

14. Milloin pisto on vaarallinen?

–Pisto on erityisen vaarallinen henkilölle, joka on allerginen jollekin myrkyn ainesosalle. Silloin reaktio ei mene itsestään ohi, vaan hoidoksi tarvitaan esimerkiksi adrenaliinia tai antihistamiinia. Lapselle pisto on aikuista vaarallisempi, koska kohde on pienempi ja myrkkyä tulee suhteessa enemmän.

15. Miten ampiaisia voi torjua?

–Pesän poistaminen pitäisi tehdä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa keväällä, kun kuningatar vasta alkaa rakentaa. Isoja pesiä on vaikea torjua. Jos tekee vääriä liikkeitä, ampiaiset käyvät tunkeutujan kimppuun, jolloin pistoja voi saada useita. Yleensä ampiaiset ovat pesässä yöt, joten myrkyttäminen on parempi tehdä illalla tai yöllä, jotta saa melkein kaikki pois.

16. Paljonko ampiaislajeja on?

–Yhteiskunta-ampiaislajeja on Suomessa 9 ja sitten on 3 niin kutsuttua loislajia, joilla ei ole omia työläisiä. Käytännössä ne tappavat kuningattaren ja valtaavat sen pesän, minkä jälkeen pesän työläiset hoitavat loisen jälkikasvun.

17. Mikä ampiaislajeista on vaarallisin?

–Kooltaan suurin on herhiläinen, mutta sanotaan, että se ei olisi niin ärhäkkä pistämään kuin piha-ampiainen. Herhiläisellä myrkyn määrä voi olla isompi. Eniten piston vaikutus riippuu kuitenkin siitä, onko ampiainen pistänyt aiemmin. Keväällä myrkkyä on eniten ja se on vaarallisinta.

18. Kuoleeko ampiainen, kun se on pistänyt?

–Ei. Ampiaisen pistin on sileä, joten se pystyy irrottamaan sen ja käyttämään sitä vielä uudelleen. Myös kimalaisen pistin on sileä. Mehiläisen pistimessä on väkäsiä, joten se ei pysty vetämään pistintä ihmisihosta takaisin. Sen takaruumis repeää, joten se ei elä kauaa piston jälkeen.

LAURA TALVITIE / Aamulehti
Tuholaistorjuja Kalle Jokinen poistaa ampiaispesää omakotitalon terassin räystäästä Tampereen Lielahdessa.

Tuholaistorjuja Kalle Jokinen poistaa ampiaispesää omakotitalon terassin räystäästä Tampereen Lielahdessa.

19. Kasvaako ampiaisten määrä kesän loppua kohden?

–Kyllä, koska pesässä kuoriutuu uusia työläisiä, jotka keräävät ruokaa uusille toukille. Edellisenä syksynä koiraan kanssa paritellut kuningatar perustaa pesän keväällä. Pesää suurennetaan sitä mukaa, kun työläisiä tulee lisää. Suurimmissa yhdyskunnissa voi olla kymmeniätuhansia ampiaisia.

20. Eli ampiaisia voi pian olla liikkeellä vielä tämänhetkistä enemmän?

–Pesät kasvavat varmasti tässä vaiheessa vielä ihan iloisesti. Loppukesästä ihmiset voivat kohdata enemmän ampiaisia, koska työläisillä ei ole enää velvoitetta ruokkia toukkia. Siksi niitä näkee ihmisten asumusten ja ruokapöytien äärellä enemmän.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Syövätkö sudenkorennot ampiaisia ? Olen seurannut pihassani kuinka sudenkorennot kiertelevät pihassani talon edustalla. Taloni kuistin vintillä on isohko ampiaispesä, mutta en ole havainnut, että sudenkorento olisi napannut amoiasta. Mehiläisiä se kyllä syö. Myös häälennolle lentävät muurahaiset ovat sudenkorennon herkkua.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio