Älä osta joululahjaksi televisiota, joka ei parin vuoden päästä toimikaan – Näin tarkistat, toimiiko televisiosi myös tulevaisuudessa

Mika Seppänen / Alman arkisto
Älä osta joululahjaksi televisiota, joka ei parin vuoden päästä toimikaan – Näin tarkistat, toimiiko televisiosi myös tulevaisuudessa

Arkistokuva televisiosta vuodelta 1999.

Anu Leena Koskinen

Viestintävirasto ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttavat, ettei kannata ostaa joululahjaksi televisiota, joka ei toimi vuonna 2020.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31. maaliskuuta 2020 käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa.

Uusi DVB-T2-niminen lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-tasoisen kuvanlaadun ja suuremman määrän perustasoisia ohjelmakanavia.

Viranomaiset ovat luoneet verkkosivut, josta voi tarkistaa television toimivuuden. Voit tarkistaa television toimivuuden osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi. Palvelu löytyy täältä.

Suomessa testatuista televisioista ja digibokseista kertova “Antenna Ready HD” -merkintä takaa sen, että laite toimii muun muassa tekstitysten osalta kaikissa suomalaisissa antenniverkoissa. Merkintä löytyy yleensä pakkauslaatikosta.

Muutoksen jälkeen televisiokanavat näkyvät antenniverkossa vain uutta tekniikkaa tukevalla televisiolla tai digiboksilla.

– Haastavinta tiedon selvittäminen voi olla verkkokaupoissa, joissa tapa ilmaista laitteiden ominaisuudet vaihtelee. Tarkista siis erityisen huolellisesti laitteiden tekniset tiedot ostovaiheessa ja ota tarvittaessa yhteys suoraan verkkokauppaan, projektikoordinaattori Tiina Aaltonen Viestintävirastosta kertoo.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto muistuttaa, että myyjällä on velvollisuus kertoa, toimivatko myytävät laitteet uudella tekniikalla. Tieto on käytävä selvästi ilmi myös verkkokaupassa.

– Jos jouluksi 2017 ostamasi televisio pimeneekin vuonna 2020, eikä myyjä ole ostohetkellä kertonut asiasta, voit vaatia jälkikäteen hyvitystä, ohjeistaa juristi Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-, satelliitti-, tai IPTV-lähetyksinä. Lisäksi uusi tekniikka on antennitalouksissa jo käytössä, mikäli kotitaloudessa katsotaan maksu-tv-kanavia, jotka siirtyivät uuteen lähetystekniikkaan tämän vuoden toukokuussa.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Kyllä on taas typerä uutinen. Minuakin kaupan myyjä varoitteli aikoinaan, ettei kannata ostaa telkkaria jossa ei ole sisäistä digiboksia, kun digikanavat pimenee. Sanoin myyjälle päin naamaa, että tämä telkkari hajoaa sitä ennen, kuin analogiset lähetykset loppuu ja niin myös kävi.

    Jos nyt menee ostamaan telkkarin jossa ei ole hd-ready digiboksia niin siinä säästää varmasti, jos sen saa vaikka alennuksesta puoleen hintaan esim. 300- 500 eurolla, koska sellainen hd-digiboksi maksaa noin 100-150 euroon ja uusi hd-ready telkkari vähintään 800 euroa, jos haluaa vähänkin isomman.

    Ei kannata uskoa mitä media valehtelee vaan tutkia tätä asiaa itse ellei usko.

  • kyllä mutta...

    Otsikko on harhaanjohtava ja klikkauksia kerjäävä koska mikä tahansa tv toimii kyllä aivan takuulla, jollei se hajoa, mutta se vaatii digiboksin kuten moni muukin tv tälläkin hetkellä jollei siinä ole dvb-T2-viritintä vuoden 2020 koittaessa. Ei se sen vaikeampaa ole. Toinen juttu, mikä on taas puolestaan huvittavaa, on nuo varmaan jo 15 vuotta jankatut teräväpiirtolähetykset ja se miten ne on ”pian” tulossa. Tosiasiahan on se, että me elämme teknisellä kivikaudella televisiolähetyksissä. Onnea kaikille tv-kaupoille ja hyvää syksyn jatkoa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös

Sammio