Kehutun maalämmön sähkölasku voi yllättää

Lämmitysjärjestelmän vaihtoa kannattaa miettiä huolellisesti, asiantuntijat sanovat.

Uuteen asuintaloon porattiin maalämpöjärjestelmän lämpökaivoa Itä-Helsingissä viime kesänä.

13.9. 13:00

Sähkön, kaukolämmön ja öljyn hinnannousu on vauhdittanut vaihtoehtoisten lämpöjärjestelmien kauppaa. Jos pientalo on suorassa sähkölämmityksessä, maalämpö ja erilaiset ilmalämpöpumput kiinnostavat.

Eri järjestelmien hankintahinnat on helppo kilpailuttaa, mutta kuluttajaa kiinnostanee, kuinka kalliiksi oman torpan lämmityskulut nousevat tulevina vuosina. Pumppujärjestelmien vuosittainen sähkölasku voi nousta yllättävän isoksi nykyisillä sähkönhinnoilla.

”Kannattaa arvioida omaa kulutustaan eri sähkönhinnoilla. Silloin näkee, millainen takaisinmaksuaika eri hankintahinnoilla syntyy”, sanoo valtion kestävän kehityksen yhtiön Motivan asiantuntija Teemu Kettunen.

Motivan sivuilta löytyy yksinkertaistettu lämmitystapojen vertailulaskuri, joka antaa osviittaa, millaisia sähkölaskuja eri lämmitysjärjestelmillä voi kertyä. Jos kodin omistaja ei osaa arvioida vuosittaista energiankulutustaan, lomakkeeseen voi syöttää myös rakennuksen perustietoja: ikä, pinta-ala, asukasmäärä.

Nyrkkisääntö on, että maalämpöjärjestelmässä sähkönkulutus on karkeasti yhden suhde kolmeen eli yhdellä kilowattitunnilla sähköä maalämpöjärjestelmä tuottaa keskimäärin kolme kilowattituntia lämpöenergiaa.

”Jos käytössä on vesikiertoinen lattialämmitys, vuosihyötysuhde voi lähennellä jopa neljää”, Kettunen sanoo.

Vesikiertoiseen patterijärjestelmään kytketty ilmavesilämpöpumppu tuottaa yhdellä kilowattitunnilla sähköä 2–2,5 kilowattituntia energiaa. Esimerkiksi Helsingissä kaupungin energiayhtiö Helenin uusi sähkösopimus tarjoaa 0,60 euron kilowattituntihintaa.

Jokainen voi sitten laskea oman sähkösopimuksensa perusteella, millaisiin laskuihin on syytä varautua.

Jotta laskelman tekeminen ei olisi liian helppoa, jokainen talo on yksilönsä, ja tapauskohtaiset erot voivat olla suuria. Jos talossa on varaava takka, asukkaat voivat hillitä sähkölaskuaan sen avulla.

Myös asukkaiden kulutustottumukset määrittävät laskun suuruutta merkittävästi.

Lämmityslaskua pohtiville Kettusella onkin muutamia neuvoja. Ilmalämpöpumppu kannattaa hankkia heti, jos talossa on suorasähkölämmitys.

Vastaavasti, jos talossa on vesikiertoinen sähkölämmitys, kannattaa se korvata esimerkiksi maalämpöjärjestelmällä, koska sähkön korkea hinta vain nopeuttaa järjestelmän takaisinmaksuaikaa.

Sen sijaan siirtymistä pois kaukolämmöstä tai puu-, hake- tai pellettilämmityksestä kannattaisi Kettusen mukaan nyt jarrutella.

Maalämpö- ja ilmavesilämpöpumpuilla on kovan kysynnän vuoksi juuri nyt erittäin pitkät monien kuukausien toimitusajat. Sähkönhintojen on ennakoitu laskevan ensi keväänä.

”Sähköfutuureita seuraamalla voi saada osviittaa siitä, millaisia hintoja sähköpörssissä ennakoidaan ensi vuoden lopulle”, Kettunen sanoo.

Nopein keino pienentää laskuja on energiansäästö. Pientalossa ikkunoiden tiivistäminen, kenties huonokuntoisten ikkunoiden vaihto ja yläpohjan lisäeristys ovat järkeviä toimenpiteitä oli energianhinta mikä tahansa.

Lisäksi nopeita säästökeinoja ovat huonelämpötilan alentaminen kussakin tilassa tarpeen mukaiseksi, ja lämpimän käyttöveden säästäminen esimerkiksi vettä säästävän suihkupään avulla. Sähkölämmittäjä voi myös painottaa lämmitystä sähkön halvempien tuntihintojen aikaan.

Puolueetonta tutkimustietoa eri lämmitysjärjestelmien käyttöhinnoista ei ole helppo löytää, mutta kuluttajat voivat ottaa yhteyttä Motivan asiakasneuvontaan osoitteessa kuluttajaneuvonta@motiva.fi.

Ilmalämpöpumpuja ovat testanneet muiden muassa VTT, TM Rakennusmaailma, ruotsalainen vakuutusyhtiö Folksam ja Tanskan energiaviranomainen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut