Vanhentunut aurinkorasva, hyönteismyrkyt, kondomipaketti ja makkaran muovikääreet – Katso tästä, miten nämä ja muut kesän jätteet lajitellaan - Koti - Satakunnan Kansa

Vanhentunut aurinkorasva, hyönteismyrkyt, kondomipaketti ja makkaran muovikääreet – Katso tästä, miten nämä ja muut kesän jätteet lajitellaan

Kesäinvietto ja juhlinta jättää jälkeensä Suomen luontoon. Lue Lounais-Suomen Jätehuollon ohjeet tavanomaisten kesäjätteiden kierrättämiseen.

Katso tarkistuslista kesänvietosta syntyvien jätteiden kierrättämiseen.

29.6. 10:01

Aurinkorasva menee Suomen koleassa kesässä helposti vanhaksi. Oikea osoite vanhentunutta tuotetta sisältävälle aurinkorasvapurkille on polttokelpoisen jätteen jäteastia. Jos muoviseen putkiloon pakatun rasvan käyttää viimeiseen pisaraan, purkin voi lajitella muovipakkauksiin.

Herneenpalot ja mansikannaatit voi lajitella kompostiin tai biojäteastiaan. Kaupan pihalle viskeltynä päätyvät todennäköisimmin pihalta siivottuina suoraan polttokelpoiseen, jolloin ravinteet menevät hukkaan. Biojätteeseen kuuluvat myös maissintähkät, salaatinkannat ja pienet luut.

Hyönteismyrkyt ovat vaarallista jätettä, joka kuuluu viedä lajitteluasemalle. Jos metallisessa pakkauksessa oleva hyttysmyrkky on käytetty loppuun eikä painetta pullossa enää ole, sen voi lajitella metalliin. Muovinen korkki on muovipakkaus. Hyttys- ja punkkikarkotetta löytyy myös muovisissa suihkepulloissa. Lajittele ne muovipakkauksiin.

Juomatölkin tai -pullon oikea osoite on kaupan pullonpalautusautomaatti. Pantittoman tölkin voi lajitella metallinkeräykseen, pantittoman muovipullon muovipakkausten keräykseen ja pantittoman lasisen limupullon lasipakkauksiin.

Kalaverkkojen sekä muiden kalastusvälineiden lyijypainot on leikattava irti ja vietävä vaarallisten jätteiden keräykseen. Katiskat voi leikattuina ja taiteltuna laittaa metallinkeräykseen, samoin metalliset vieheet. Verkot, onkivavat, siimat, risat sumput ja muoviset kalastusvälineet ovat polttokelpoista jätettä.

Hajonnut puukiuas lajitellaan metallinkeräykseen, sähkökiuas sen sijaan sähkölaitteiden keräykseen. Kummankin tuominen keräykseen on maksutonta.

Kondomipaketin pahvinen kuori lajitellaan kartonkipakkauksiin ja yksittäisen kondomin päällä oleva muovinen suojakuori muovipakkauksiin. Rikkinäinen tai käytetty kondomi on polttokelpoista jätettä. Ethän huuhdo sitä alas vessanpöntöstä tai heitä kuivakäymälään tai luontoon!

Nahistuneen kukkaseppeleen voi nakata biojätteeseen tai kompostoida lehtikompostorissa. Jos seppeleessä on käytetty rautalankaa, se tulee poistaa ja lajitella metallinkeräykseen. Punkkialueella kannattaa kukat seppeleen tekoon hommata kukkakaupasta.

Makkarapaketin kääre ei kuulu grilliin, takkaan tai juhannuskokkoon missään olosuhteissa. Makkarapaketin kääre lajitellaan muovipakkauksiin tai polttokelpoisen jätteen jäteastiaan.

Rikkinäinen radio kuuluu sähkölaiteromun keräykseen.

Mölkyt, tikkataulut ja muut pihapelit lajitellaan materiaalin mukaan. Mölkyn puiset palikat ja krokettipelin mailat ja pallot kelpaavat puujätteeseen. Tikkataulun tikat ja krokettipelin metalliset portit lajitellaan metallinkeräykseen. Tikkataulu on polttokelpoista jätettä.

Muovinen saunakauha ei kuulu muovipakkausten keräykseen, vaan se lajitellaan polttokelpoiseen. Sama koskee rikkinäisiä pesuvateja, ämpäreitä, vesisaaveja ja muita muovitavaroita. Ne eivät ole muovipakkauksia vaan muovituotteita. Täysin puiset kauhat ovat puujätettä, puuvartiset metallikauhat lajitellaan metalliin.

Pelastusliivien kunto kannattaa tarkistaa vuosittain ja niitä on syytä huoltaa ja säilyttää valmistajan ohjeiden mukaan. Kun pelastusliivit tulevat tiensä päähän, oikea jäteastia niille on polttokelpoinen jäte.

Rikkinäiset sadetakit ja kumisaappaat lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen, mutta hajonnut sateenvarjo kelpaa metallinkeräykseen.

Kuivahtanut saunavihta on mainiota sytykettä saunanpesässä. Vihdan voi myös silputa kompostoriin, jossa se toimii karkeana seosaineena. Juhannuskokossakin vihta ritisee mukavasti.

Nauti sillipurkki viimeistä palaa myöten, mielellään uusien perunoiden kylkiäisenä. Valuta ylimääräiset nesteet viemäriin, lajittele metallikansi metalliin ja lasipurkki lasipakkausten keräykseen.

Rikkinäinen soutuvene kuuluu lajitteluasemalle.

Vanhan rikkinäisen teltan kankaan voi lajitella polttokelpoiseen jätteeseen. Teltan metalliosat kuuluvat metallinkeräykseen.

Toppavaatteet ja puhki kuluneet pipot ja hanskat kuuluvat poistotekstiilikeräykseen.

Tahraisen, mutta pestyn tyynyliinan voi viedä poistotekstiilin keräyspisteeseen.

Rikkinäiset kellukkeet, uimapatjat ja lötköpötköt lajitellaan polttokelpoiseen jätteeseen. Myy tai lahjoita kunnossa olevat seuraaville käyttäjille.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: