Hallituksella saattaa olla piilossa asumiseen liittyvä veropommi – ”Jos veroon kosketaan, se tehdään oppikirjamaisesti ilman varoitusta” - Koti - Satakunnan Kansa

Hallituksella saattaa olla piilossa asumiseen liittyvä veropommi – ”Jos veroon kosketaan, se tehdään oppikirjamaisesti ilman varoitusta”

Uudistuksen vaikutus asuntokauppaan olisi Suomen Hypoteekkiyhdistyksen Juhana Brotheruksen mukaan merkittävä.

Omakotitalojen ja asuinhuoneistojen varainsiirtoverosta kertyi 2017 valtion kassaan lähes 300 miljoonaa euroa.

7.6.2019 11:29

Hallitus jatkaa asuntolainan korkojen verovähennyksen typistämistä. Tämä on kirjoitettu hallitusohjelmaan.

Suomen Hypoteekkiyhdistyksen pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan on mahdollista, että hallituksella on taskussaan myös salainen asumisen veropommi.

Mutta käsitellään ensin asuntolainan korkojen verovähennyksen poistuminen. Sillä ei Brotheruksen mukaan ole enää suurta merkitystä asuntomarkkinoille.

– Korot ovat hyvin alhaalla ja vähennysoikeus on jo hyvin pieni, hän sanoo.

Vähennysoikeus on 2014 lähtien laskenut vuosittain kymmenen prosenttiyksikköä. Tänä vuonna enää 25 prosenttia koroista saa vähentää verotuksessa. Kymmenen tuhannen euron korot tuottavat ensiasunnon ostajalle enää vain 66 euron hyödyn kuussa.

Vielä vuosikymmenen alussa, vuonna 2011 vähennysoikeus oli 100 prosenttia. Korkojen ollessa nykytasoa korkeammalla vähennys oli asuntovelallisille tärkeä etu.

– Jos korot nousevat merkittävästi, ehkä silloin ryhdytään keskustelemaan vähennysoikeuden palauttamisesta, sanoo Brotherus.

Varainsiirtovero voi olla pommi

Asumisen suuri veropommi voi olla varainsiirtoveron poistuminen tai sen lasku.

Asunto-osakkeen varainsiirtovero on kaksi ja kiinteistöjen sekä rakennusten osalta neljä prosenttia. Brotheruksen mukaan kyse on merkittävistä summista. Esimerkiksi 400 000 euron kerrostaloasunnosta se on 8 000 euroa ja omakotitalosta 16 000 euroa.

Varainsiirtoveron maksaa asunnon ostaja. Alle 39-vuotiaat ensiasunnon ostajat on vapautettu verosta.

– Kaikki tutkimukset viittaavat siihen, että varainsiirtoveron poisto lisää tehtyjen asuntokauppojen määrää ja parantaa työvoiman liikkuvuutta. Se parantaa myös asuntomarkkinoiden toimivuutta: ihmiset muuttavat herkemmin asuntoon, joka sopii heille paremmin. Tästä on vakuuttavaa näyttöä. Ekonomisteilla ei ole mitään erimielisyyttä siitä, etteikö tämä olisi järkevä uudistus.

Varainsiirtoveron poistoa ei ole merkitty hallitusohjelmaan. Sitä ei ole mainittu sanallakaan.

– Jos etukäteen ilmoitetaan, että vero poistuu esimerkiksi vuoden vaihteessa, asuntokauppa tyssähtää siihen. Tämä on vero, joka oppikirjamaisesti poistetaan yllättäen ja ilman ennakkovaroitusta.

Kuinka todennäköistä on, että hallitus poistaa varainsiirtoveron?

– En ryhdy spekuloimaan. Se olisi yhtä varmalla pohjalla kuin spekulointi sillä, onko Donald Trumpin seuraavan tviitin vaikutus osakemarkkinoihin positiivinen vai negatiivinen.

Varainsiirtoveron poistuminen on sikäli epätodennäköistä, että hallitus pyrkii tiivistämään veropohjaa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton toimitusjohtajan Maria-Elena Ehrnroothin mukaan omakotitalojen ja asuinhuoneistojen varainsiirtoverosta kertyi 2017 valtion kassaan lähes 300 miljoonaa euroa.

Koko varainsiirtoveron kertymä on tämän vuoden tuloarviossa 840 miljoonaa euroa. Vero koskee myös metsäpalstoja, teollisuuskiinteistöjä ja monia muita omaisuuseriä.

– Kotien varainsiirtoveron poistuminen ei ole realismia, vaikka se olisi suotavaa. Me olemme kampanjoineet sen puolesta, että asuinkiinteistöjen verokanta lasketaan samalla tasolle asunto-osakkeiden kanssa eli kahteen prosenttiin.

Ehrnroothin mukaan asuinkiinteistöjen verokannan laskeminen olisi valtion näkökulmasta kustannusneutraalia.

– Menetetyt verotulot vastaavat suunnilleen tuloja, jotka valtio saa asuntolainan korkovähennyksen poistuessa. Tämän lisäksi veroprosentin alentamisen dynaamiset vaikutukset voivat myös huomattavasti paikata valtion menetyksiä.

Näin se toimii

Puolisot maksavat vuodessa ensiasunnon lainan korkoja 10 000 euroa. Koroista voi vuonna 2019 vähentää 2500 euroa (25 % 10 000 eurosta). Pääomatuloja ei ole, joten korot vähennetään alijäämähyvityksenä ansiotulojen verosta.

Alijäämähyvitys ensiasuntoa varten otetun lainan koroista on 32 %. Alijäämähyvityksen määrä on 800 euroa (32 % 2500 eurosta).

Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa. Puolisoilla enimmäismäärä on yhteensä 2 800 euroa. Enimmäismäärään saa lapsikorotuksen, joka on 400 euroa yhdestä lapsesta ja yhteensä 800 euroa kahdesta tai useammasta lapsesta.

Lähde: Verohallinto

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos