THL sai tietää Lapin uudesta rokotus­­suosituksesta uutisista, Kiuru kannattaa Lapin linjaa

Lapin sairaanhoitopiirin THL:n suosituksista poikkeava päätös antaa neljänsiä rokotteita sote-henkilöstölle on poikkeuksellinen ja yllättävä, sanoo johtaja Otto Helve THL:stä.

Perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiurun (oik.) mielestä sote-henkilöstön neljännet rokotukset on saatava myös Suomessa käyntiin pikimmiten. THL ei näe tarvetta suosituksen muuttamiseen, kertoo terveysturvaajat-osaston johtaja Otto Helve.

26.10. 10:00

Lapin sairaanhoitopiirin päätös suosittaa koronarokotusten neljänsiä annoksia sote-henkilökunnalle Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suositusten vastaisesti tuli laitoksessa täytenä yllätyksenä.

”Lähtökohtaisesti tämä on ollut yllättävä tilanne, poikkeuksellinen. Sain tietää [Lapin sairaanhoitopiirin] suosituksesta uutisista”, kertoo johtaja Otto Helve terveysturvaajat-osastolta.

Lapin sairaanhoitopiiri kertoi tiistaina suosittelevansa sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunnalle neljänsiä koronarokotuksia. Perusteluna on muun muassa se, että rokote vähentää sairastumista koronatautiin.

Sairaanhoitopiiri kertoi neuvotelleensa suosituksen antamisesta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kanssa. THL toimii STM:n hallinnonalalla.

THL suosittelee neljänsiä annoksia 60–64-vuotiaille perusterveille. Tätä vanhemmille ja tietyille ryhmille suositellaan tehosteannoksia. Suositusten keskinäinen ero on se, että tehosteannos voidaan antaa koronataudin sairastaneellekin.

Suomessa ollaan käyty julkisuudessa myös keskustelua rokotesuosituksen laajentamisesta. Helve huomauttaa, ettei THL:n suositus ole sitova.

”Lähtökohtaisesti ristiriitaiset suositukset ovat kuitenkin aina ongelmallisia. Olisi hyvä käydä keskustelua ennen kuin eriäviä suosituksia tehdään. On hyvä, jos esillä ovat etukäteen perusteet sille, miksi toisenlainen suositus halutaan tehdä.”

Helve myös kommentoi yleisesti, että rokottamiseen sidottu henkilökunta on aina jostain toisaalta pois. Lapissa koronarokottaminen pyritäänkin hoitamaan samaan aikaan influenssarokottamisen kanssa.

Muun muassa resurssien riittävyyden näkökulmasta olisi järkevää, että jos Suomi haluaisi aloittaa nykyistä laajemman koronarokottamisen, päätös tehtäisiin nyt. Maksuton influenssarokottaminen alkaa marraskuussa.

Uskooko Helve, että Lapin sairaanhoitopiirin ilmaisen influenssarokottamisen alkamisen kynnyksellä tekemä päätös luo painetta laajentaa nykyistä sote-henkilöstön koronarokotus­suositusta?

”Me perustamme suosituksemme epidemiologisiin ja immunologisiin arvioihin sekä rokotteiden hyötyjen ja haittojen arvioimisen prosessiin.”

THL ei siis näe tarvetta suosituksen muuttamiseen.

Poliitikoista koronahoidossa on profiloitunut perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd). Palattuaan ministeriksi lokakuun alussa Kiuru totesi, että rokotustilanne voisi olla parempikin. Samalla hän toivoi ministeri-infossa ”kansalaisena”, että THL:n selventäisi ohjeistuksia hyvin nopeasti.

”Homma on saatava myös Suomessa käyntiin pikimmiten.”

Helsingin Sanomille Kiuru totesi tiistaina sähköpostissa, että ”mielestäni on hyvä, että Lapissa lähdetään nyt liikkeelle, ja rokotetta tarjotaan halukkaille sote-alan työntekijöille”.

”Sote-henkilöstöä rokotetaan muissa EU-maissa. Rokotuksilla pyritään turvaamaan soten kapasiteettia sekä tietysti vähentämään henkilöstön ja potilaiden riskiä sairastua. Tästä syystä homma on saatava myös Suomessa käyntiin pikimmiten”, Kiuru totesi.

Helven mukaan uusia annoksia suositellaan tälläkin hetkellä heille, joille niistä on hyötyä. Helve huomauttaa, että suoja vakavaa tautia vastaan on suositetuilla annoksilla hyvä.

Hän lisää, että suosituksia arvioidaan ja päivitetään lisääntyvän kansallisen ja kansainvälisen tiedon pohjalta. Lisäksi koronarokotteisiin liittyy yhä yksityiskohtia, joiden tutkimustietoa yhä odotetaan.

”Sote-ammattilaisten kohdalla ei ole riittävästi tietoa varianttirokotteiden suojatehosta tartuntoja ja tartuttavuutta vastaan.”

Suomessa käytetään neljänsinä annoksina ja tehosterokottamisessa myös varianttirokotteita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut