Koronatartuntojen määrää Satakunnassa ei enää pysty päättelemään jätevesiseurannasta

THL:n julkaisemat testaus- ja tartuntaluvut eivät kerro enää tautitaakasta.

Työyhteisöjen toimivuuden kannalta olisi hyvä pitää mahdollisuus siirtyä etätöihin helppona, jos koronatartunnan saaneen vointi ja työtehtävät sen mahdollistavat.

11.10. 10:37

Satakunta

Paikallisen tautitaakan indikaattorina pidetystä jätevesiseurannasta ei enää voi päätellä koronaviruksen määrää Satakunnassa.

Keväällä 2020 aloitettu jätevesiseuranta loppui Satakunnassa elokuuhun Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) karsittua säästötoimenpiteenä valtakunnallisesta seurannastaan muun muassa Porin Luotsinmäen.

Puhdistamolle tulee jätevesiä tulee noin 110  000 asukkaalta Porista, Ulvilasta, Nakkilasta, Harjavallasta, Eurajoelta ja Euran Kiukaisista.

Lue lisää: Korona on kaatanut postinjakajia petiin – ongelmat korostuneet Noormarkun suunnalla

Koronavirus pulpahti näyttävästi pintaan Pohjois-Porissa viime viikolla, kun ilmeni, että Postin jakelu oli kärsinyt merkittävästi ainakin osissa Noormarkkua ja Laviaa jakelijoiden koronaryppään (SK 7.10.) takia.

Tämä ei yllätä Satasairaalan infektioyksikön ylilääkäriä Raija Uusitalo-Seppälää, koska covid-19 tarttuu helposti ja on edelleen yleisvaarallisten tartuntatautien listalla.

Tartuntaryppäistä ei kuitenkaan enää ole tietoa, koska tartunnanjäljitystä ei enää tehdä.

THL julkaisee yhä ilmaantuvuus-, tartunta- ja testauslukuja, mutta Uusitalo-Seppälän mukaan ne kertovat vain osan totuudesta.

Esimerkiksi viikoilla 38–39 Satakunnassa oli THL:n mukaan kaikista 21 sairaanhoitopiiristä 7. korkein ilmaantuvuusluku 428 (tartuntoja per 14 vrk per 100 000 asukasta).

Samoilla viikoilla virallisia reittejä pitkin todetut tartunnat lähentelivät THL:n lukujen perusteella heinä–elokuun vaihteen kesän korkeimpia lukemia eli runsasta 500:ttä viikossa.

”THL:n luvut kertovat lähinnä, miten innokkaasti hakeudutaan näytteenottoon”, hän sanoo.

Uusitalo-Seppälän mukaan ohjeistus koronatartuntaa epäillessä ei ole muuttunut.

Kotitestillä todetun positiivisen tuloksen jälkeen on pysyteltävä kotona viisi päivää ja kaksi oireetonta vuorokautta. Oireettomat perheenjäsenet voivat käydä normaalisti koulussa tai töissä.

Uusitalo-Seppälän mukaan työyhteisöjen toimivuuden kannalta olisi hyvä pitää mahdollisuus siirtyä etätöihin helppona, jos vointi ja työtehtävät sen mahdollistavat.

Viime vuonna influenssakausi ajoittui keskitalveen ja venyi pitkälle kevääseen.

Liian aikaisin otetun kausi-influenssarokotuksen teho hiipuu kesken kaiken. Varsinkin iäkkäämpiä henkilöitä neuvotaan odottamaan marras–joulukuun vaihteeseen.

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut