Eri puolilta Suomea havaintoja rokoteturismista: ”Emme rohkaise siihen” - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Eri puolilta Suomea havaintoja rokote­turismista: ”Emme rohkaise siihen”

Ulkopaikkakuntalaiset ovat käyneet hakemassa kolmansia rokotuksia toisten kuntien sellaisilla rokotuspisteillä, joille ei tarvitse varata aikaa.

Ilman ajanvarausta toimiviin rokotuspisteisiin on ollut jonoja ympäri Suomen. Kuvassa jonoa Porin nuorisotalon rokotuksista joulukuussa.

15.1. 18:10

Eri puolilla Suomea on tehty havaintoja maan sisäisestä rokoteturismista. Ulkopaikkakuntalaiset ovat käyneet hakemassa kolmansia rokotuksia toisten kuntien sellaisilla rokotuspisteillä, joille ei tarvitse varata aikaa.

Esimerkiksi Hyvinkään rokotuspisteet ovat osoittautuneet erityisen suosituiksi. Muualta tulleita on nähty erityisesti drive-in-pisteellä ja kauppakeskus Willassa.

”Hyvinkäällä ulkopaikkakuntalaisten osuus kolmansista rokotuksista on 37 prosenttia, kun muissa rokotuspisteissä se on yhden prosentin luokkaa”, kertoo koordinoiva hoitotyön esimies Miia Seistilä-Kyle Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymästä sähköpostitse.

Toisen paikkakunnan ilman ajanvarausta toimivalta pisteeltä rokotuksen saattaa saada nopeammin, jos omassa kunnassa rokotusaika venyisi kauas.

Seistilä-Kylen mukaan Hyvinkäälle on tultu rokottautumaan kunnista ympäri Suomen, mutta erityisesti Kanta-Hämeen alueelta. Tämän vuoksi rokotusapua on saatu Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Myös Päijät-Hämeessä eli Lahden seudulla ilmiötä näkyy jonkin verran, kertoo johtajaylilääkäri Tuomo Nieminen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymästä.

”Kyllä se näyttäisi siltä, että me joitakin prosentteja enemmän annamme rokotteita kuin mitä meidän asukkaamme ovat saaneet”, hän sanoo.

Niemisen mukaan kolmas rokotuskierros on edennyt Päijät-Hämeessä hyvin. Rokotuksia on annettu alueella viikoittain laskettuna enemmän kuin koskaan aiemmin.

Aiemmin suomalaisille on painotettu, että koronavirusrokotuksen voi saada vain omasta kunnastaan. Rokotteen antaminen on kuitenkin teknisesti mahdollista muuallakin.

”Se hidastaa rokottamista, sillä potilastietojärjestelmään joudutaan perustamaan uusi potilas”, Nieminen kuitenkin sanoo.

Niemisen mukaan alueella halutaankin rokottaa ensisijaisesti omaa väkeä. Rokotteen ottaminen ulkopaikkakuntalaisena on hänestä kuitenkin kohtuullista, jos asuu pysyvästi Päijät-Hämeessä.

”Mutta jos se on rokotusturismia, emme rohkaise siihen.”

Seistilä-Kylen mukaan Keusoten alueella voidaan rokottaa myös muiden kuntien asukkaita, lähinnä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

”Mutta jos rokotuspisteet alkavat pahoin ruuhkautua, joudumme käännyttämään ulkokuntalaisia pois.”

Keusotessa on meneillään ”massarokotusviikot”, joiden aikana tavoitteena on rokottaa alueen asukkaita mahdollisimman paljon.

Myös esimerkiksi Ylä-Savossa annetaan rokotuksia kotikunnasta riippumatta, kertoo terveysjohtaja Eija Jestola Ylä-Savon sote-kuntayhtymästä.

”Kaikilla neljällä kuntayhtymämme terveyskeskuksen rokotuspisteillä on käynyt ulkopaikkakuntalaisia, Iisalmessa on ollut eniten kävijöitä”, Jestola kertoo sähköpostitse.

Kävijöitä on hänen mukaansa tullut esimerkiksi Kuopiosta ja Lapinlahdelta.

Toisaalta rokoteturismia ei ole aivan kaikkialla. Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymästä Sosterista kerrotaan, että ”suurempaa ryntäystä ei ole ollut”.

Itä-Savossa eli Savonlinnan seudulla ulkopaikkakuntalaiset ovat olleet lähinnä yksittäisiä opiskelijoita tai alueella pidempään oleskelevia.

Itäsavolaiset itse ovat kuitenkin hakeneet kolmansia annoksiaan innokkaasti. Sosterista kerrotaan, että alueella noin 42 prosenttia yli 12-vuotiasta on saanut kolmannen rokotteen.

Kaikkiaan 36,2 prosenttia suomalaisista yli 12-vuotiaista oli perjantain tietojen mukaan saanut kolme rokotusannosta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut