Suomalaisten suosikkikohteessa juhlitaan kuin pandemiaa ei olisikaan – ”Suomessa suositellaan, täällä määrätään ja totellaan” - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Ari-Pekka Niskanen on asunut Playa del Inglésissä kaksitoista vuotta. Hän sanoo olevansa huolissaan Suomen epidemiasta.

Kanarian-konkari kertoo, miksi Espanja tuntuu nyt turvallisemmalta kuin Suomi – Perinteisessä suosikkikohteessa juhlitaan kuin pandemiaa ei olisikaan

Epidemia on Kanarian­saarilla vakava, mutta lomasesonkia leimaa rento huolettomuus. Tjäreborgille ja Aurinko­matkoille Gran Canaria on talven suosikkikohde.


12.1. 9:02

Playa del Inglés

Kanariansaarten vuodenvaihteen lomasesonki on näyttäytynyt Las Palmasissa ja Playa del Inglésissä valoisan rentona ja huolettomana, vaikka epidemia on pahentunut.

Viranomaiset ovat määritelleet Gran Canarian tautitilanteen neliportaisella asteikolla toiseksi vakavimmaksi. Vaikeampi tilanne on Teneriffalla, joka on luokiteltu maanantaista alkaen huonoimmalle eli neljännelle tasolle.

Maskin käyttö on Gran Canarialla pakollista julkisissa tiloissa sisällä ja ulkona. Maskin saa ottaa pois syödessä ja juodessa sekä riittävin turvavälein esimerkiksi rannalla.

Asiaan suhtaudutaan kuitenkin vaihtelevasti.

Lomailu allasosastoilla on vaikuttanut maskipakkoa painottavista kylteistä huolimatta tavanomaiselta: maskittomat turistit loikoilevat tiiviissä aurinkotuolien rivistöissä ja polskivat altaissa.

Rannoilla harva käyttää maskia, kaduilla useampi. Baarit saavat olla auki aamuyhteen.

Ihmisiä Las Palmasin Playa de las Canterasin rannalla uudenvuodenaattona.

Playa del Inglésin lomakaupungille tyypillisessä kulahtaneen nostalgisessa ostoskeskuksessa sijaitsevan Iskelmä-baarin seiniä koristavat kuvat Olli Lindholmin ja Paula Koivuniemen kaltaisista kansan tähdistä.

Tupakka-automaatin viereiseen hyllyyn on koottu suomenkielistä kirjallisuutta ja lautapelejä. Äänentoisto tuuppaa Ukkometsoa ja Irwin Goodmanin tuotantoa.

Ravintolaa pitävän Jarna Ylärakkolan mukaan asiakkaat kertovat toisinaan matkailuun liittyvästä syyllistämisestä. Ilmiö puhutti enemmän vuosi sitten talvella.

”Tanssikielto jakaa mielipiteitä. Ihmiset ovat toivoneet, että sitä voisi höllentää”, Ylärakkola kertoo.

Puoliso ja ravintolan toinen pitäjä Mikko Erkkilä kehuu vuolaasti Kanarian suomalaisyrittäjien yhteistyötä vaikeassa tilanteessa. Hän kiittelee rentoa ilmapiiriä ja sitä, että lisää turisteja on alkanut virrata alueelle.

”Täällä ei suositella vaan täällä sanotaan, miten tehdään.”

”Matkailu kasvaa, ja valoa on tunnelin päässä. Espanja on hoitanut tilanteen tosi hienosti. Täällä ei suositella vaan täällä sanotaan, miten tehdään”, Erkkilä kehuu viranomaisten jämptiyttä.

Paikallisen hotellityöntelijän mukaan hotellit ovat pitkälti täynnä mutta hinnat ovat tavanomaista edullisempia.

Kanarialle pakettimatkoja järjestävien Tjäreborgin ja Aurinkomatkojen mukaan Gran Canaria on tämän talven ykköskohde, vaikka esimerkiksi Tjäreborg tarjoaa sinne matkoja nyt 40 prosenttia vähemmän kuin normaalisti.

Gran Canarian Melonerasin rannoilla harva käyttää maskia. Kaduilla niitä kuitenkin näkee.

”Se on tuttu, ja siellä koronatilanne on ollut aika hyvin hallinnassa. Ihmiset uskaltautuvat lähtemään sinne”, perustelee maajohtaja Jessica Virtanen.

Hänen mukaansa puhelinlinjat ovat kuumina kyselyistä mutta nopeasti heikennyt epidemiatilanne ei ole aiheuttanut joukkoperuutuksia.

”Lähinnä kysellään siitä, millainen tilanne on kohteessa. Osa on epävarmoja, että uskaltaako matkustaa. Paljon kysytään, voiko matkaa muuttaa myöhemmäksi ja miten maahantulolomakkeet täytetään.”

Aurinkomatkojen runsaasta 2 000:sta parhaillaan lomailevasta asiakkaasta on Kanariansaarilla noin 1 500. Yhtiön varausten määrä kasvoi viime viikolla yli 20 prosenttia edellisviikkoon verrattuna.

”Kanariansaarille on helppo matkustaa, ja lomailu Kanariansaarilla sujuu ihan normaaliin tapaan. Koronarajoitukset, kuten edellytykset maskin käytöstä, ovat jo tuttuja käytäntöjä eivätkä vaikuta lomanviettoon suuremmin”, kertoo Aurinkomatkojen viestintäpäällikkö Mari Kanerva.

Virve Rosti keikalla Iskelmä-baarissa. Rajoitusten vuoksi baarissa oli tanssikielto.

”Oletteko valmiina? Nimittäin taivas varjele mitä sieltä tulee”, taustanauha huudattaa yleisöä lätkähenkeen ennen Virve ”Vicky” Rostin keikkaa.

”Nyt kun on tanssikielto, niin pidetään nitrodisko! Pyllyt pidetään penkissä!” Rosti komentaa tuoleilla istuen heiluvaa ja käsiä viuhtovaa yleisöä avauskappale Menolipun jälkeen.

Iskelmä-baari järjestää tiiviisti suomalais­artistien konsertteja. Loppiaisviikon esiintyjinä kuultiin Rostin lisäksi Mikko Alataloa ja Tony Montanaa.

”Te muistatte sanat, vaikka ette olleet edes syntyneet silloin”, konkarilaulaja Rosti naurattaa ja viittaa vuoden 1975 Kun Chicago kuoli -kappaleeseen.

Lainaversio JVG:n Huominen on huomenna -kappaleesta kertoo Rostin mukaan aikuisista, jotka pääsevät lomalle ilman lapsia. Laulu ”tequilaa ja kasvomaalit” vääntyy muotoon ”tequilaa ja kasvomaskit”.

”Ihanaa, kun te kaikki hymyilette. Teillä on niin onnelliset kasvot!” Rosti ylistää hehkuvia suomalaiskuulijoita.

Salin etualan seinustalla Vicky Rostin konserttia kuuntelevat turkulainen Felicia Nurmi ja kaarinalainen Jesse Virtanen, jotka vaihtoivat Thaimaan-suunnitelmat Playa del Inglésiin Thaimaan tiukempien maahan­tulo­rajoitusten vuoksi.

Kaarinalainen Jesse Virtanen ja turkulainen Felicia Nurmi Vicky Rostin keikalla Iskelmä-baarissa.

”Mikko oli hyvällä tuulella ja tupa puolillaan”, kertoo Alataloa kahtena iltana Iskelmä-baarissa kuunnellut Virtanen.

”Olin katsomassa Matti Nykästä täällä vuonna 2018 ennen kuin hän kuoli. Se oli vielä kovempi, voisin väittää.”

Helpon saapumisen ja Thaimaan-lentoa lyhyemmän matkan puolesta Kanarian puolesta liputtavat myös Erica Varjonen ja Samu Andersson, jotka ovat tulleet Kirkkonummelta lomailemaan viikoksi.

Andersson sanoo laskeneensa, että pari viikkoa sitten hän olisi joutunut tekemään Thaimaan-loman vuoksi neljä koronatestiä rokotuksista huolimatta.

”Äkkilähtö, helppo tulla ja lämmin”, Varjonen vetää yhteen Kanarian hyviä puolia.

”Tosi rentoa. Huomenna otetaan auto ja lähdetään kiertelemään”, Andersson kertoo.

Kaksitoista vuotta Playa del Inglésissä asuneen matkailuyrittäjä Ari-Pekka Niskasen mukaan lomakohteessa on nyt rauhallisempaa kuin normaalisti. Turisteja on vähemmän.

Niskanen muistelee maaliskuuta 2020, jolloin saarella vallitsi pitkä ulkonaliikkumiskielto.

”Suomessa aina suositellaan. Täällä määrätään ja totellaan.”

”Se oli outoa. Jälkeenpäin muistelen sitä hyvällä, koska se oli kokemus. Suomessa aina suositellaan. Täällä määrätään ja totellaan”, Niskanen vertaa maiden käytäntöjä.

”Olen tosi huolissani”, Niskanen sanoo Suomen epidemiatilanteesta.

”Koska siellä ei ole pakkokeinoja, joita tarvitaan.”

Hän sanoo ilmaantuvuuden olevan Kanarialla ja Suomessa ”ihan hirveä”.

”Täällä on menossa kuudes aalto, mutta omikron ei vaadi samalla tavalla sairaalahoitoa. Se ei ole niin vakava. Se mahdollistaa täällä lievemmät rajoitukset”, Niskanen tulkitsee tilannetta.

Kanarialla jo neljättätoista kertaa lomailevat kuopiolaiset Jaska ja Mirkku Poutiainen saapuivat Playa del Inglésiin loppiaisviikolla kahdeksi viikoksi.

”Paras paikka maailmassa, mitä voi olla”, Mirkku Poutiainen myhäilee.

”Tunnelma on todella hyvä. Minua eivät haittaa rajoitukset yhtään. En ole stressannut yhtään, en koronasta tai muusta.”

Jaska Poutiaisen mukaan kaduilla on aiempaan verrattuna selvästi hiljaisempaa. Hän sanoo kotiinpaluun hieman pelottavan kolmesta rokotteesta huolimatta.

”Foxi on kiinni. Apilaniitty on auki, mutta siellä ei ole karaokea”, Mirkku Poutiainen kertoo Playa del Inglésin suomalaisten suosimista iltaelämän paikoista.

Lavalla Rosti suostuu esittämään Tuolta saapuu Charlie Brownin perään vielä ylimääräisenä Sata salamaa -kappaleen, koska yleisö on noudattanut sääntöjä niin hienosti.

Sitten koittaa tilaisuus fanikuville ja omistuskirjoituksille ravintolan ulkopuolella.

”Nauttikaa valosta ja lämmöstä!” Rosti kajauttaa kiitokset suomalaisille lomailijoille.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut