Säkylässä koronatestaus alkaa koulussa jo maanantaina – ”On vitsailtu, että onko meillä kristallipallo” - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Säkylässä koronatestaus alkaa koulussa jo maanantaina – ”On vitsailtu, että onko meillä kristallipallo”

Kun koulut alkavat maanantaina Säkylässä, yläasteen ja lukion opiskelijat saavat ensimmäisellä oppitunnilla tehdä koronaviruksen kotipikatestin.

Säkylän pandemiatyöryhmä päätti kotitestien hankkimisesta koululaisille jo joulukuun puolivälissä.

9.1. 18:29

Säkylä

Säkylässä yläasteen ja lukion opiskelijoille jaetaan koronan kotipikatestit jo maanantaina aamulla. Ylilääkäri Kirsi Markula kertoo, että testi tehdään maanantaina aamulla ensimmäisellä oppitunnilla. Jatkossa testit jaetaan opiskelijoille koulussa ja he tekevät ne kotona.

”Testin tekeminen on vapaaehtoista, mutta jos suurin osa sen tekee, siitä on enemmän hyötyä kuin siitä, että kukaan ei sitä tekisi”, hän sanoo.

Hallituksen koronatyöryhmä teki tällä viikolla suosituksen, että perus- ja toisen asteen oppilaille jaetaan kevätlukukaudella kaksi kotitestiä joka viikko.

Säkylässä kotitestien hankkimisesta päätettiin jo paljon aiemmin, 14. joulukuuta. Markula kertoo, että kunnan pandemiatyöryhmässä keskusteltiin tuolloin siitä, miten nuorten testaamista voitaisiin lisätä.

”Huomasimme paikallisessa kulttuurissa sellaisen piirteen, että nuoret eivät tule koronatestiin juuri koskaan torstaisin ja perjantaisin. Heidän testiin hakeutumistaan ohjaa jokin muu tekijä. Päätimme jo silloin hankkia kotipikatestejä nuorisolle, jotta koulut voisivat alkaa turvallisemmin.”

Markula kertoo, että testejä on hankittu tuhansia. Niitä riittää yläasteen ja lukion opiskelijoille noin 4-6 viikon ajaksi. Pohjois-Suomesta Säkylään muuttanut Markula kertoo, että pohjoisessa antigeenipikatestit ovat olleet suosituin testimuoto jo vuoden ajan.

”Olen oppinut luottamaan siihen. On olemassa myös sylkitestejä, mutta ostopäätöstä tehdessämme niitä ei vielä löytynyt tältä valmistajalta ce-merkittyinä. Ala-asteikäisille sylkitesti olisi helpompi käyttää”, hän sanoo.

Säkylä on todennäköisesti Suomen ensimmäisiä kuntia, joissa koronatestaus alkaa koulussa heti maanantaina.

”Meille on vitsailtu siitä, että onko meillä kristallipallo, kun testejä tilasimme jo joulukuussa. Halusimme tehdä jotain, eivätkä testit ole kalliita. Katsotaan nyt, onko niistä apua.”

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut