Krista Kiurun mukaan kouluihin palaaminen ei ole turvallista – ”Se on tietenkin harmillista, jos sellainen pelko on syntynyt", THL:n ylilääkäri sanoo - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Krista Kiurun mukaan kouluihin palaaminen ei ole turvallista – ”Se on tietenkin harmillista, jos sellainen pelko on syntynyt", THL:n ylilääkäri sanoo

Ylilääkäri Helven mukaan etäopetuksesta olisi lapsille ja yhteiskunnalle ”mahdollisimman pieni hyöty”.

Ylilääkäri Otto Helven mukaan etäopetus voi edelleen olla yksittäistilanteissa paikallisesti välillä tarpeen, jos yhteisön tartuntatautitaakka on erittäin suuri.

7.1. 17:09

Etäopetukseen siirtyminen ei olisi epidemiologisesti perusteltua, sanoo ylilääkäri Otto Helve Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on ehdottanut hallitukselle etäopetussuosituksen antamista koko Suomeen.

THL:n mielestä suositusta ei tulisi antaa. Laitos on ilmaisi kantansa ministeriölle esimerkiksi lausunnossaan ennen joulua.

”Koulujen siirtämisestä etäopetukseen ei ole epidemiologisesti sellaista tartuntoja ehkäisevää hyötyä kuin siitä toivotaan olevan”, Helve sanoo.

THL:n kanta perustuu tutkimusnäyttöön, sekä sen omaan että kansainväliseen aineistoon.

Hallituksen koronaministeriryhmä pohtii asiaa perjantaina iltapäivällä kokouksessaan. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulta (sd) kysyttiin ennen Säätytalon kokousta, mihin asiantuntijatietoon ministeriön etäopetusesitys pohjautuu. Hän ei antanut selkeää vastausta.

Vaikka tartuntoja todetaan tällä hetkellä paljon, lasten rooli epidemian levittämisessä on säilynyt pienenä. Lapset eivät ole kuin moottori, joka ajaa epidemiaa eteenpäin, Helve sanoo.

”Tämä ei ole muuttunut, vaikka yleisestä keskustelusta joskus tulisi sellainen käsitys.”

Helven mukaan rajoitukset tulisi kohdentaa suuremman riskin tilanteisiin. Kyse ei ole siitä, etteivätkö lapset voisi tartuttaa aikuisia tai toisiaan.

”Sitä ehdottomasti tapahtuu. Mutta lapset eivät saa tartuntaa yhtä helposti kuin aikuiset ja he tartuttavat sitä eteenpäin vähemmän kuin aikuiset.”

Lisäksi Helve huomauttaa, että alle 12-vuotiailla lapsilla vakavan taudin riski on erittäin pieni. Sitä vanhemmat lapset ja opettajat ovat taas pitkälti jo kahdesti rokotettuja.

THL on tutkinut etäopetuksen vaikutusta epidemiaan viime keväänä, jolloin osalla alueista yläkoulut siirtyivät etäopetukseen ja osalla ei. Muuten koronatoimet olivat sairaanhoitopiireissä varsin samanlaisia.

Tavoiteltua lisähyötyä epidemian kulkuun ei havaittu.

”Näiden alueiden välillä ei ilmaantuvuuksien muutoksissa ollut eroa”, Helve sanoo.

Sen sijaan etäopetuksen kielteiset vaikutukset tunnetaan hyvin. Esimerkiksi sosiaaliset haitat ja haitat oppimiselle ovat tulleet tutkimuksissa esiin nopeasti.

”Nyt tehdään ratkaisuja, joista on mahdollisimman pieni hyöty sekä lapsille että yhteiskunnalle, mutta mahdollisimman suuri haitta nimenomaan lapsille”, hän sanoo viitaten STM:n ehdotukseen.

Ministeri Krista Kiuru sanoi perjantaina pelkäävänsä, että kouluihin ei ole ensi viikolla turvallista mennä.

”Se on tietenkin harmillista, jos sellainen pelko on syntynyt. Koulujen terveysturvallisuutta lisäävät toimet ovat tehokkaita myös kevätlukukauden alkaessa”, Helve sanoo.

Helve on itse ollut mukana laatimassa koulujen koronaohjeistusta. Lisäksi hän vetoaa siihen, että opettajat ovat nyt jo laajasti rokotettuja.

Jos kouluista siirrytään koteihin, myös koulujen suotuisien toimien vaikutus menetetään, hän sanoo. Helven mukaan on mahdollista, että lasten tartunnat vain siirtyvät vapaa-ajalle.

Perjantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa ministeri Kiuru esitti huolensa lasten pitkäkestoisesta koronataudista. STM:n kyselytutkimuksen mukaan pitkittyneen koronan saisi noin yksi viidestäkymmenestä lapsesta.

Helven mukaan THL:n omassa seurannassa näin suuria lukuja ei ole näkynyt, vaan pitkittynyttä koronatautia on epäilty vain kourallisella kaikista tartunnan saaneista alle 16-vuotiaista.

”Vaikuttaisi siltä, että vaikka huoli on suuri, huolten realisoituminen ei ole ollut sellaista kuin mitä pahimmillaan on pelätty. Sitä kautta se ei voi toimia perusteena koulujen sulkemiseen.”

Helve kysyy lisäksi, milloin lapset sitten voisivat palata lähiopetukseen, jos etäopetuksen syynä olisi pitkäkestoinen koronatauti.

Jos etäopetukseen siirryttäisiin valtakunnallisesti, ketä sillä suojeltaisiin?

”Se onkin hyvä kysymys. Mistä syystä tämä tehtäisiin, jos tällaiseen päätökseen mentäisiin?”

Lapsilla tauti on ollut lievä ja pitkittynyttä koronatautia vähän. Helven mukaan tiedetään, että etäopetukseen siirtyminen ei ole myöskään tehokas toimi, jos halutaan suojella rokottamattomia aikuisia.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut