Suora lähetys kello 12: STM ja THL kertovat tuoreet tiedot tautitilanteesta - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Koronan ilmaantuvuus on Suomessa nyt korkeampaa kuin koskaan – STM:n Voipio-Pulkki: Emme ole nähneet vielä epidemian huippua

Sosiaali- ja terveysministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilannekatsauksessa käsiteltiin keskiviikkona muun muassa koronatilanteen epidemiologista arviota.

Johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki sosiaali- ja terveysministeriöstä ja johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kommentoivat koronatilannetta tiedotustilaisuudessa Helsingissä keskiviikkona 5. tammikuuta.

5.1. 10:20

Koronaviruksen ilmaantuvuus on Suomessa nyt korkeampaa kuin koskaan aiemmin pandemian aikana, sanoo johtaja Mika Salminen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

Uusia tapauksia on raportoitu 1 048 sataatuhatta asukasta kohden viimeisen kahden viikon aikana. Viime viikolla raportoitiin 38 000 koronatartuntaa, mutta lukema lienee todellisuudessa vielä korkeampi.

Salminen kommentoi koronatilannetta sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja THL koronatilannekatsauksessa keskiviikkona.

Salmisen mukaan Etelä-Suomessa ja Varsinais-Suomessa noin 90 prosenttia raportoiduista koronatartunnoista on omikronmuunnosta. Suomessa varmistettu kaikkiaan 363 omikrontapausta.

Jäljitys ja testaus ovat Salmisen mukaan osalla alueista ylikuormittuneita. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella puolet testeistä on tällä hetkellä positiivisia.

”Virus liikkuu aktiivisesti ja altistua voi milloin tahansa ihmisiä tavatessaan”, Salminen sanoo ja kehottaa oireisia eristäytymään oma-aloitteisesti. ”Kaikkia ihmisiä ei voida tavoittaa viranomaisten toimesta.”

Kuormitus kasvanut

Koronaepidemian huippua ei ole vielä nähty Suomessa, kertoi keskiviikon tilaisuudessa johtava asiantuntija Liisa-Maria Voipio-Pulkki STM:stä.

Erikoissairaanhoidon kuormitus on kasvanut maltillisesti, eikä tehohoidon tarve ole jatkuvasti lisääntynyt. Koronavirukseen liittyvien kuolemantapausten määrä on myös onneksi aivan toisenlainen kuin epidemian alussa, Voipio-Pulkki sanoo. Rokotukset ovat vaikuttaneet asiaan ja ovat edelleen keskeisin asia vakavan tautimuodon ehkäisyssä.

Suuren tartuntamäärän koko vaikutusta vakavimpiin tautimuotoihin ei ole kuitenkaan vielä nähty, joten asiaan tulee varautua, Voipio-Pulkki muistutti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut