Hallitus neuvottelee koronarajoituksista edelleen: Miten käy ravintoloiden? Jatkuuko koulu etänä? Näin avainministerit kommentoivat - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Hallitus neuvottelee koronarajoituksista edelleen: Miten käy ravintoloiden? Jatkuuko koulu etänä? Näin avainministerit kommentoivat

Suomen hallitus päättää esimerkiksi ravintolarajoitusten tiukentamisesta todennäköisesti tiistain aikana.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kommentoi medialle koronatilannetta ja ennakoi hallituksen neuvotteluja mennessään sisälle Säätytaloon tiistaina 21. joulukuuta. Hallituksen on määrä kertoi tiistai-iltana uusista koronapäätöksistä.

21.12.2021 21:18 | Päivitetty 21.12.2021 21:59

Suomen hallitus on kokoontunut päättämään uusista koronarajoituksista Säätytalolle. Päätöksistä on määrä kertoa heti neuvottelujen jälkeen.

Taustalla on uuden omikronmuunnoksen takia erittäin nopeasti pahentunut koronatilanne. Sairaanhoitopiirit ja muut terveydenhuollon asiantuntijat ovat vaatineet hallitukselta nopeita ja kovia rajoituksia.

Hallituksen sote-ministeriryhmä on käsitellyt asiaa ennen hallituksen istuntoa.

Helsingin Sanomien mukaan ryhmä suosittaa, että ainakin toisen asteen opetus siirtyy etäopetukseen lomien jälkeen joksikin aikaa. Päätöksen tekevät kunnat. Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä ei tiistaina ottanut kantaa siihen, että koulujen pitäisi millään asteella siirtyä etäopetukseen ainakaan toistaiseksi Pirkanmaalla.

Esillä on ollut ehdotus, että ainakin pahimmilla alueilla muun muassa kuntosalit, uimahallit ja monet muut yleiset tilat suljetaan heti joulun jälkeen. Pirkanmaalle ehdotettiin tiistaina alueellista sulkutilaa kahdeksi viikoksi. Päätöksen asiassa tekee Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, todennäköisesti keskiviikon aikana. Sosiaali- ja terveysministeriön on tarkoitus antaa tästä ohjauskirje.

Käytännössä tänään kerrottavat toimet tarkoittavat niin sanotun hätäjarrumekanismin ottamista käyttöön, toteaisi hallitus sen tai ei.

Helsingin Sanomien eri lähteistä saaman tiedon mukaan koronapassi otetaan pois käytöstä 30. joulukuuta alkaen ainakin kahdeksi viikoksi. Keskeinen syy siihen, ettei ravintoloita laiteta heti kiinni, on Lapin joulumatkailu.

Jos koronapassi otetaan pois käytöstä, mutta ruokaravintoloiden annetaan olla auki vaikka kello 21:een, tarkoittaa se sitä, että ravintoloihin voivat tulla myös rokottamattomat.

Yksi vaihtoehto on, että alkoholin myynti loppuisi kello 17, mutta ruokaa saisi senkin jälkeen myydä oli passia tai ei.

Tiukin vaihtoehto olisi laittaa ravintolat kokonaan kiinni kello 18 niin, ettei niissä saisi myydä edes ruokaa.

Hallituksen on pohdittava sitä, millaisessa asemassa ravintolat ovat vaikkapa kulttuuritapahtumiin nähden alueilla, joissa tapahtumia ollaan rajoittamassa laajasti ja koronapassi ollaan laittamassa hyllylle, kuten vaikkapa Pirkanmaalla.

Kiuru: Sote-ministeriryhmässä näkemyseroja

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) mukaan hallituspuolueiden välillä on ollut sote-ministeriryhmässä näkemyseroja keinoista, joilla omikron-virusvarianttia parhaiten voitaisiin torjua.

Ministerin mukaan ministeriryhmä pui asiaa kolmesti viime viikolla, minkä lisäksi se kokoontui maanantaina ja tiistaina.

”Siellä on puolueiden välillä erityyppisiä painotuksia ja herkkyyksiäkin, mutta olemme työstäneet nyt esityksen, jota täällä käsitellään”, Kiuru sanoi toimittajille saapuessaan hallituksen neuvotteluihin Säätytalolle.

Hallitus kokoontui neljältä iltapäivällä päättämään tarvittavista uusista koronatoimista. Huolta on viime aikoina lisännyt etenkin nopeasti leviävä omikronmuunnos.

Hallitus tekee päätöksiä sote-ministerityöryhmän esityksen pohjalta, joka taas nojaa muun muassa terveysviranomaisten arvioihin tilanteen vakavuudesta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus keskustelee hyvin laajasti eri koronarajoitustoimista.

”Tietenkin niistä suosituksista, joita alueellisille päätöksentekijöille annetaan heidän tuekseen, mutta sen lisäksi myös niistä toimista, jotka ovat hallituksen käsissä, ennen muuta siis matkailuun ja ravintolatoimintaan liittyvistä rajoituksista”, hän sanoi mennessään hallituksen neuvotteluihin Säätytaloon.

Marinilta kysyttiin, onko mahdollista, että koronapassin käyttö menee jäähylle.

”Kuten olen sanonut, en sulje tässä vaiheessa pois mitään vaihtoehtoja. Meidän on suhtauduttava tähän tilanteeseen vakavasti ja toimia sen edellyttämällä tavalla.”

Hän uskoi, että neuvotteluissa kuluu useampi tunti. Pyrkimyksenä on hänen mukaansa tänään saada linjaukset koronatoimista valmiiksi.

Saarikko pitää perusteltuna korvausta työnantajille rokottamisesta

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) puolestaan toivoi, että kolmas koronarokotekierros etenisi mahdollisimman vauhdikkaasti. Hän toivoi, että myös työterveyshuolto olisi osaltaan mukana rokotuksia antamassa.

Saarikko uskoi, että tarvittava lainsäädäntö olisi saatavissa valmiiksi nopeasti.

”Meillä on olemassa jo käytänne, jossa kunnille korvataan rokotteista. Pidän perusteltuna, että vastaavanlainen ja vastaavantasoinen korvaus koskisi myös työnantajia, jotka ottaisivat vahvempaa vastuuta työterveydenhuollon kautta työikäisen väestön rokottamisesta. Se tietenkin vähentäisi painetta sitten muiden ihmisten rokotejonoista, eläkeläisten ja sellaisten ihmisten, jotka eivät ole työelämän piirissä”, Saarikko sanoi.

”Pidän erittäin tärkeänä, että työterveyshuolto otetaan mukaan”, hän painotti.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut