STM:n Pohjola: Ilman hätäjarruakin voidaan kiristää rajoituksia - Koronavirus - Satakunnan Kansa

STM:n Pohjola: Ilman hätäjarruakin voidaan kiristää rajoituksia

Keinoja voisivat olla esimerkiksi entistä tiukemmat kokoontumisen rajoitukset tai jopa yleisötilaisuuksien kielto.

Sosiaali- ja terveysministeriön strategiajohtaja Pasi Pohjola sanoo, että hätäjarrun käyttöönotto ei ole ainoa keino kiristää koronarajoituksia.

19.12.2021 21:31

Helsinki

Koronatilanteen pahenemisen varalle kaavaillun hätäjarrumekanismin käyttöönoton tarpeellisuus on vielä vähän auki, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM).

STM:n strategiajohtajan Pasi Pohjolan mukaan asiaa arvioidaan parhaillaan.

"Alkuviikosta näemme, ovatko joulukuun alkupuolella käyttöön otetut tiukemmat rajoitukset riittäviä epidemiatilanteen hallintaan”, Pohjola kertoo sähköpostitse STT:lle.

Pohjola muistuttaa, että rajoitustoimia voidaan kiristää ilman hätäjarruakin. Hänen mukaansa myös alueilla todennäköisesti pohditaan rajoitustoimien tarvetta.

Keskeisiä keinoja voisivat Pohjolan mukaan olla esimerkiksi entistä tiukemmat kokoontumisen rajoitukset tai jopa yleisötilaisuuksien kielto. Lisäksi olisi mahdollista rajoittaa julkisen liikenteen liikennevälineiden matkustajamääriä ja tehdä tilojen käytön kieltopäätöksiä.

Koronapassin hyllyttäminen edellyttää THL:n ilmoitusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) pääjohtaja Markku Tervahauta nosti esiin lauantaina, että koronapassin hyllyttämistä on harkittava omikronmuunnoksen vuoksi.

Koronapassin hyllyttäminen tarkoittaisi, ettei viranomaisten asettamia rajoituksia voisi enää ohittaa edellyttämällä asiakkailta ja osallistujilta koronapassia.

STM:n Pohjolan mukaan koronapassin hyllyttäminen on mahdollinen toimi. Hän huomauttaa, että lain mukaan se kuitenkin edellyttää THL:n ilmoitusta käytön kieltämisen tarpeesta.

Jos sellainen ilmoitus tulisi, se käynnistäisi Pohjolan mukaan asetuksen valmistelun ja edellyttäisi myös oikeudellisten perusteiden arviointia.

Sen jälkeen hallitus voisi asetuksella päättää koronapassin ottamisesta pois käytöstä.

"Käytännössä asetus vähentäisi rokotettujen tartuntoja sekä tietysti suojaisi heitä, jotka ilman rokotussuojaa käyttävät palveluita passilla negatiivisen testituloksen kautta”, Pohjola kertoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut