Voiko jouluna nähdä huoletta ystäviä ja sukulaisia? - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Voiko jouluna nähdä ystäviä ja sukulaisia? ”Onhan tämä elämä aika mahdotonta, jos ei mitään voi tehdä”, THL:n Salminen sanoo

Tämäkään joulu ei ole koronan kannalta huoleton, mutta joulua voi silti viettää, asiantuntijat sanovat.

THL:n Mika Salminen kruunasi tänä vuonna Lucian Helsingin tuomiokirkossa 13. joulukuuta.

22.12.2021 17:49

Joulu on jo nurkan takana, mutta samalla Suomen koronavirustilanne on vaikeutunut. Jouluviikon keskiviikkona todettiin 2 877 uutta koronavirustartuntaa, ja hallitus tiedotti rajoitusten tiukentamisesta.

Epävarmuutta koko maailmassa lisää myös viruksen omikronmuunnos, jota on havaittu monella paikkakunnalla Suomessakin. Toisaalta useampi kuin neljä viidestä yli 12-vuotiaasta on saanut kaksi rokotusannosta.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) otti kantaa omalta tontiltaan uskonnollisiin kokoontumisiin. Hengellisiä tilaisuuksia voidaan järjestää, hän lupasi.

”Voi mennä joulukirkkoon”, Kurvinen kiteytti.

Seurakunnat ovat ohjeistaneen terveysturvallisuustoimista. Uudet linjaukset eivät myöskään estä häiden ja hautajaisten järjestämistä.

Voiko joulua vielä viettää sukulaisten ja ystävien kanssa, THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen?

”Kyllä mielestäni pitää voida joulua viettää”, Salminen sanoo.

”Onhan tämä elämä aika mahdotonta, jos ei mitään voi tehdä. Silläkin on arvonsa, että rauhoittuu läheisten kanssa ajanviettoon. Kaikki ei voi olla pelkkää koronaa.”

Samaa mieltä on tautiekologian tutkijatohtori Tuomas Aivelo Helsingin yliopistosta.

”Järjenkäyttö ja varovaisuus ovat toki joulun aikana paikallaan. Tiedämme, ketkä ovat suurimmassa riskiryhmässä. Rokotteen saaneet voivat juhlia hieman kevyemmin mielin”, Aivelo sanoo.

Mika Salminen muistutti, että riski vakavalle taudille on erityisesti, jos ei ole rokotuksia. Hän korosti myös, että sairaana tai oireisena olisi tärkeää olla altistamatta muita.

Salminen painotti samalla, että yksinäisyys on terveyden näkökulmasta asia, joka on hyvä ottaa huomioon.

”Täytyy muistaa, että ollaan oltu jo aika pitkään aika vaikeassa tilanteessa pandemian suhteen, ja myös ihmisten yksinäisyys ja läheisyyden kaipuu on näin juhla-aikoina aika tärkeä asia hyvinvoinnin ja myös terveyden kannalta”, hän sanoi.

”Tärkeätä varmasti olisi ottaa huomioon myös ihmisten omat toiveet siitä, kuinka tavataan ja missä yhteydessä, mutta silti pyrkiä siihen, että joukkoa ei ehkä kasvateta sitten hirveän suureksi.”

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalainen ohjeisti Salmisen tavoin joulunviettoon melko pienellä joukolla.

”Sukulaisia kannattaa toki tervehtiä joulun aikaan, mutta jos on mahdollista tehdä se etäyhteydellä, niin se on ehkä parempi ratkaisu kuin lähteä nyt laajalti joulun aikaan matkustamaan ja tapaamaan ystäviä ja sukulaisia.”

Jos haluaa pelata varman päälle, kotitestejä voi Salmisen mukaan käyttää. Hänen mukaansa ne sopivat hyvin lieventämään huolia siitä, että olisikin saanut oireettoman koronatartunnan.

”Minä en käyttäisi sitä niin, että olisin tuhannen sairas ja päättäisin kotitestin perusteella, että menenkö kyläilemään. Jos on sairas, täytyy mennä oikeaan testiin ja jättää menemättä juhliin.”

Aivelon mukaan kotitesteillä on paikkansa epidemian hallinnassa. Kotitesti tunnistaa myös omikronmuunnoksen. Testi soveltuu etenkin oireisen tartunnan tunnistamiseen 1–5 päivää oireiden alkamisen jälkeen.

Lisäksi sisätiloissa iäkkäitä tavatessa voi Aivelon mukaan vallan hyvin käyttää kasvomaskia.

Viime jouluna osa suomalaisista meni niin sanottuun joulukaranteeniin eli vältteli sosiaalisia kontakteja ennen joulunviettoa, jotta välttyisi saamasta tartuntaa. Tätä voi Salmisen mukaan nytkin harkita, jos sellaiseen on mahdollisuus.

Aivelon mukaan omaehtoinen karanteeni ennen joulua ei ole tänäkään vuonna huono idea.

”Omikrontartunnat leviävät myös rokotettujen joukossa eli kuka tahansa meistä voi levittää omikronia”, Aivelo sanoo.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut