Omikronmuunnosta epäillään löytyneen myös Tanskasta - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Omikronmuunnosta epäillään löytyneen myös Tanskasta

Ensimmäisenä Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

Britanniassa todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset.

28.11.2021 8:11

Kööpenhamina

Omikronmuunnos on levinnyt jo ympäri Eurooppaa. Viimeisimpänä Tanska tiedotti, että se epäilee virusta löytyneen kahdelta Etelä-Afrikasta saapuneelta matkustajalta.

Tanskan terveysministeriön mukaan on erittäin todennäköistä, että kaksi tautitapausta edustaa uutta varianttia, mutta asia varmistetaan vielä testeillä, kertoo uutistoimisto Ritzau. Jos tapaukset vahvistuvat omikronmuunnokseksi, olisi Tanska ensimmäinen Pohjoismaa, josta uutta virusmuunnosta olisi tähän mennessä löydetty.

Britanniassa, Saksassa, Italiassa ja Tshekissä todettiin lauantaina ensimmäiset koronaviruksen omikronmuunnostapaukset. Britanniassa ja Saksassa tapauksia todettiin kummassakin kaksi, ja ne on yhdistetty Etelä-Afrikasta matkustaneisiin. Italiassa vahvistettiin yksi tapaus, joka oli Mosambikista saapuneella.

Uusien tapausten vuoksi Britannia alkaa vaatia kaikilta maahan saapuvilta koronavirustestiä ja eristäytymistä, kunnes he ovat saaneet negatiivisen tuloksen, kertoi pääministeri Boris Johnson lehdistötilaisuudessa.

Toinen Britannian tapauksista todettiin Nottinghamissa ja toinen Chelmsfordissa Lontoon itäpuolella. Molemmat potilaat ovat eristäytyneet, ja heidän kontaktejaan jäljitettiin.

Britannia on kieltänyt matkustamisen maahan useasta eteläisen Afrikan maasta ja harkitsi matkustuskieltojen laajentamista.

Israel sulkee rajansa

Israel kieltää muunnoksen takia valtaosin kaikkien ulkomaalaisten matkailijoiden saapumisen maahan, kertoo israelilainen Haaretz-lehti. Syynä on koronaviruksen uusi omikronmuunnos.

Maahan saapuminen kielletään joitain yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta. Kielto on uutistoimisto Reutersin mukaan voimassa ainakin kaksi viikkoa.

Israel on tiettävästi ensimmäinen maa, joka sulkee rajansa kokonaan uuden variantin vuoksi.

Israelissa on todettu yksi uuden virusmuunnoksen aiheuttama tautitapaus Malawista saapuneella naisella. Uutta varianttia epäillään myös seitsemällä muulla ihmisellä maassa, mutta asiaa ei ole vielä vahvistettu.

Omikronin ominaisuuksista epävarmuutta

Ensimmäisenä Etelä-Afrikassa havaitun uuden muunnoksen epäillään olevan deltamuunnosta tarttuvampi.

EU:n alainen Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakeskus ECDC arvioi perjantaina omikronmuunnoksen muodostavan suuren tai hyvin suuren riskin Euroopalle.

ECDC:n mukaan vielä on suurta epävarmuutta muunnoksen ominaisuuksista kuten sen tartuttavuudesta tai kyvystä kiertää rokotteiden antamaa suojaa. Virasto pitää kuitenkin todennäköisenä sitä, että muunnos pääsee leviämään pidemmälle Euroopan maissa.

Maailman terveysjärjestö WHO on määritellyt omikronin huolestuttavaksi muunnokseksi.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut