Anniskelu loppuu pian ravintoloissa kello 17 ilman koronapassia - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Anniskelu loppuu pian ravintoloissa kello 17 ilman koronapassia

Ministeriö valmistautuu kolmansien koronarokotteiden laajaan jakeluun. Syynä on hiipuva suoja tartuntoja vastaan.

Esityksen mukaan ravintolat voisivat tarjoilla alkoholia viiden jälkeen ainoastaan koronapassin kanssa.

25.11. 19:46

Helsinki

Hallituspuolueet pääsivät torstaina sopuun ravintolarajoitusten tiukentamisesta.

Esityksen mukaan ravintolat voisivat tarjoilla alkoholia viiden jälkeen ainoastaan koronapassin kanssa. Sote-ministeriryhmän esityksestä kertoi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Hallituksen odotetaan säätävän kireämmistä ravintolarajoituksista perjantaina aamupäivällä, ja luonnoksen mukaan ne tulisivat voimaan sunnuntaina.

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen selosti tilaisuudessa, että ehdotuksen mukaan anniskeluaika päättyisi kello 17 ja aukiolo kello 18, jos ravintola ei edellytä asiakkailta koronapassia.

–  Vastaavasti kuin nyt, siitä saisi siis täyden vapautuksen koronapassia käyttämällä. Silloin tilanne ravintoloille, jotka käyttävät koronapassia, olisi aivan kuin koronarajoituksia ei olisi lainkaan.

Tuominen kertoi, että luonnoksen mukaan tiukennukset tulisivat näillä näkymin voimaan sunnuntaina 28. marraskuuta.

Pikaruokapaikat, kahvilat ja muut ravintolat, joissa ei ole anniskelua, voisivat olla auki ilman koronapassia kuten nykyisinkin.

–  Koronapassia ei siis edellytetä ravintoloissa, joissa ei anniskella alkoholia, Tuominen sanoi.

Lasten rokottamiseen varaudutaan

Valtioneuvoston yleisistunnossa hallitus hyväksyi torstaina lisäksi rokotusstrategian päivityksen nykyistä tilannetta vastaavaksi.

Painoarvoa on tarkoitus siirtää vakavien tapausten ja kuolemien ehkäisemisestä tartuntamäärien ja sairastavuuden vähentämiseen.

Ministeriön tiedotustilaisuudessa esille nousivat myös kolmannet koronarokotukset, joita tällä hetkellä jaetaan lähinnä 60 vuotta täyttäneille ja riskiryhmäläisille.

Syynä kolmansien rokoteannosten antamiselle on rokotusten tarjoaman suojan heikkeneminen. Osastopäällikkö Taneli Puumalainen sanoi, että ministeriö varautuu siihen, että kolmansia annoksia lähdetään antamaan myös alle 60-vuotiaille.

–  Suojateho vakavaa tautia vastaan kestää pitkään ja on korkeampi, mutta teho tartuntoja vastaan lähtee laskemaan 4–6 kuukauden jälkeen, Puumalainen kertoi kahden annoksen tehosta.

Rajoitukset mahdollistavat säännökset jatkuvat kesään

Hallitus päätti myös odotetusti esittää, että väliaikaiset koronarajoitukset mahdollistavia tartuntatautilain säännöksiä jatketaan kesäkuun 2022 loppuun.

–  Tämä on välttämätöntä, jotta alueet voivat vuodenvaihteen jälkeen jatkaa epidemian hillintää ottamalla käyttöön välttämättömiä rajoituksia, joilla esimerkiksi rokottamattomien kontakteja kyetään vähentämään, Kiuru sanoi.

Koronapassilla vapautuisi myös näistä rajoituksista kuten tähänkin asti. Lisäksi koronapassin käyttö kohdennettaisiin koskemaan yleisötilaisuuden ja tilan koko aukioloaikaa.

Lisäksi jatkettaisiin henkilöliikenteessä ja muissa palveluissa noudatettavia erityisiä hygieniavelvoitteita ja toiminnan väliaikaista rajoittamista epidemiatilanteen sitä vaatiessa.

Myös tartuntatautilain maahantulon koronarajoituksiin liittyvät pykälät jatkuisivat lähes entisellään, eli esimerkiksi Suomeen saapuvilta rokottamattomilta ihmisiltä edellytetään kahta koronatestiä.

Laissa olisi edelleen myös muun muassa säännös testin laiminlyöntiä koskevasta rikkomuksesta.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut