Ammattijärjestöt ihmettelevät THL:n ehdotusta hoitoalan koronapassista - Koronavirus - Satakunnan Kansa

Ammattijärjestöt ihmettelevät THL:n ehdotusta hoitoalan koronapassista: ”Faktisesti pakkorokottamista”

”Tämä kuulostaa ihan hihasta ravistetulta ehdotukselta”, sanoo Tehyn toiminnanjohtaja.

Superin puheenjohtaja Silja Paavola (vas.) ja Tehyn toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemi ihmettelevät THL:n tuoretta ehdotusta.

29.10. 21:05

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt ihmettelevät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ehdotusta, jonka mukaan koronapassi tulisi ulottaa alan työntekijöille ehtona tiettyihin työtehtäviin.

”Sehän tarkoittaa faktisesti pakko­rokottamista. Tai työnantajan täytyy huolehtia, että työntekijöille on tarjolla jokin toinen työpaikka, joka heille voidaan osoittaa”, sanoo lähihoitajia edustavan Superin puheenjohtaja Silja Paavola.

Koronapassin voi saada joko sairastetun taudin, täyden rokotussarjan tai tuoreen negatiivisen testituloksen avulla.

Paavola korostaa, että liitto suosittelee vahvasti koronarokotteen ottamista kaikille.

Hänen mukaansa toteutuessaan koronapassivaatimuksen tulisi koskea kaikkia sosiaali- ja terveysalalla, ”lääkäreistä siivoojiin”.

”Se täytyy olla sitten ihan kaikilla. Sellaista, että se olisi yhdelle ammattiryhmälle, yhdessä hoitoakselissa työskentelevälle, ei voi toteutua.”

Asia kummastuttaa myös toiminnanjohtaja Else-Mai Kirvesniemeä Tehystä, jonka jäsenistö koostuu pääosin hoitajista. Hänen mielestään THL ei ole selvittänyt tekemäänsä ehdotusta tarpeeksi etukäteen.

”Tämä kuulostaa ihan hihasta ravistetulta ehdotukselta”, Kirvesniemi sanoo.

”Tällaisia roiskaisuja julkisuuteen, mitä tämä THL:n esitys on ollut, pidän tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa hieman harkitsemattomana.

Samankaltaisesti esitystä arvioi sosiaali- ja terveysministeriö, joka tiedotti pitävänsä esitystä puutteellisena.

Kirvesniemi kertoo Tehyn perehtyvän ehdotukseen vielä tarkemmin, mutta ensikuulemalta arvelee sen kaatuvan yhdenvertaisuuden ja perusoikeuksien kysymyksiin.

”Korona-aikaa on kestänyt puolitoista vuotta, ja meidän hoito­henkilöstöämme on kurmootettu jo valtavasti”, hän sanoo.

”Jos heille vielä laitetaan perusoikeuksia kaventava oma sektorikohtainen koronapassi, kyllä tämä erikoiselta kuulostaa.”

THL käsitteli lausunnossaan myös, tulisiko koronarokote sisällyttää tartuntatautilaissa mainittaviin tapauksiin, joissa tietyissä tehtävissä saa vain erityisestä syystä työskennellä henkilö, jolla on puutteellinen rokotussuoja.

THL:n mukaan tämä aiheuttaisi todennäköisesti vastustusta, joka ”saattaisi vaikuttaa kielteisesti työtehtävien hoitoon, palveluiden saatavuuteen ja asiakas­tyytyväisyyteen”.

Laitoksen mukaan olisi mahdollista, että sote-ammattilaisia vaihtaisi alaa.

”Olen ihan samaa mieltä, se on hyvin suuri riski”, sanoo Superin Paavola.

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut